Austria își retrage dreptul de veto, deschizând astfel calea pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen. O reuniune interministerială va avea loc săptămâna viitoare la Budapesta, pe 22 noiembrie, unde se va discuta acest subiect. De asemenea, se preconizează adoptarea unui pachet de măsuri pe care cele două țări trebuie să le implementeze pentru a putea accesa spațiul european de liberă circulație.
La întâlnirea de la Budapesta a fost invitată Ungaria, care deține în prezent președinția Uniunii Europene, alături de ministrul austriac de Interne și omologii săi din România și Bulgaria. Politicienii din țara noastră exercită presiuni asupra Austriei pentru ca aderarea la Schengen să aibă loc pe 1 ianuarie 2025, și nu pe 1 aprilie. De asemenea, se va desfășura un Consiliu JAI pe 13 decembrie, relatează observatornews.ro.
Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României, a afirmat luni, 11 noiembrie, că, în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen pe cale terestră, colaborează cu Ministerul Afacerilor Interne pentru pregătirea reuniunii importante programate pe 22 noiembrie. Ea a subliniat că este încurajator faptul că noul comisar european pentru migrație și-a propus ca obiectiv finalizarea acestui proces.
”Tema aderării României la Schengen și cu frontierele terestre este un obiectiv prioritar pe agenda României și a MAE. Subiectul s-a regăsit constant în dialogul nostru bilateral, lucrăm împreună cu MAI, suntem în contact permanent nu numai cu colegii din Austria, dar și cu Comisia Europeană și cu președinția ungară și cu alte state membre, considerăm că discuțiile evoluează pozitiv. Desigur, o decizie oficială privind aderarea finală la spațiul Schengen trebuie să treacă printr-o serie de pași instituționali obligatorii”, a spus Odobescu, într-o conferință de presă.
Ministrul de Externe a mai precizat că: ”Suntem optimiști, dar lucrăm în continuare în această direcție și pot să spun că perspectivele sunt pozitive și datorită pregătirii României, nu numai în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor de aderare, ceea ce am făcut deja, ci și ceea ce am făcut în materie de protecție a frontierelor externe ale UE, a dialogului constant cu celelalte state”.
Luminița Odobescu a fost întrebată și dacă sunt șanse să intrăm în 2024 în Schengen, iar ea a spus că: ”semnalele sunt pozitive, dar nu ar vrea să anticipeze aceste discuții de la Budapesta”. ”Este foarte important să lucrăm în continuare în această direcție. Este încurajator faptul că noul comisar european pentru migrație și-a pus ca obiectiv în mandatul său finalizarea acestui proces”.
Poporul Roman multumeste din inima reprezentantilor partidelor PSD si PNL !... Vezi tot