Rolul controalelor aleatorii care se fac încă 6 luni după aderarea completă a României la Schengen. Precizările ministrului de Interne

Joi, 12 Decembrie 2024, ora 18:47
2644 citiri
Rolul controalelor aleatorii care se fac încă 6 luni după aderarea completă a României la Schengen. Precizările ministrului de Interne
Ce sunt controalele aleatorii de la granițe FOTO Poliția de Frontieră

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a făcut joi, 12 decembrie, precizări în legătură cu controalele aleatorii care se vor face la graniţe, încă 6 luni de la aderarea completă a României la spaţiul Schengen.

Oficialul a precizat că aceste controale se vor face ori de câte ori poliţiştii de frontieră vor observa că ceva este în neregulă cu un mijloc de transport sau cu un autoturism cu cetăţeni persoane fizice ori au date sau informaţii despre nerespectarea legislaţiei.

„Dacă observă astfel de riscuri din punct de vedere al respectării legislaţiei, atunci poliţiştii de frontieră intervin şi fac control. Este ceea ce se întâmplă dacă circulaţi cu maşina între Ungaria şi Austria, la ora la care vorbim. Eu am circulat mult cu maşina şi ştiu acest lucru. Într-o zi poate să nu fie niciun control, în alta pot să fie cinci, spre exemplu. E greu de dat un procent”, a declarat ministrul Predoiu după decizia miniştrilor de Interne de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi terestru.

Ministrul a explicat că decizia privind controalele aleatorii este luată doar pentru primele şase luni. ”Nu ne poate obliga nimeni să prelungim, tot ce se întâmplă în Europa e pe bază de bilateral, multilateral, unanimitate. Deci Europa e o democraţie mai largă, nu e dictatură”, a punctat ministrul.

Controalele sunt în primul rând în interesul românilor

Predoiu a spus că aceste controale sunt, în primul rând, în interesul cetăţenilor români, pentru a avea „o ţară sigură, protejată de migraţie ilegală, de crimă organizată, de crimă transfrontalieră”. „Eu am primul interes să-mi protejez ţara, să-mi apăr ţara. Asta le-am spus şi înăuntru (n. red. la reuniune), o fac pentru mine, în primul rând şi după aceea, evident, şi pentru dânşii”, a spus Predoiu.

Ministrul a menţionat că aceste controale aleatorii se fac tocmai pentru a da un semnal că poliţiştii veghează la protejarea frontierei, iar răufăcătorii să ştie că nu pot profita de acest lucru.

”În al doilea rând, controalele se pot face şi pe bază de analiză de risc, adică poliţistul de frontieră primeşte o informaţie de la Poliţia Română, de la Poliţia Maghiară, de la alte instituţii că un anumit transport poate să conţină, de exemplu, marfă de contrabandă sau droguri sau migranţi ilegali. Şi atunci, poliţistul trage deoparte mijlocul de transport respectiv şi face un control separat. Restul maşinilor circulă neestingheriţi”, a mai spus Predoiu.

Situaţia de la Ruse

Întrebat cum va fi gestionată situaţia specială de la Ruse, unde există podul peste Dunăre, Predoiu a admis că, într-adevăr, acolo este o constrângere legată de infrastructură.

”Oricum ar fi regimul de circulaţie la frontieră, podul acela tot două benzi de circulaţie are, Dunărea e Dunăre, infrastructura din jurul podului şi la dânşii (n. red, la bulgari) şi la noi e cea care este, aşa că nu e decât o singură soluţie pe termen mediu şi lung. Sigur că această intrare în spaţiul Schengen va fluidiza circulaţia fără îndoială, dar constrângerile legate de infrastructură rămân. Şi acolo trebuie intervenit într-o amenajare a unei infrastructuri mai moderne. Eventual, dublarea podului cu linii de bac, care să circule. Dânşii au făcut progrese pe zona asta, şi noi facem în ultima perioadă eforturi pe partea de transporturi să venim la zi. Şi, în perspectivă, de ce nu, alte puncte de trecere pe pod a Dunării între noi”, a spus Predoiu.

Întrebat care rămâne principala provocare pentru România, ministrul de Interne a spus că este cea de a „ridica permanent ritmul de pregătire a Poliţiei de Frontieră, protejarea Frontierei, investiţii în logistică, în mijloace tehnologice”.

