Țara europeană care le permite minorilor să își schimbe genul în documentul de identitate. De la ce vârstă pot face această alegere

Joi, 16 Februarie 2023, ora 17:59
2761 citiri
Țara europeană care le permite minorilor să își schimbe genul în documentul de identitate. De la ce vârstă pot face această alegere
În lume, doar câteva țări au legalizat autodeterminarea genului printr-o simplă declaraţie FOTO Pixabay

Deputaţii din Spania au adoptat definitiv joi, 16 februarie, după mai multe luni de dezbateri, o lege ce permite schimbarea genului de la vârsta de 16 ani, în contextul în care alte ţări europene au ales să acţioneze cu reţinere în privinţa acestui subiect controversat, informează AFP.

Susţinută intens de partidul stângii radicale Podemos, aliat al socialiştilor din cadrul Guvernului condus de Pedro Sanchez, această lege - denumită ”transgen” - le permite persoanelor care doresc să îşi schimbe genul în documentele de identitate să obţină acest lucru doar prin intermediul unei simple declaraţii administrative încă de la vârsta de 16 ani.

Nu va mai fi deci necesară furnizarea de rapoarte medicale ce atestă o disforie de gen şi nici dovezi ale unui tratament hormonal administrat timp de doi ani, aşa cum era cazul până acum pentru persoanele majore din Spania.

Noul text de lege - adoptat cu 191 de voturi ”pentru”, 60 de voturi ”contra” şi 91 de abţineri - extinde acest drept şi la persoanele din grupa de vârstă 14-16 ani, cu condiţia ca ele să fie însoţite de-a lungul procedurii de tutorii lor legali, precum şi la adolescenţii din grupa 12-14 ani, dacă ei obţin o aprobare în justiţie.

Spania se alătură astfel altor câteva ţări din lume care au legalizat autodeterminarea genului printr-o simplă declaraţie, după modelul Danemarcei, prima ţară care a acordat acest drept în Europa pentru persoanele transgen în 2014.

”Astăzi, am făcut un pas de uriaş, recunoscând libera determinare a identităţii de gen”, a declarat Irene Montero, ministrul pentru Egalitate din partea partidului Podemos, apărând o lege despre care a spus că ”de-patologizează” persoanele transgen.

Subiectul, abordat cu prudență în majoritatea țărilor europene

Dezbaterile despre disforia de gen, acea suferinţă cauzată de o inadecvare între sexul biologic şi genul cu care se identifică o persoană, au luat amploare în numeroase ţări în ultimii ani odată cu creşterea numărului de cereri care privesc ”tranziţia”, mai ales în rândul unor persoane minore.

Însă adoptarea acestei legi în Spania intervine într-o perioadă în care mai multe ţări, inclusiv unele care erau vârful de lance al acestui subiect, au preferat să acţioneze cu reţinere.

În Suedia, autorităţile au decis în urmă cu un an să pună capăt hormonoterapiei pentru minori, cu excepţia unor cazuri foarte rare, invocând necesitatea de a da dovadă de ”prudenţă”. De curând, autorităţile suedeze au restrâns drastic şi recurgerea la ablaţia sânilor în rândul adolescentelor.

În Finlanda, o decizie similară a fost luată încă din 2020 asupra hormonoterapiei, în timp ce în Franţa, Academia de Medicină a îndemnat la ”o mare prudenţă medicală” în tratamentul administrat tinerilor pacienţi şi la ”cea mai mare rezervă” faţă de tratamentele hormonale.

Regatul Unit a blocat luna trecută o lege scoţiană asupra drepturilor persoanelor transgen, similară celei din Spania, care fusese adoptată la sfârşitul lunii decembrie de Parlamentul din Edinburgh la finalul unor dezbateri aprinse. Acest episod a fragilizat situaţia prim-ministrului scoţian Nicola Sturgeon, care şi-a anunţat miercuri demisia, după o controversă puternică creată de încarcerarea într-o închisoare pentru femei a unei persoane transgen care fusese condamnată pentru violarea a două femei în timpul perioadei sale de tranziţie.

Legea a provocat diviziuni profunde în Spania

În Spania, legea ”trans” a suscitat o opoziţie aprinsă din partea partidelor de dreapta.

”Nu suntem aici pentru a face experimente cu oamenii (...) Vedem că anumite ţări dau acum înapoi, pentru că au văzut că s-au precipitat, un fapt care a provocat multă suferinţă. Haideţi să nu facem şi noi la fel!”, a declarat joi Maria Jesus Moro, deputat din partea Partidului Popular.

Însă textul de lege a provocat diviziuni profunde şi în rândul stângii şi al mişcării feministe, în condiţiile în care Spania se pregăteşte pentru alegeri generale, care vor avea loc spre sfârşitul acestui an.

Legea a fost susţinută cu ardoare de Podemos şi de cea mai mare organizaţie LGBT din Spania, FELGBTI+, care speră, potrivit preşedintei sale Uge Sangil, că noul text ”va încuraja alte ţări să urmeze exemplul spaniol”.

Însă alte voci, contrare, s-au făcut auzite în cadrul stângii, unde anumite feministe au considerat că noţiunea de autodeterminare a genului pune în pericol decenii întregi de lupte purtate pentru egalitatea dintre sexe.

”A susţine că genul este mai presus de sexul biologic (...) mi se pare un pas înapoi”, a denunţat numărul doi din Guvernul Sanchez, Carmen Calvo.

Socialiştii spanioli au încercat să introducă amendamente la textul de lege pentru a extinde obligativitatea de primire a unei aprobări din partea justiţiei şi pentru persoanele din grupa de vârstă 14-16 ani, însă nu au găsit susţinere în Parlament.

”A deschide această uşă a tranziţiei de gen fără nicio restricţie pentru copii mi se pare ceva precipitat şi foarte periculos”, a declarat Reem Alsalem, raportor special al ONU pentru violenţa împotriva femeilor şi a fetelor, într-un interviu acordat pentru cotidianul madrilen El Mundo.

Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare...
Rezultat uimitor în derby-ul românilor din Spania. Ce-au făcut Ianis Hagi și Horațiu Moldovan
Rezultat uimitor în derby-ul românilor din Spania. Ce-au făcut Ianis Hagi și Horațiu Moldovan
Echipa spaniolă Alaves a învins duminică seara, pe teren propriu, scor 2-0, gruparea Atletico Madrid, în etapa a 32-a din La Liga. Istoria partidei de pe Mendizorroza s-a scris în minutul...
#Spania, #schimbare gen, #transgender, #modificare lege, #minori , #Spania
Comentarii