România, tot mai aproape de aderarea la Schengen: ”Respectăm toate criteriile”

Miercuri, 09 Martie 2022, ora 12:55
5092 citiri
România, tot mai aproape de aderarea la Schengen: ”Respectăm toate criteriile”
Discuțiile vor fi reluate în iunie FOTO Pixabay

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat Comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în cadrul unei întâlniri avute la Strasbourg, motivele pentru care România trebuie primită de urgenţă în spaţiul Schengen şi a solicitat sprijinul Comisiei Europene ca aderarea ţării noastre să fie supusă la vot în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne.

Negrescu spune că ”a clarificat şi elementele ce ţin de un eventual vot negativ, iar rezultatul este că România poate supune la vot aderarea la Schengen fără teama de o nouă evaluare”.

Un alt aspect important discutat a fost legat de criza refugiaţilor din Ucraina şi măsurile pe care Uniunea Europeană le-a luat pentru a sprijini statele membre aflate la frontieră.

“Am prezentat argumentele pentru o integrare de urgenţă a României în spaţiul Schengen. Pe lângă faptul că respectăm toate criteriile de mulţi ani, eforturile ţării noastre în contextul crizei din Ucraina demonstrează că putem asigura protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene.Doamna Comisar, Ylva Johansson, membră a Partidului Social-Democrat din Suedia, s-a declarat o susţinătoare a aderării României la Schengen, mulţumind încă o dată românilor pentru modul în care gestionează criza refugiaţilor din Ucraina. Comisia Europeană va trimite în România sute de angajaţi Frontex şi tehnică specifică pentru a sprijini securizarea frontierelor şi este dispusă să asiste România, dar şi Republica Moldova, în acest sens. Ne-am propus ca împreună să facem demersuri active pentru realizarea acestui obiectiv în baza unui calendar prestabilit”, a transmis Negrescu.

El precizează că ”a clarificat şi mitul susţinut de unii conform căruia un vot negativ în Consiliu înseamnă o nouă evaluare”.

”România poate supune la vot aderarea la spaţiul Schengen fără să se teamă de o nouă evaluare în cazul unui vot negativ. Ţara noastră urmează să fie evaluată din nou, doar după aderarea la spaţiul Schengen, în baza noilor normative aprobate în procesul de reformă a acestei zone. România a intenţionat de zeci de ori să supună la vot aderarea la spaţiul Schengen, dar de fiecare dată a retras solicitarea din cauza acestei temeri de reevaluare. Este timpul ca România să meargă până la capăt pentru obţinerea acestui deziderat şi să solicite un vot în Consiliu”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

După ce a reuşit în mandatul trecut să obţină susţinerea a peste 50.000 de români pentru a solicita aderarea României la Schengen, generând sprijinul oficial al Parlamentului European, eurodeputatul social democrat a lansat campania #RomâniiMerităÎnSchengen în cadrul căreia va purta discuţii cu toţi oficialii europeni care pot influenţa această decizie. Următorul Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne în care se poate discuta acest subiect va avea loc în iunie, se precizează în comunicat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#spatiul Schengen Romania, #aderare Schengen Romania , #Schengen