„Cu altă ocazie am spus că noi am construit un fel de baraj tehnologic la frontieră. Nu poţi să păzeşti frontiera din metru în metru cu poliţişti de frontieră, dar poţi să ai programe bilaterale, patrule mixte, puncte de contact, schimburi de informaţii, intervenţii în adâncime şi în profunzime înainte de a te ciocni de migranţii ilegali, colaborare între instituţiile din ţară, între ale noastre şi cele ale vecinilor. Toate aceste lucruri sunt mai sofisticate şi trebuie evident continuate”, a declarat Predoiu.

Mesajul pentru Poliţia de Frontieră

Ministrul a spus că are un mesaj pentru Poliţia de Frontieră, precizând că „în niciun caz această poliţie nu va dispărea, ci, dimpotrivă, trebuie să o dezvoltăm, să o consolidăm, să investim în ea”.

„Colegii care făceau astăzi controale între Ungaria şi România sigur că vor fi alocaţi către alte sarcini, vor face controale aleatorii, vor avea cooperări cu colegii maghiari, cu colegii din Serbia. Este un domeniu care e în plină dezvoltare. Ca o concluzie generală aş vrea să adaug că în general tot sistemul acesta de ordine publică, de siguranţă publică, devine crucial în apărarea societăţii, în apărarea ţării, la provocările pe care le vedem acolo, inclusiv migraţia”, a spus ministrul de Interne.

El a explicat că, de la 1 ianuarie 2025, cei care vor intra sau ieşi din România vor trece pe lângă ghişeele existente, fără niciun fel de restricţie şi că „apare” un control doar atunci când poliţiştii sesizează ceva în neregulă sau au o informaţie ca atare.

„Foarte simplu! Ce este acum între Ungaria şi Austria va fi şi la noi”, a menţionat ministrul

Cătălin Predoiu a ţinut să precizeze că absenţa controalelor „nu epuizează complet problema traficului”, care e „una separată şi ţine de infrastructură”, de numărul mijloacelor de transport, care a crescut exponenţial în ultimii 20-30 de ani.

