Oficialii germani au declarat luni, 22 aprilie, că trei cetățeni germani au fost arestaţi sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a le facilita accesul la tehnologie ce ar putea fi folosită în scopuri militare, contribuind potenţial la consolidarea marinei chineze, transmite Reuters.
Arestările au avut loc la o săptămână după ce cancelarul Olaf Scholz a fost în China pentru a face personal presiuni asupra Beijingului cu privire la sprijinul acordat economiei ruseşti în timp de război şi pentru a ridica probleme legate de furtul de proprietate intelectuală şi accesul echitabil pe piaţă.
Ministrul de interne Nancy Faeser a declarat că guvernul monitorizează ceea ce ea a numit o ameninţare semnificativă reprezentată de spionajul chinezesc în afaceri, industrie şi ştiinţă. „Ne uităm foarte atent la aceste riscuri şi ameninţări şi am avertizat şi sensibilizat în mod clar cu privire la acestea, astfel încât măsurile de protecţie să fie sporite peste tot”, a spus ea într-un comunicat. În acest caz, problema tehnologiilor inovatoare germane care pot fi folosite în scopuri militare a fost „deosebit de sensibilă”, a adăugat ea.
Ministrul Justiţiei, Marco Buschmann, a declarat că „în momentul arestării lor, acuzaţii se aflau în negocieri suplimentare cu privire la proiecte de cercetare care ar putea fi deosebit de utile pentru extinderea puterii de luptă maritimă a Chinei”.
Procurorii i-au identificat pe suspecţi ca fiind Herwig F. şi Ina F., un cuplu căsătorit care conduce o companie în Dusseldorf, şi Thomas R., descris de procurori ca fiind un agent al unui angajat neidentificat al Ministerului Securităţii de Stat din China (MSS).
Cuplul arestat a încheiat un acord de cooperare cu o universitate germană prin intermediul companiei lor, care presupunea pregătirea unui studiu pentru angajatul MSS referitor la piese de maşini ce pot fi folosite pentru motoare marine, cum ar fi cele de pe navele de război, au precizat procurorii într-un comunicat.
De asemenea, suspecţii au cumpărat un laser special din Germania în numele şi cu banii de la MSS şi l-au exportat în China fără autorizaţie, potrivit procurorilor, care nu au precizat la ce putea fi folosit laserul.
Arestările au fost efectuate pe baza informaţiilor colectate de agenţia de spionaj intern a Germaniei, au precizat procurorii.
Săptămâna trecută, Germania a arestat doi cetăţeni ruso-germani suspectaţi de spionaj pentru Rusia. Aceştia ar fi pus la cale sabotaje menite să submineze sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei.