Nou caz de spionaj la Bruxelles. Ce s-a descoperit în telefoanele mai multor membri ai comisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 18:20
4791 citiri
Nou caz de spionaj la Bruxelles. Ce s-a descoperit în telefoanele mai multor membri ai comisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European
Telefoanele unor membri ai comisiei P.E. au fost afectate de instrumente software de supraveghere intruzivă FOTO Pixabay

Comisia Parlamentului European care se ocupă de chestiuni de apărare a fost ţinta pirateriei telefonice, potrivit unui e-mail intern. Parlamentul European le-a cerut miercuri, 21 februarie, membrilor subcomisiei de apărare (SEDE) să îşi verifice telefoanele pentru a depista eventuale programe spion, după ce a găsit urme de hacking pe două dispozitive, relatează POLITICO.

Membri şi personal din Subcomisia pentru Securitate şi Apărare (SEDE) a PE au avut telefoanele lor afectate de instrumente software de supraveghere intruzivă, a precizat instituţia într-un e-mail intern.

Toţi eurodeputaţii din SEDE au fost sfătuiţi să îşi ducă telefoanele la serviciul IT al instituţiei pentru a fi verificate pentru spyware, potrivit e-mailului văzut de POLITICO.

Parlamentul European se află în alertă maximă în ceea ce priveşte atacurile cibernetice şi interferenţele străine în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie.

POLITICO a relatat în decembrie că o analiză internă a arătat că securitatea cibernetică a instituţiei ”nu a îndeplinit încă standardele din domeniu şi nu este pe deplin adaptată la nivelul de ameninţare” reprezentat de hackerii sponsorizaţi de state şi de alte grupuri de ameninţare.

Un membru al subcomisiei pentru securitate şi apărare a mers marţi pentru un control de rutină, ceea ce a dus la descoperirea unor urme de spyware pe telefonul său. Europarlamentarul respectiv a declarat pentru POLITICO că nu a fost imediat clar de ce a fost vizat de un software de hacking.

Adjunctul purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Delphine Colard, a declarat într-un comunicat că ”urmele găsite în două dispozitive” au determinat trimiterea e-mailului prin care li se cere membrilor să îşi verifice telefoanele.

”În contextul geopolitic dat şi având în vedere natura dosarelor urmărite de subcomisia pentru securitate şi apărare, o atenţie specială este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii şi personalului care sprijină activitatea acesteia”, se arată în comunicat.

Noile dezvăluiri urmează unor incidente anterioare cu alţi membri ai Parlamentului European care au fost ţinta unor programe spion. Experţii au dezvăluit în 2022 că telefoanele membrilor mişcării de independenţă catalană, printre care se numără şi politicieni europeni, au fost infectate cu programele spion Pegasus şi Candiru, două tipuri de instrumente de hacking. În acelaşi an, un europarlamentar grec şi lider al opoziţiei, Nikos Androulakis, s-a aflat pe o listă de personalităţi politice şi publice din ţara despre care s-a constatat că au fost vizate de Predator, un alt instrument spyware. Preşedintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat şi ea anterior cu o tentativă de piratare cu ajutorul unui program de tip spyware.

În 2022, membrii Parlamentului European au înfiinţat o comisie specială de anchetă pentru a investiga această problemă. Aceasta a investigat o serie de scandaluri în ţări precum Spania, Grecia, Ungaria şi Polonia şi a declarat că cel puţin patru guverne din UE au abuzat de instrumentele de hacking în scopuri politice.

Serviciul IT al Parlamentului a lansat în aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru spyware. Acesta a efectuat ”sute de operaţiuni” de când a început programul, se arată în comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele Unite nu renunță la programul de supraveghere electronică a cetățenilor străini, aflați chiar și pe teritoriul altei țări
Statele Unite nu renunță la programul de supraveghere electronică a cetățenilor străini, aflați chiar și pe teritoriul altei țări
Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a aprobat vineri prelungirea unui sistem internaţional de supraveghere electronică, foarte utilizat de serviciile americane de informaţii, dar criticat de...
Umbra premierului naționalist Viktor Orban planează asupra preluării unui important grup media european
Umbra premierului naționalist Viktor Orban planează asupra preluării unui important grup media european
Canalul TV european de știri a fost cumpărat în 2022 cu fonduri de la apropiați ai prim-ministrului naționalist al Ungariei, potrivit unor documente confidențiale citate de Le Monde. Pe 19...
#spionaj, #Bruxelles, #Parlamentul European, #comisie aparare, #telefoane, #software, #supraveghere , #Bruxelles