„Concret, eu vă spun că un control al Poliţiei de Frontieră, la ora la care vorbim acum, în Nădlac, în Borş, durează între trei şi patru - cinci minute, dacă nu e un control cu probleme, adică n-au o informaţie că ceva e în neregulă. Mai mult de cinci minute nu stă acolo maşina. Şi atunci, de ce aceste ore? Pentru că sunt foarte multe autoturisme care circulă, infrastructura e rămasă nedezvoltată şi atunci e de ajuns să opreşti două, trei zece maşini câte cinci minute şi deodată în spate sunt sute de maşini. Din această cauză se întâmplă. Deci e o cauză mixtă aici”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Aderarea completă a României la Spațiul Schengen
România va trimite 40 de ofițeri la granița Bulgaria - Turcia pentru a întări noua frontieră Schengen
13.12.2024 18:20 - România va trimite 40 de ofițeri la granița Bulgaria - Turcia pentru a întări noua frontieră Schengen
România va trimite 40 de "ofițeri" în Bulgaria, la granița acestei țări cu Turcia, pentru a contribui la îmbunătățirea protecției noii frontiere terestre a Spațiului Schengen....
România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”
13.12.2024 03:00 - România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”
La aproape nouă luni de la aderarea României la Schengen maritim și aerian, miniștrii de interne din Uniunea Europeană au decis joi, 12 decembrie, că țara noastră și Bulgaria vor adera pe...
Deși intrăm în Schengen, nu toate problemele la frontieră se rezolvă. Ce îi așteaptă pe șoferii de camioane
12.12.2024 19:14 - Deși intrăm în Schengen, nu toate problemele la frontieră se rezolvă. Ce îi așteaptă pe șoferii de camioane
La 17 ani după ce România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană, acestea au primit undă verde pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen fără frontiere. Este un moment de mare...
Rolul controalelor aleatorii care se fac încă 6 luni după aderarea completă a României la Schengen. Precizările ministrului de Interne
12.12.2024 18:47 - Rolul controalelor aleatorii care se fac încă 6 luni după aderarea completă a României la Schengen. Precizările ministrului de Interne
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a făcut joi, 12 decembrie, precizări în legătură cu controalele aleatorii care se vor face la graniţe, încă 6 luni de la aderarea completă...
CTP, ironie despre meritele lui Iohannis privind intrarea în Schengen: ”N-a precizat că era vorba de un Schengen african, Hakuna Matata sau Schengenos sud-american”
12.12.2024 17:27 - CTP, ironie despre meritele lui Iohannis privind intrarea în Schengen: ”N-a precizat că era vorba de un Schengen african, Hakuna Matata sau Schengenos sud-american”
Cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu ironizează mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, în care șeful statului susținea că s-a implicat personal pentru intrarea României în...
Reacția FRF, după ce România a fost acceptată în spațiul Schengen: „Graniţele dispar pentru suporterii tricolorilor”
12.12.2024 16:48 - Reacția FRF, după ce România a fost acceptată în spațiul Schengen: „Graniţele dispar pentru suporterii tricolorilor”
"Distanţele se micşorează, iar graniţele dispar pentru suporterii tricolorilor”, este mesajul postat pe pagina oficială a naţionalei de fotbal după anunţul cu privire la aderarea...
Avertismentul unui lider sindical al polițiștilor după intrarea în Schengen: "Va fi mult mai uşor pentru traficanţi"
12.12.2024 15:25 - Avertismentul unui lider sindical al polițiștilor după intrarea în Schengen: "Va fi mult mai uşor pentru traficanţi"
Aderarea completă a României la spațiul Schengen de joi, 12 decembrie, va avea și efecte pozitive asupra criminalității transfrontaliere, avertizează preşedintele sindicatului Europol,...
Ministra Justiţiei: „România este în Schengen cu drepturi depline. Asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană”
12.12.2024 14:58 - Ministra Justiţiei: „România este în Schengen cu drepturi depline. Asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană”
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat joi, 12 decembrie, intrarea deplină a României în spaţiul Schengen, afirmând că asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană....
Ciucă: „Aderarea la Schengen este o victorie a întregii națiuni. Klaus Iohannis a avut o contribuţie esenţială”
12.12.2024 14:09 - Ciucă: „Aderarea la Schengen este o victorie a întregii națiuni. Klaus Iohannis a avut o contribuţie esenţială”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, 12 decembrie, că intrarea României în spaţiul Schengen este o victorie a întregii naţiuni şi este un moment care reflectă...
Preşedintele PNL, despre aderarea terestră la spațiul Schengen: „Mai puţin timp pierdut şi mai mulţi bani economisiţi”
12.12.2024 14:00 - Preşedintele PNL, despre aderarea terestră la spațiul Schengen: „Mai puţin timp pierdut şi mai mulţi bani economisiţi”
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, afirmă despre aderarea României la Schengen că este o reuşită a noastră, a românilor şi o dovadă că atunci când guvernele, miniştrii şi funcţionarii...
Nicu Ștefănuță, despre aderarea întârziată la Schengen terestru: "Peste 2,32 miliarde euro pierduţi anual"
12.12.2024 13:36 - Nicu Ștefănuță, despre aderarea întârziată la Schengen terestru: "Peste 2,32 miliarde euro pierduţi anual"
Europarlamentarul Nicu Ștefanuță a numit aderarea completă a României la spațiul Shengen de joi, 12 decembrie, „un pas spre normalitate”. Vicepreședintele Parlamentului European a...
