O parodie de audiere in Senat: Prefectul Cliseru nu e lasat de pesedisti sa vorbeasca despre ordinul de interventie din 10 august

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 12:14
4956 citiri
O parodie de audiere in Senat: Prefectul Cliseru nu e lasat de pesedisti sa vorbeasca despre ordinul de interventie din 10 august
Foto: Arhiva Ziare.com

Prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, a fost audiata, marti, in Comisia de Aparare din Senat, in cazul violentelor din 10 august, de la protestul diasporei desfasurat in Piata Victoriei.

Audierea prefectului a durat mai putin de o ora si, desi aceasta a raspuns la majoritatea intrebarilor adresate de senatori, nu a fost lasata de social democrati sa raspunda la cele despre contrazicerile privind ora la care a fost dat ordinul de interventie a jandarmilor in Piata Victoriei. Senatorii PSD au iesit la inaintare si au intervenit de fiecare data cand se ajungea la responsabilitatea si implicarea Ministerului de Interne.

Un schimb de replici acide a avut loc intre Cliseru si senatorul PSD Nicolae Moga, care a acuzat-o de... obraznicie.

Primele intrebari la care a raspuns Cliseru au fost: "In ce masura semnarea ordinului de interventie a acoperit din punct de vedere juridic, avand in vedere ca a fost semnat dupa inceputul interventiei? Care au fost argumentele care v-au convins sa semnati ordinul? De ce ati intrat in acest joc in care toti barbatii s-au ascuns in spatele dvs?", adresate de Nicoleta Pauliuc (PNL).

Cliseru a evocat legea pe baza careia a fost dat ordinul si a precizat ca la nivelul MAI a fost vorba de o confuzie: "Nimeni nu m-a intrebat daca am emis sau nu inainte sa se exprime public. Eu nu am semnat un ordin, am aprobat un ordin emis de Jandarmerie. Nu au fost decat solicitari de a semna, nu a incercat cineva sa ma convinga, nu au fost discutii, nu mi s-au dat alte informatii, au fost mai multe solicitari pe parcursul serii.

Nu am participat si nu voi participa niciodata la niciun fel de jocuri politice sau de alta natura, de aceea, probabil ca cel mai bine, in apararea mea, e ca spun intotdeauna adevarul pentru ca nu ma bazez pe sprijinul nimanui".

Intrebata daca exista o diferenta intre notiunea de ordin de restabilire a ordinii publice si ordin de intereventie in forta, Cliseru a raspuns ca cele doua notiuni se completeaza.

Cine i-a cerut ordinul

De asemenea, chestionata daca solicitarea de a emite ordinul de interventie a apartinut comandantului fortelor de jandarmi, prefectul Capitalei a raspuns ca "solicitarea a fost facuta de dl Cazan Laurentiu, care nu era la acea ora seful structurii, ci avea in atributiuni asigurarea si mentinerea ordinii publice".

"M-am preocupat si eu cu privire la pretentiile protestatarilor, la dorinta lor de a schimba Guvernul si, intr-adevar, exista o stare de ingrijorare la nivelul tuturor institutiilor implicate.

Am discutat cu sefii structurilor de Jandarmerie, de Politie, dar nu am fost invitata la niciun fel de sedinta si nici nu am participat, deci nu cunosc ce s-a discutat acolo sau daca a avut loc sau nu o astfel de intalnire.

Cu privire la ordinul emis de Jandarmerie, probabil a fost verificat de cei care pot face asta legal din cazul structurilor dumnealor", a mai explicat Speranta Cliseru in fata comisiei.

Dupa aceasta replica, senatorii PSD Viorel Salan si Tit Brailoiu incep sa dea ei explicatii despre relatia dintre institutiile implicate si despre faptul ca nu era nevoie de aviz juridic pentru ordinul de interventie.

Nicolae Moga de la PSD spune ca in Piata au fost "99% oameni care nu cunosteau legea privind interventia in forta a jandarmilor, desi aveau aceasta obligatie".

"Constat cu nemultumire ca nici dumneavoastra n-ati cunoscut bine legea 60, legea functionarii Jandarmeriei si s-a ajuns unde s-a ajuns", a afirmat Moga.

"Multumesc pentru acuzatii inainte de intrebari, o sa va raspund ca va respect framantarile, insa vreau sa va spun ca am convocat organele responsabile de doua ori, ne-am intalnit, am luat toate masurile, cunosc ambele legi foarte bine, stiu sa le aplic si toate atributiile care mi-au fost la indemana le-am utilizat.

Ca nu m-au invitat la sedinte sa ii intrebati pe ceilalti", ii raspunde Cliseru.

Afirmatia nu a fost bine primita de senatorul PSD Moga, care i-a raspuns: "Remarc obraznicia voastra".

Cine minte?

Revenindu-se la intrebari, senatorul PNL Pauliuc chestioneaza: "Ordinul este acoperit din punct de vedere juridic si cine minte? Cine a fost coordonator?".

In loc sa il lase pe prefect sa raspunda la intrebare, PSD vocifereaza: "Aici nu facem ancheta, nu e vorba de mincinosi, ce intrebare e asta?".

Apuca si Speranta Cliseru sa afirme: "Jandarmeria a actionat in baza legii dumnealor, asa cum au ei procedurile si coordonatorul a fost dl Laurentiu Cazan, eu altceva nu cunosc".

Supararea lui Serban Nicolae

Deputatul PSD Serban Nicolae, care a intarziat la audiere, intervine si spune ca a vazut "tot felul de ineptii in presa" referitor la blocarea audierilor despre violentele din 10 august.

"Fiind o audiere publica, am vazut tot felul de ineptii in presa ca am fi blocat audierile dupa care Duhul Sfant sau cineva a dat drumul la audieri, procedural nu s-a blocat niciun fel de audiere, dupa ce toti membrii comisiei citesc raportul inaintat de Ministerul de Interne.

E nevoie de alfabetizare, nu de raport ORNISS. Ce ar trebui sa faca aceasta comisie la acest moment e doar sa verifice raporturile dintre institutii. Sa facem pe detectivii de dragul camerelor de luat vederi e o zona de neseriozitate. Daca incercam sa facem din aceasta comisie o comisie de sueta, mie imi pare rau", spune Nicolae.

Senatorul PNL Iulia Scantei ii raspunde si precizeaza ca nu conteaza ca raportul MAI e secretizat, pentru ca exista doua ore avansate in spatiul public de sefii Jandarmeriei si ministrul de Interne, Carmen Dan.

Referitor la acest aspect, prefectul Capitalei a replicat: "Eu nu pot decat sa nu confirm cele doua ore si atat".

Marti, Comisia de Aparare din Senat face audieri in cazul violentelor din 10 august, de la protestul diasporei, dupa mai multe tentative blocate de social-democrati.

Au mai fost audiati seful dispozitivului de jandarmi din Piata Victoriei si imputernicit inspector general al Jandarmeriei Romane, maior Laurentiu Cazan si colonel Ionut-Catalin Sindile. De la 11:30 a inceput audierea lui Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Iata aici cum se desfasoara audierile LIVE

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#audiere Speranta Cliseru, #violente 10 august, #violente protest diaspora, #audiere prefectul Capitalei , #protest Diaspora
Comentarii