Un agent de securitate de la o importantă ambasadă, condamnat la închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei. Bărbatul s-a scuzat spunând că a băut 7 halbe de bere

Vineri, 17 Februarie 2023, ora 20:36
1999 citiri
Un agent de securitate de la o importantă ambasadă, condamnat la închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei. Bărbatul s-a scuzat spunând că a băut 7 halbe de bere
Ambasada britanică de la Berlin FOTO Wikipedia

Un fost agent de securitate al ambasadei britanice de la Berlin a fost condamnat vineri, 17 februarie, la 13 ani şi două luni de închisoare de un tribunal din Londra pentru spionaj în favoarea Moscovei, informează Reuters.

El a fost prins în flagrant în august 2021 cu ajutorul a doi falşi agenţi ruşi, în timp ce transmitea documente sensibile ambasadei ruse din Berlin.

David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, a colectat informaţii confidenţiale timp de peste trei ani, inclusiv comunicări ”secrete” ale miniştrilor cu premierul de atunci Boris Johnson şi alte documente sensibile.

Judecătorul Mark Wall a declarat că acuzaţiile pentru care Smith a fost condamnat au implicat fapte comise între 2020 şi 2021, dar că ”activităţile sale subversive au început cu doi ani mai devreme”.

Smith a pledat vinovat în noiembrie la opt infracţiuni în temeiul Legii privind secretele oficiale, inclusiv la o acuzaţie legată de transmiterea de informaţii generalului-maior Serghei Ciuhrov, ataşatul militar rus la Berlin, în noiembrie 2020. Alte şapte capete de acuzare implică strângerea de informaţii care ar putea fi utile Rusiei.

La începutul acestei săptămâni, Smith a declarat în faţa instanţei că îi este ruşine de ceea ce a făcut şi a spus că a filmat documentele după ce a băut ”şapte halbe de bere”.

În timpul procesului, el şi-a justificat acţiunile prin faptul că a vrut să ”dea o mică palmă ambasadei”, deoarece considera că aceasta nu îl trata bine, însă judecătorul Mark Wall i-a respins argumentele.

”Am ajuns la concluzia că principala motivaţie a acuzatului pentru a acţiona aşa cum a făcut-o a fost că simţea antipatie faţă de Regatul Unit şi că a vrut să submineze interesele acestei ţări furnizând informaţii unui stat care, atunci ca şi acum, este considerat neprietenos”, a declarat el joi.

Smith, căsătorit cu o ucraineancă care s-a întors în ţara ei în 2018, fusese depistat de autorităţile britanice şi germane după ce a trimis în 2020 o scrisoare conţinând datele de contact ale unor membri ai personalului ambasadei britanice către un membru al personalului militar al ambasadei ruse din Berlin.

De asemenea, el a realizat mai multe înregistrări video cu locuri sensibile din clădirea ambasadei, iar 800 de euro în numerar au fost găsiţi la domiciliul său fără ca el să poată explica în mod credibil originea acestora, a subliniat procuratura.

Procurorii au mai precizat că Smith ”a făcut comentarii anti-occidentale şi anti-NATO în discuţii cu alţi angajaţi şi şi-a declarat sprijinul” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Anchetatorii găsiseră în apartamentul său amintiri ruseşti, inclusiv un câine Rottweiler împăiat în mărime naturală, purtând o pălărie militară rusă. O caricatură a lui Vladimir Putin ţinând în mână capul fostului cancelar german Angela Merkel a fost, de asemenea, găsită în dulapul său de la locul de muncă.

Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
Doi ani și jumătate de închisoare pentru sărutul forțat de la Campionatul Mondial?
Doi ani și jumătate de închisoare pentru sărutul forțat de la Campionatul Mondial?
Parchetul spaniol solicită o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare împotriva fostului preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, pentru infracţiunile de agresiune...
#spionaj Rusia, #agent Securitate, #ambasada Marii Britanii, #berlin, #condamnare, #inchisoare , #Marea Britanie
Comentarii