În Uniunea Europeană, România are a treia cea mai mică speranță de viață, de 76,6 ani, însă locuitorii dintr-o comună ajung să trăiască chiar și peste 100 de ani.
Peste 60% dintre locuitorii comunei vâlcene Glăvile au trecut de 70 de ani. Mai mult, unii dintre ei au ajuns la pragul de 100 de ani, reiese din „Harta Longevităţii în România", relatează adevarul.ro.
„Pe primul loc credința. Pe locul doi, respectul. Pe locul trei munca, cinstea și, din nou, munca. Fără muncă nu putem trăi nimic pe lumea asta. La câmp eram și cu porci, și cu oi, cu vaci. Dacă avea curtea bunicii și cu capre. Ţi le da toate o dată și te duceai și le pășteai, că era pământul oamenilor", acesta este secretul longevității spun localnicii.
Credinţa a fost cea care i-a unit pe oameni, în toate aspectele vieţii. Socializau total diferit faţă de acum, iar tot satul se întâlnea duminica la biserică. Nimeni din localitate nu era străin de ceilalţi, se ajutau reciproc, povesteau unii cu alţii şi se distrau tot împreună.
„Secretul oamenilor este că ei au dus o muncă din greu, se hrănesc din curţi, tot ce îşi produc îşi produc cu mâna lor, mâncarea asta e sănătoasă la ţară, nu cumpără nimic din comerţ. Şi au ajuns la vârste de 90. Chiar avem o persoană care a împlinit 99 de ani acum de curând", a explicat Iustin Duicu, primarul comunei Glăvile.
Proiectul de cercetare "Harta longevității în România", desfășurat la nivel național de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, analizează factorii care influențează longevitatea seniorilor din localitatea Glăvile, urmând să prezinte concluziile.