„O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
12.12.2024 13:35 - „O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
"Eliminarea controalelor la frontierele terestre va însemna o scădere semnificativă a costurilor logistice mai ales pentru firmele care exportă produse româneşti cu TIR-urile şi camioanele,...
Fără vămi între România și Thasos. Siegfried Mureşan, despre avantajele aderării la Schengen: „Călătoriile noastre spre destinaţiile de vacanţă vor fi mai scurte”
12.12.2024 13:30 - Fără vămi între România și Thasos. Siegfried Mureşan, despre avantajele aderării la Schengen: „Călătoriile noastre spre destinaţiile de vacanţă vor fi mai scurte”
Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL) spune, joi, 12 decembrie, despre beneficiile aderării la Schengen că peste 25 de milioane de călători şi peste 11 milioane de automobile care au...
Ministrul Energiei, despre aderarea României la Schengen: „Foarte bună pentru economie. Țara noastră merita de mult timp această poziţie”
12.12.2024 13:00 - Ministrul Energiei, despre aderarea României la Schengen: „Foarte bună pentru economie. Țara noastră merita de mult timp această poziţie”
Decizia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea şi cu graniţele terestre la Spaţiul Schengen este un succes al României şi al românilor, al decidenţilor de la toate...
Aliatul lui Călin Georgescu din Bulgaria blesteamă aderarea țării lui la Schengen. "Trebuie să ne temem. Cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea Bulgariei"
12.12.2024 12:08 - Aliatul lui Călin Georgescu din Bulgaria blesteamă aderarea țării lui la Schengen. "Trebuie să ne temem. Cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea Bulgariei"
Kostadin Kostadinov, liderul ultranaționalist bulgar care și-a declarat sprijinul pentru Călin Georgescu, vede în aderarea Bulgariei la Schengen un blestem. De la tribuna parlamentului, a spus...
Grindeanu, după aderarea completă la Spațiul Schengen: "Timpii de staționare în frontiere se reduc cu 30 de minute pentru fiecare tren"
12.12.2024 11:54 - Grindeanu, după aderarea completă la Spațiul Schengen: "Timpii de staționare în frontiere se reduc cu 30 de minute pentru fiecare tren"
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 12 decembrie, ce impact va avea aderarea completă în spațiul Schengen asupra transportului feroviar. România intră în spațiul...
Reacția patronilor care depind de imigranții asiatici, după intrarea României în Schengen. „Nu este un stres real”
12.12.2024 11:51 - Reacția patronilor care depind de imigranții asiatici, după intrarea României în Schengen. „Nu este un stres real”
România și Bulgaria vor intra complet în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. În acest context, afaceriștii din domeniul HoReCa nu se arată stresați că și-ar putea pierde o parte din...
Preşedinta Comisiei Europene, după intrarea României și Bulgariei în Schengen: „Pe deplin acolo unde vă este locul”
12.12.2024 11:39 - Preşedinta Comisiei Europene, după intrarea României și Bulgariei în Schengen: „Pe deplin acolo unde vă este locul”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reacționat după accesul complet la spațiul Schengen a României și Bulgariei începând cu 1 ianuarie 2025. Ursula von der Leyen este de...
Elena Lasconi, prima declarație privind aderarea completă a României la Schengen: ”Votul de azi e un gest de dreptate pentru români”
12.12.2024 11:37 - Elena Lasconi, prima declarație privind aderarea completă a României la Schengen: ”Votul de azi e un gest de dreptate pentru români”
Elena Lasconi, lidera USR, a reacționat joi, 12 decembrie, după ce s-a votat în Consiliul JAI ca România să adere complet la Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, adică și cu granițele...
Cum o să funcționeze vămile cu Ungaria și Bulgaria, după 1 ianuarie 2025. Controalele nu dispar imediat. Explicații de la Bruxelles VIDEO
12.12.2024 11:36 - Cum o să funcționeze vămile cu Ungaria și Bulgaria, după 1 ianuarie 2025. Controalele nu dispar imediat. Explicații de la Bruxelles VIDEO
România și Bulgaria intră oficial și deplin în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Atunci vor fi ridicate controalele de la frontierele interne. Astfel, granițele dintre România și...
#Spatiul Schengen, #controale aleatorii, #frontiere terestre , #Spatiul Schengen
  1. Acordul de pace în Gaza, în impas. Un ministru cu rol-cheie în cabinetul Netanyahu amenință cu demisia dacă Israelul îl semnează
  2. Melania Trump a refuzat invitația la ceai a lui Jill Biden
  3. Zelenski avertizează țările UE care ar negocia pacea cu Rusia pe la spatele ucrainenilor: ”Vom reacționa energic”
  4. Trump și-a publicat portretul oficial ca președinte. Seamănă foarte mult cu fotografia făcută în 2023 la închisoarea din comitatul Fulton FOTO
  5. Echipa lui Trump pregătește sancțiuni economice masive pentru a sprijini acordul de pace între Ucraina și Rusia
  6. Reacția actorului Brad Pitt după ce o franțuzoaică i-a dat peste 800.000 de euro unui escroc care pretindea că este celebrul actor. "E îngrozitor"
  7. Radu Hossu acuză un fost militar de elită că trădează interesele SUA și ale României. Este vorba de preluarea unor afirmații ale lui Călin Georgescu
  8. Putin pregătește o paradă „specială” de 9 mai, cu un invitat misterios din SUA
  9. Guvernul britanic anchetează cazuri de viol și exploatare sexuală despre a căror mușamalizare vorbise Elon Musk. Omul lui Trump îl acuza chiar pe premierul Starmer
  10. Cum poate Europa să nu devină victima lui Trump. Un moment crucial în relația transatlantică