Un fost ambasador american a lucrat 40 de ani sub acoperire pentru Cuba. Diplomatul a fost condamnat pentru spionaj

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 07:20
2120 citiri
Un fost ambasador american a lucrat 40 de ani sub acoperire pentru Cuba. Diplomatul a fost condamnat pentru spionaj
Victor Manuel Rocha a spionat 40 de ani pentru Cuba FOTO Reteaua X/ miamiherald.com/

Un fost ambasador american a fost condamnat vineri, la Miami, la 15 ani de închisoare pentru că a spionat Statele Unite mai multe decenii în beneficiul Cubei, inamic istoric al Washingtonului, scrie AFP.

Victor Manuel Rocha, 73 de ani, a fost arestat la începutul lui decembrie, acuzat că a fost o cârtiţă a guvernului comunist de la Havana în timp ce urca în eşaloanele diplomaţiei americane, având acces la documente confidenţiale şi influenţă asupra politicii externe americane.

Fostul diplomat, care a pledat vinovat, a fost condamnat "la pedeapsa maximă prevăzută de lege", potrivit judecătorului Beth Bloom.

Acest dosar este unul asupra "uneia dintre infiltrările cele mai lungi, care a vizat cele mai importante niveluri, a unui agent străin în cadrul statului american", a subliniat în decembrie procurorul general al SUA, Merrick Garland.

"Timp de peste 40 de ani, Rocha a lucrat ca agent sub acoperire al statului cubanez", înainte ca o anchetă FBI să-l demaşte, a declarat ministrul presei.

Victor Manuel Rocha a ocupat posturi importante în cadrul diplomaţiei americane: înainte de a-şi încheia cariera în Departamentul de Stat ca ambasador în Bolivia din 2000 până în 2002, el a fost, printre altele, membru al Consiliului Naţional de Securitate, organism al Casei Albe, din 1994 până în 1995, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.

El a fost de asemenea la post în numeroase ambasade americane în America Latină, printre care cea de la Havana, potrivit unui document judiciar.

Născut în Columbia şi naturalizat american, el a început să lucreze pentru principala agenţie de informaţii a guvernului cubanez încă din 1981, potrivit anchetei.

Chiar şi după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2022, după 30 de ani de serviciu, el şi-a continuat activitatea de spionaj în folosul Cubei, pe lângă Departamentul de Justiţie al SUA.

El a fost demascat de un membru al poliţiei federale americane (FBI) care, în 2022 şi 2023, s-a dat drept agent al serviciilor cubaneze de informaţii, potrivit unui document al instanţei.

Fostul ambasador, locuind la Miami, "s-a referit întotdeauna la Statele Unite ca fiind +duşmanul+ şi folosea cuvântul +noi+ pentru a descrie Cuba şi pe sine", a subliniat Departamentul de Justiţie în decembrie.

Quarterly Report - Editia 4

Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Un fost agent CIA, principala agenţie americană de informaţii, Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, a pledat vinovat de ”conspiraţie în vederea colectării şi livrării de...
O specie de insectă din SUA a ajuns la Iași. Seamănă cu o viespe, iar larva se hrănește cu lemn
O specie de insectă din SUA a ajuns la Iași. Seamănă cu o viespe, iar larva se hrănește cu lemn
O nouă specie de croitor originar din SUA a fost surprinsă în zona Copou, din Iași. „Red-headed ash borer” sau „Neoclytus acuminatus” a apărut pentru prima dată în România prin...
#spion, #cuba, #SUA, #condamnare, #inchisoare , #SUA