Acuzații de spionaj la Departamentul de Stat al SUA. Telefoanele mai multor angajați, piratate cu soft-ul grupului israelian NSO

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 22:26
2550 citiri
Acuzații de spionaj la Departamentul de Stat al SUA. Telefoanele mai multor angajați, piratate cu soft-ul grupului israelian NSO
Departamentul pentru Comerţ a plasat NSO pe o ”listă neagră” FOTO Pixabay

Iphone-urile a cel puţin nouă angajaţi ai Departamentului de Stat au fost piratate cu ajutorul softului sofisticat de spionaj dezvoltat de grupul israelian NSO, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters. Recent, compania a fost inclusă pe ”lista neagră” de Departamentul pentru Comerț.

Atacurile, care au avut loc în ultimele câteva luni, au fost împotriva unor oficiali americani din Uganda sau care lucrează la subiecte care au legătură cu această ţară, au precizat sursele citate.

Intruziunile reprezintă cele mai cunoscute atacuri ale hackerilor împotriva unor oficiali americani prin tehnologia NSO.

Anterior, o listă de date cu ţinte potenţiale, inclusiv unii oficiali americani, a apărut în rapoartele despre NSO, dar nu era clar dacă intruziunile au fost doar nişte tentative sau au avut succes.

Reuters nu a putut determina cine a lansat cele mai recente atacuri cibernetice.

Grupul NSO a transmis, într-un comunicat, că nu are niciun indiciu că instrumentele lor au fost folosite, dar a anulat conturile relevante şi va investiga pe baza anchetei Reuters.

Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze.

Recent, Departamentul pentru Comerţ a plasat compania israeliană pe o ”listă neagră”, ceea ce îngreunează companiile americane să facă afaceri cu acestea.

NSO Group şi o altă firmă de spyware ”au fost adăugate pe lista de entităţi pe baza unei hotărâri că au dezvoltat şi furnizat spyware guvernelor străine care au folosit acest instrument pentru a viza cu rea intenţie funcţionari guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri, activişti, academicieni şi lucrători ai ambasadei”, preciza Departamentul pentru Comerţ.

Software-ul NSO este capabil nu numai să capteze mesaje criptate, fotografii şi alte informaţii sensibile de pe telefoanele infectate, ci şi să le transforme în dispozitive de înregistrare pentru a monitoriza împrejurimile, pe baza manualelor de produse analizate de Reuters.

Alerta Apple pentru utilizatorii afectaţi nu a numit creatorul programului spyware folosit în acest hack. Victimele notificate au inclus cetăţeni americani uşor identificabili ca angajaţi ai guvernului SUA, deoarece au adrese de email care se termină în state.gov cu ID-urile lor Apple, au spus două dintre persoane. Ei şi alte ţinte notificate de Apple din mai multe ţări au fost infectaţi prin aceeaşi vulnerabilitate de procesare grafică pe care Apple nu a remediat-o până în septembrie, au spus sursele. Începând cu cel puţin luna februarie, această defecţiune a software-ului a permis unor clienţi NSO să preia controlul asupra iPhone-urilor pur şi simplu trimiţând cereri iMessage invizibile, dar contaminate către dispozitiv, au spus cercetătorii care au investigat campania de spionaj.

Anunţul Apple că va notifica victimele a venit în aceeaşi zi în care a dat în judecată NSO Group, săptămâna trecută, acuzându-o că ajută numeroşi clienţi să intre în software-ul mobil al Apple, iOS.

Într-un răspuns public, NSO a spus că tehnologia sa ajută la oprirea terorismului şi că a instalat controale pentru a reduce spionajul împotriva ţintelor nevinovate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
#spionaj, #SUA, #Departamentul de Stat, #NSO, #compania israeliana NSO , #SUA