Țara europeană care a impus limitarea aerului condiționat în spații publice și a interzis iluminatul vitrinelor noaptea

Miercuri, 10 August 2022, ora 16:19
4474 citiri
Țara europeană care a impus limitarea aerului condiționat în spații publice și a interzis iluminatul vitrinelor noaptea
Iluminatul vitrinelor şi edificiilor publice neocupate este interzis de la ora 22:00 FOTO Pixabay

Spania a început să aplice de miercuri, 10 august, un set de măsuri pentru economisirea energiei, relatează agenţia EFE.

Măsurile guvernului spaniol, de stânga, au în vedere o reducere a consumului de electricitate, care, la rândul său, va contribui la diminuarea dependenţei de gaze, utilizate pentru producerea energiei electrice, ca urmare a planului stabilit în Europa.

Respectarea măsurilor începe să fie obligatorie, între dezacordul regiunilor guvernate de dreapta şi îndoielile cu privire la sancţionarea celor care nu respectă aşa-numitul ”Plan de şoc pentru economisire şi gestionarea energiei în cazul climatizării”.

Vicepreşedintele şi ministru al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, a subliniat marţi că înainte de a amenda va fi necesară o marjă pentru a cere să se respecte limitările, precum aerul condiţionat să nu fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade vara şi 19 grade iarna.

Această măsură va fi obligatorie în clădirile publice, magazine, teatre, cinematografe, locuri de agrement, staţii de tren, aeroporturi, dar nu şi în colegii şi universităţi, centre de zi, centre sanitare sau săli de sport şi nici în camerele de hotel, fiind spaţii private.

O altă măsură prevede oprirea la ora 22:00 a iluminatului vitrinelor şi edificiilor publice neocupate, cu excepţia iluminatului monumentelor. Aceasta este pusă la îndoială de cei care avertizează că se va reduce siguranţa pe străzi, vor fi aduse prejudicii comerţului şi Spania va fi unica ţară care va aplica o astfel de măsură.

Guvernul de coaliţie apără aceste măsuri puse în aplicare în baza unui decret, care necesită o validare ulterioară a parlamentului şi pe care le resping în principal regiunile guvernate de conservatorul Partid Popular, principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul spaniol.

Regiunea Madrid a anunţat că va reclama la Tribunalul Constituţional aceste măsuri, care fac parte din angajamentul faţă de Bruxelles de a reduce cu 7% consumul de gaze, în faţa temerilor că Rusia va opri la iarnă furnizarea şi preţurile vor urca şi mai mult în contextul războiului din Ucraina, mai scrie EFE.

Citește și:
Spania, învinsă acasă în Nations League. Un sârb a fost eroul serii în Europa. Toate rezultatele
Spania, învinsă acasă în Nations League. Un sârb a fost eroul serii în Europa. Toate rezultatele
Echipa naţională a Portugaliei a învins categoric sâmbătă seara echipa Cehiei, la Praga, scor 4-0. Naţionala Spaniei a cedat acasă în faţa echipei Elveţiei, scor 1-2, în timp ce Serbia...
Umilință pentru naționala de tineret. "Tricolorii" mici au fost demolați de Spania
Umilință pentru naționala de tineret. "Tricolorii" mici au fost demolați de Spania
Echipa naţională de tineret a României a pierdut amicalul de la Cluj, vineri, scor 1-4 cu echpa similară a Spaniei. A fost primul meci din al doilea mandat al lui Emil Săndoi la naţionala...