Ce se știe despre coletele capcană din Spania. Legătura cu Rusia

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 14:06
3537 citiri
Ce se știe despre coletele capcană din Spania. Legătura cu Rusia
Poliția spaniolă la Ambasada Ucrainei în Spania, după explozia unui colet capcană/ FOTO: Tass

Șase colete care conțineau dispozitive explozive au fost trimise săptămâna trecută către adrese guvernamentale, militare și diplomatice importante din Spania, ceea ce a determinat autoritățile să-și intensifice securitatea și să își reafirme sprijinul pentru Ucraina în războiul său de nouă luni împotriva forțelor invadatoare rusești.

Cine a primit scrisori-capcană?

Începând cu 24 noiembrie, poliția a interceptat un plic care conținea „ material pirotehnic ” adresat prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez, a declarat joi Ministerul de Interne al țării.

O săptămână mai târziu, pe 30 noiembrie, un al doilea colet exploziv adresat ambasadorului ucrainean a explodat în fața Ambasadei Ucrainei, rănind ușor mâna unui ofițer de securitate.

Mai târziu în acea zi, compania de producție de arme Instalaza, care trimisese peste 1.000 de lansatoare de rachete C90 în Ucraina, a primit un al treilea pachet suspect.

Alte trei colete suspecte au fost trimise joi la o bază militară aeriană spaniolă din afara Madridului, care găzduiește un centru de sateliți al UE, la Ministerul Apărării al Spaniei și la Ambasada SUA în Spania.

A fost Spania singura locație care a primit scrisori de amenințare – și toate erau colete explozive?

Trei ambasade ucrainene din alte țări încă nenumite au primit plicuri „înmuiate în lichid roșu”, pe lângă scrisorile-capcană de la Madrid, a declarat joi ministrul de externe Dmitro Kuleba.

El a spus că guvernul ucrainean plănuiește să dezvăluie mai multe detalii în curând.

Incidentul a determinat Kievul să sporească securitatea la toate ambasadele sale din străinătate.

Ce au făcut autoritățile?

Specialiștii poliției naționale spaniole au detonat în siguranță plicurile suspectate că ar conține explozibili în toate locațiile, cu excepția Ambasadei Ucrainei din Madrid.

Înalta Curte a Spaniei a deschis o anchetă privind terorismul.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a reafirmat sprijinul Madridului pentru Kiev în urma atacurilor cu colete-capcană în timpul vizitei sale de joi, în orașul-port al Ucrainei, Odesa.

Spania s-a angajat să aprovizioneze Ucraina cu lansatoare de rachete sol-aer, o baterie de șase obuziere ușoare, precum și muniție, veste antiglonț și arme ușoare, potrivit Reuters.

Pe lângă trimiterea de arme pentru a ajuta Ucraina, Spania antrenează soldați ucraineni ca parte a unui program al Uniunii Europene și oferă ajutor umanitar.

De unde au venit scrisorile capcană?

Investigațiile inițiale au stabilit că primele cinci plicuri proveneau de pe teritoriul spaniol, potrivit lui Rafael Pérez, secretar de stat pentru securitate.

El a spus că pachetele au caracteristici similare, inclusiv culoarea maro. Mai târziu, Ministerul de Interne a declarat că al șaselea pachet interceptat la ambasada SUA are caracteristici similare celor cinci precedente.

Rusia implicată?

Ambasadorul Ucrainei la Madrid, Serhii Pohorelțev, sugerează că Rusia a avut un rol în această afacere.

Ambasada Rusiei în Spania a reacționat: „Orice amenințare sau act terorist, în special cele care vizează o misiune diplomatică, trebuie condamnată în totalitate”.

Ministru Kuleba, fără a da vina pe o anumită țară, a spus că valul de scrisori de amenințare „înseamnă că le este frică de noi, că încearcă să ne oprească”.

Citește și:
Istoricul Lawrence Freedman: "Lui Putin îi este greu să câștige războiul din Ucraina, dar și mai greu să-i pună capăt"
Istoricul Lawrence Freedman: "Lui Putin îi este greu să câștige războiul din Ucraina, dar și mai greu să-i pună capăt"
Istoricul britanic Lawrence Freedman, specialist în relații internaționale, politică externă și strategie, consideră invazia Rusiei în Ucraina drept una dintre cele mai „inutile și...
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Combaterea oboselii de război în Occident a devenit o provocare centrală pentru Ucraina, care își îndeamnă aliații să mențină fluxul de arme și alte ajutoare, potrivit ministrului...