Avionul spațial secret al Chinei se întoarce pe Pământ după opt luni: „Prea avansat pentru a fi arătat”

Duminica, 15 Septembrie 2024, ora 09:51
4628 citiri
Avionul spațial secret al Chinei se întoarce pe Pământ după opt luni: „Prea avansat pentru a fi arătat”
Avionul spațial secret al Chinei se întoarce pe Pământ după opt luni FOTO captura X/dominikmatthew

O navă spațială experimentală reutilizabilă a Chinei, considerată a fi avionul spațial secret al țării, a aterizat pe Pământ după mai bine de opt luni pe orbită, într-un episod ce marchează o nouă etapă în cursa spațială dintre Statele Unite și China. Nava a fost lansată în decembrie anul trecut și s-a întors după 268 de zile într-un loc de aterizare neprecizat. Agenția de știri de stat Xinhua a declarat misiunea un "succes total", potrivit CNN.

Dezvoltarea acestui vehicul spațial avansat rămâne învăluită în mister, China oferind puține detalii despre tehnologiile testate sau scopurile exacte ale misiunii. Deși se presupune că nava este cunoscută sub numele de "Shenlong", guvernul chinez nu a confirmat niciodată acest nume sau specificațiile exacte ale vehiculului. Într-un videoclip distribuit pe canalul de socializare al China Aerospace Science and Technology Corporation, un banner a înlocuit imaginile navei, cu mesajul: "Este prea avansat pentru a fi arătat.", scrie Digi24.

Ce este un avion spațial?

Avioanele spațiale sunt vehicule reutilizabile capabile să opereze atât în atmosferă, cât și în spațiu, fiind lansate cu ajutorul rachetelor și aterizând pe piste precum avioanele. Acestea sunt apreciate pentru potențialul lor de a efectua diverse misiuni pe orbită și pentru abilitatea de a se întoarce rapid pe Pământ.

În contextul actual, China și SUA sunt angajate într-o cursă spațială pentru a perfecționa astfel de tehnologii. SUA operează deja avionul spațial X-37B, care a efectuat șapte misiuni orbitale începând din 2010. La fel ca X-37B, avionul spațial chinez este învăluit în secret, fiind greu de comparat din cauza nivelului ridicat de confidențialitate în jurul ambelor programe.

Deși China susține că vehiculul este destinat utilizării pașnice a spațiului, există suspiciuni cu privire la posibilele capacități militare ale acestuia. Analiștii spun că aceste avioane spațiale ar putea avea aplicații cu dublă utilizare, inclusiv inspecția altor obiecte în spațiu sau chiar interferența cu alte nave spațiale. "Această capacitate de a efectua manevre aproape de un alt obiect ar putea fi utilizată pentru inspecția bunurilor spațiale sau, posibil, pentru curățarea orbitelor de resturile spațiale," a declarat Juliana Suess, cercetător la Royal United Services Institute. Totuși, acest tip de tehnologie ar putea fi folosită și în scopuri nefaste, cum ar fi interceptarea semnalelor sau deteriorarea fizică a altor nave spațiale.

Reacțiile SUA:

Șeful de operațiuni al Forțelor Spațiale SUA, generalul Chance Saltzman, a recunoscut interesul reciproc al celor două țări pentru avioanele spațiale, subliniind importanța unei astfel de tehnologii în contextul competiției spațiale. "Este o capacitate, abilitatea de a pune ceva pe orbită, de a face anumite lucruri și de a-l aduce înapoi pe Pământ și a arunca o privire asupra rezultatelor," a spus Saltzman.

Record bifat de China. Cea mai mare turbină eoliană din lume a intrat în funcțiune VIDEO
Record bifat de China. Cea mai mare turbină eoliană din lume a intrat în funcțiune VIDEO
Succes major pentru China: compania Dongfang Electric Coroporation (DEC), din provincia Fujian, a pus în funcțiune cea mai mare turbină eoliană din lume. Turbina eoliana off-shore, de 26 de...
China anunță creşterea datoriei publice pentru a revigora economia. Cum vrea Beijingul să ajute guvernele locale
China anunță creşterea datoriei publice pentru a revigora economia. Cum vrea Beijingul să ajute guvernele locale
China a promis sâmbătă să "crească semnificativ" datoria pentru a revigora economia, însă nu a oferit detalii clare cu privire la valoarea totală a pachetului de stimulare, lăsând...
#spatiu, #China, #pamant , #China
  1. Alertă în Europa: virusul limbii albastre se răspândește rapid. Cum se manifestă boala
  2. Bașcana Găgăuziei, pusă pe lista sancțiunilor UE. Acțiuni destabilizatoare pentru Moldova înaintea alegerilor
  3. Trei copii, dați în urmărire națională după ce au fost pierduți de bonă. Apelul polițiștilor către populație
  4. De ce Elon Musk face campanie pentru Trump. Ce interese de afaceri are șeful Tesla și SpaceX
  5. Primarul Sectorului 4, noi precizări în scandalul privind reabilitarea Planșeului Unirii: ”Autorizaţie a fost emisă în condiţii legale”
  6. Circ total între primarii Dan și Băluță (PSD). PMB a adus buldozerele. Angajații de la Sectorul 4 s-au pus în fața șantierului care ar fi ilegal VIDEO
  7. Un important spion al Occidentului, care a fost otrăvit, îl acuză direct pe Putin: ”Trebuie să fi dat cel puţin permisiunea”
  8. Când va fi gata Autostrada de Centură a Bucureștiului. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Transporturilor
  9. Kievul trimite drone tuaregilor pentru a-i înfrunta pe mercenarii Wagner
  10. Israelul a atacat, pentru prima dată, un oraș din Liban cu majoritate creştină. Cel puțin 18 oameni au murit