Parlamentul European a adoptat rezoluția pentru aderarea României la Schengen. Câți europarlamentari au votat împotrivă LIVE VIDEO

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 12:12
23988 citiri
Parlamentul European a adoptat rezoluția pentru aderarea României la Schengen. Câți europarlamentari au votat împotrivă LIVE VIDEO
Parlamentul European s-a reunit într-o nouă sesiune la începutul acestei săptămâni FOTO Facebook / Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat marți, 18 octombrie, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Runda decisivă urmează să aibă loc în decembrie.

UPDATE 13.26 Parlamentul European a adoptat rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. 547 de eurodeputați au votat în favoare, 49 împotrivă iar 43 s-au abținut.

Guvernele statelor UE urmează să voteze în luna decembrie a acestui an, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen.

În rezoluția adoptată marți, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023. Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri.

Constatând că spațiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, eurodeputații critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE.

Context

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein). Eurodeputații au solicitat ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen în mai multe rânduri, de exemplu în rezoluția din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și într-un raport din 2021 privind funcționarea spațiului de liberă circulație. Rezoluția de astăzi conclude dezbaterea în plen din 5 octombrie 2022.

Știrea inițială

Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Președinția cehă a Consiliului a indicat că intenționează să poarte discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022.

Aproape toate grupurile politice din Parlamentul European au anunțat că vor susține rezoluția, excepție făcând partidele extremiste.

Conform unei informări oferite de Parlamentul European, eurodeputații vor evalua marți normele privind controalele temporare la frontieră în spațiul Schengen și vor adopta o rezoluție referitoare la aderarea României și Bulgariei.

Dezbaterea și votul privind extinderea spațiului Schengen este așteptată să înceapă odată cu ora 12.00 (13.00 ora României).

Înainte de vot, în dezbatere vor interveni Consiliul Europei și Comisia Europeană, pe chestiuni legate de controale la frontierele interne în spațiul Schengen, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a UE.

În aprilie 2022, Curtea a decis o perioadă de până la șase luni pentru efectuarea controalelor la frontieră din cauza unor amenințări grave, ce poate fi prelungită numai dacă apare o nouă amenințare, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen.

Se așteaptă ca eurodeputații să solicite autorităților statelor membre să respecte normele actuale de liberă circulație în spațiul Schengen, care reprezintă pentru mulți una dintre principalele realizări ale UE.

De notat că rezoluția adoptată de Parlamentul European nu are efect legislativ iar guvernele statelor UE ar urma să voteze în decembrie, la Consiliul JAI, dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen.

În aceeași sesiune, care este prelungită până pe 19 octombrie, Parlamentul European va dezbate și consecințele sociale, migrația și solidaritatea culturală în prisma războiului din Ucraina, planul Comisiei pentru a proteja mai bine infrastructura critică a UE, bugetul Uniunii pentru 2023, perspectivele Consiliului European precum și schimbările climatice.

Cum a aflat Dan Nica, europarlamentar PSD, că Diana Șoșoacă va renunța la candidatură. Negocierile din culise cu George Simion
Cum a aflat Dan Nica, europarlamentar PSD, că Diana Șoșoacă va renunța la candidatură. Negocierile din culise cu George Simion
Europarlamentarul PSD Dan Nica a declarat duminică, 6 octombrie, că a aflat la Bruxelles, de la cei din cercul Dianei Şoşoacă, că aceasta a luat decizia de a nu mai candida, în contextul...
ALDE Europe cere aderarea imediată a României la Schengen. ”Nu este o favoare, ci un drept câştigat”
ALDE Europe cere aderarea imediată a României la Schengen. ”Nu este o favoare, ci un drept câştigat”
Partidul liberal-democrat european (ALDE Europe) a adoptat o rezoluţie depusă de USR împreună cu partidul bulgar MRF, prin care se solicită oricărui stat membru să îşi ridice veto-ul la...
#Spatiul Schengen, #aderare Romania Schengen, #Parlamentul European, #rezolutie schengen , #Schengen
  1. Opinie: Cazul Șoșoacă: CCR face jocuri pentru Ciolacu?
  2. Fenechiu: „Rezultatele votului vor stabili alianțele și coalițiile posibile după alegeri. E important ca PSD să nu aibă toate pârghiile”
  3. Diana Șoșoacă, cercetată de Parchetul General pentru promovarea ideilor legionare și antisemitism
  4. Cazanciuc apără PSD de acuzațiile că ar fi în spatele excluderii Dianei Șoșoacă de la alegerile prezidențiale
  5. Plângere penală „împotriva trompetei ruseşti Şoşoacă Diana”. „A lăudat legionarii şi a folosit salutul şi scandări specifice mişcării criminale”
  6. Ciucă, întâlnire cu familia unei tinere israeliene de origine română răpită de Hamas: „Extremismul trebuie combătut şi izolat” FOTO
  7. Alina Mungiu-Pippidi salută decizia de excludere a Dianei Șoșoacă de la prezidențiale: "Trebuia Hitler oprit de justiție? La fel și acum" VIDEO
  8. Nicușor Dan critică decizia CCR de excludere a Dianei Șoșoacă de la alegerile prezidențiale: "Nu pare deloc rezonabil"
  9. Portretul președintelui pe care l-ar putea alege românii în 2024. Rectorul UBB: "Oamenii ar aștepta acest lucru"
  10. Paralela făcută de CTP între candidatura Dianei Șoșoacă și cea a lui Miron Cozma. „Democrația în pericol. PNL, USR, Geoană fac gălăgie să se audă până-n cer”