De ce a fost anulată o amendă primită de Primăria Sectorului 4 pentru asfaltarea unui spațiu verde

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 22:44
4399 citiri
De ce a fost anulată o amendă primită de Primăria Sectorului 4 pentru asfaltarea unui spațiu verde
Lucrările de pe șoseala Olteniței FOTO Acțiunea Comunitară Tineretului via Republica

O amendă de 50.000 de lei primită de Primăria Sectorului 4 de la Poliția Locală a Municipiului București a fost anulată de Judecătoria Sectorului 4. Procesul-verbal a fost declarat nul pentru că în loc să amendeze Sectorul 4 al Municipiului București, polițiștii locali au amendat Primăria Sectorului 4 București, care nu are calitate, „neexistând identitate între aceste două entități”.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 4 București, Sectorul 4 al Municipiului București și Sectorul 4 al Municipiului București – Primăria Sector 4 București (denumirea oficială a instituțiilor) au dat în judecată Poliția Locală a Municipiului București, cerând anularea unei amenzi de 50.000 de lei aplicate de Poliția Locală pentru asfaltarea unei suprafețe de 35 mp de spațiu verde din Sectorul 4.

Concret, Primăria Sectorului 4 a fost amendată pentru că firma pe care a angajat-o pentru lucrări pe Șoseaua Olteniței a asfaltat 35 de mp de spațiu verde, schimbând destinația spațiului verde.

În procesul de la Judecătoria Sectorului 4, Primăria Sectorului 4 a reclamat faptul că procesul-verbal de contravenție este nul de drept pentru că „sancțiunea a fost aplicată unei persoane fără capacitate de a avea drepturi și obligații și fără patrimoniu, respectiv buget”.

Concret, Primăria Sectorului 4 a arătat că sancțiunea ar fi trebuit aplicată unității administrative teritoriale Sectorul 4 al Municipiului București.

„Primăria Sectorului 4 nu poate avea drepturi și obligații, fiind lipsită de personalitate juridică și capacitate și numai unitatea administrativ-teritorială Sector 4 al Municipiului București deține capacitate juridică și poate răspunde patrimonial, iar Primăria Sectorului 4 nu poate fi niciodată sancționată contravențional, nu poate răspunde patrimonial și nu are capacitatea de a implementa măsuri, întrucât exercițiul drepturilor și obligațiilor aparține întotdeauna unității administrativ-teritoriale”, s-a arătat în cererea de chemare în judecată.

În plus, Primăria Sectorului 4 a mai arătat în proces că responsabilitatea pentru asfaltarea spațiului îi aparține în totalitate firmei care a asfaltat suprafața în litigiu, lucrarea nefiind recepționată de Sectorul 4.

Amenda, anulată „de pe scaun”

Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea Sectorului 4, constatând că procesul-verbal a fost încheiat ilegal pe numele Primăriei Sectorului 4. „Instanța reține că este întemeiat motivul de nelegalitate invocat de petentă în sensul că sancțiunea contravențională a fost aplicată unei persoane fără capacitate de a avea drepturi și obligații și fără patrimoniu, respectiv buget. Instanţa constată că în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor din data de 12.09.2022 este menționată în calitate de contravenient Primăria Sectorului 4”, se arată în sentință.

Judecătorul a explicat că se observă, pe de o parte, că are calitatea de parte contractantă și de beneficiar al lucrărilor Sectorul 4 al Municipiului București, iar nu Primăria Sectorului 4 București, „neexistând identitate între aceste două entități”.

Pe de altă parte, lucrările de asfaltare au fost executate în concret de către firma angajată și „nu a fost întocmit vreun proces-verbal de recepție a lucrărilor care să fie însușit de Sectorul 4 al Municipiului București sau de Primăria Sectorului 4 București și prin care acestea să își exprime acordul cu privire la lucrările de asfaltare care au fost efectiv executate”.

Jduecătorul a mai arătat că polițiștii locali nu au indicat în procesul-verbal planul urbanistic în care terenul asfaltat figurează ca spațiu verde, simpla prezență în Registrul Spațiilor Verzi nefiind suficientă pentru a atrage sancțiuni.

„Cadastrul Verde al Municipiului București (Registrul Spațiilor Verzi) este un sistem informatic de înregistrare şi evidenţă a spaţiilor verzi aflate pe teritoriul Municipiului Bucureşti, ca urmare a obligațiilor care revin autorităților administrației publice locale conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 24/2007. Conform informațiilor publice care se găsesc pe site-ul www2.pmb.ro, în prezent, Registrul Spaţiilor Verzi din Municipiul Bucureşti nu are valoare administrativă şi nu produce efecte juridice, terenurilor amenajate sau înregistrate ca spaţii verzi, indiferent de regimul juridic fiindu-le aplicate prevederile legislaţiei de mediu în vigoare”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 4, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

#spatiu verde, #asfalt, #amenda, #instanta, #sectorul 4, #soseaua Oltenitei , #justitie