Când este programat votul decisiv vizând aderarea României la Schengen. Procedura anunțată de Parlamentul European

Luni, 17 Octombrie 2022, ora 13:33
7198 citiri
Când este programat votul decisiv vizând aderarea României la Schengen. Procedura anunțată de Parlamentul European
Parlamentul European intră de luni în dezbatere FOTO Parlamentul European

O rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi supusă la votul în Parlamentul European în sesiunea 17-20 octombrie.

Conform oficialilor europeni, votul decisiv legat de aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen a fost programat marți, 18 octombrie.

Conform unei informări oferite de Parlamentul European, eurodeputații vor evalua marți normele privind controalele temporare la frontieră în spațiul Schengen și vor adopta o rezoluție referitoare la aderarea României și Bulgariei.

Înainte de vot, în dezbatere vor interveni Consiliul Europei și Comisia Europeană, pe chestiuni legate de controale la frontierele interne în spațiul Schengen, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a UE.

În aprilie 2022, Curtea a decis o perioadă de până la șase luni pentru efectuarea controalelor la frontieră din cauza unor amenințări grave, ce poate fi prelungită numai dacă apare o nouă amenințare, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen.

Se așteaptă ca eurodeputații să solicite autorităților statelor membre să respecte normele actuale de liberă circulație în spațiul Schengen, care reprezintă pentru mulți una dintre principalele realizări ale UE.

Marți la prânz, plenul va vota o rezoluție referitoare la aderarea Bulgariei și României la Schengen, în urma dezbaterii în plen din 5 octombrie. Majoritatea eurodeputaților au îndemnat statele membre să recunoască faptul că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile Schengen și că ar trebui admise în spațiul de liberă circulație cât mai curând posibil.

Dezbaterea și votul vor fi transmise live pe site-ul Parlamentului European, dar și pe livetext-ul Ziare.com.

De notat că rezoluția adoptată de Parlamentul European nu are efect legislativ iar guvernele statelor UE ar urma să voteze în decembrie, la Consiliul JAI, dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen.

În aceeași sesiune, Parlamentul European va dezbate și consecințele sociale, migrația și solidaritatea culturală în prisma războiului din Ucraina, planul Comisiei pentru a proteja mai bine infrastructura critică a UE, bugetul Uniunii pentru 2023, perspectivele Consiliului European precum și schimbările climatice.

Agenda dezbaterilor:

 • Războiul din Ucraina: dezbateri privind consecințele sociale, migrația și solidaritatea culturală. Eurodeputații vor discuta consecințele sociale și economice ale războiului, impozitarea profiturilor excepționale, migrația și distrugerea patrimoniului cultural.
 • Eurodeputații vor discuta perspectivele Consiliului European din octombrie. În cadrul unei dezbateri cu Comisia și Președinția cehă, ce va avea loc miercuri dimineața, eurodeputații își vor prezenta așteptările pentru summitul UE din 20-21 octombrie.
 • PE va interpela Comisia privind planurile de a proteja mai bine infrastructura critică a UE. Având în vedere situația geopolitică tensionată, Parlamentul va solicita Comisiei să detalieze planurile pentru a proteja mai ferm infrastructura UE.
 • Schimbările climatice: PE va solicita un nivel crescut de ambiție înainte de COP27. PE va solicita tuturor țărilor să își intensifice obiectivele climatice pentru 2030 înaintea reuniunii COP27 din Egipt, pentru a limita încălzirea globală conform Acordului de la Paris.
 • Bugetul UE 2023: Eurodeputații își vor adopta poziția înaintea negocierilor cu Consiliul. Parlamentul urmează să voteze miercuri pentru un buget mai bine pregătit pentru a face față impactului războiului din Ucraina și procesului de redresare în urma pandemiei.
 • Spațiul Schengen: vot referitor la extindere, dezbatere privind buna funcționare a acestuia. Eurodeputații vor evalua normele privind controalele temporare la frontieră în spațiul Schengen și vor adopta o rezoluție referitoare la aderarea Bulgariei și a României.

Diana Șoșoacă, inclusă de Politico în topul "celor mai trăsniți" europarlamentari: „Politiciana română preferată a Rusiei”
Diana Șoșoacă, inclusă de Politico în topul "celor mai trăsniți" europarlamentari: „Politiciana română preferată a Rusiei”
Diana Șoșoacă a fost inclusă de Politico într-o listă a celor mai „trăsniți și ciudați” europarlamentari care au câștigat un mandat de europarlamentar la alegerile din 9 iunie....
Câți reprezentanți trimite fiecare partid în Parlamentul European. PSD se clasează pe primul loc
Câți reprezentanți trimite fiecare partid în Parlamentul European. PSD se clasează pe primul loc
Pentru următorul mandat al Parlamentului European, PSD va trimite la Bruxelles 11 reprezentanți, cel mai mare număr de aleși din cadrul aceluiași partid, de la intrarea României in UE....
#Spatiul Schengen, #aderare Romania spatiul Schengen, #Parlamentul European, #dezbatere parlamentul european , #Schengen
 1. Ciolacu nu vrea prezidențialele în decembrie. "Dacă vrem să mergem cu şmecherie, şmecheria se opreşte la poarta Palatului Victoria"
 2. Liberalii s-au decis după 6 ore de ședință. Vor avea candidat propriu la prezidențiale. Ciucă: Decizie luată în unanimitate
 3. Lider USR, despre alegerile de la Sectorul 2: „Ar trebui reluat scrutinul, lucrurile sunt neclare”
 4. Cum explică un sociolog succesul lui Nicu Ștefănuță la europarlamentare. „O identitate clară, pe care tinerii o înțeleg, o parte a campaniei a fost pe TikTok”
 5. Cad capete în filialele AUR din țară, după alegerile din 9 iunie. George Simion: „Vom schimba anumite conduceri județene”
 6. Marcel Ciolacu nu exclude ca PSD să-l susțină pe Mircea Geoană la prezidențiale. "A fost preşedintele partidului, nu e din afara"
 7. Ciolacu nu crede că Toni Greblă trebuie demis de la AEP, după haosul de la vot. „Înțeleg, e greu să pierzi, dar trebuie să existe și demnitate”
 8. Marcel Ciolacu a celebrat înfrângerea în alegeri a baronului liberal Gheorghe Flutur. ”Make Suceava great again”
 9. Condiția lui Marcel Ciolacu pentru a candida la prezidențiale. Premierul a dezvăluit când a avut ultima discuție pe subiect cu Mircea Geoană
 10. Jumătate de milion de români au votat degeaba. Voturile nule au crescut cu două treimi din 2019 în 2024