Cum spiona CIA în anii ’50 închisorile românești în care se aflau deținuți politici. Informările, scrise cu cerneală invizibilă

Autor: N.G.
Luni, 11 Iulie 2022, ora 03:00
4522 citiri
Cum spiona CIA în anii ’50 închisorile românești în care se aflau deținuți politici. Informările, scrise cu cerneală invizibilă
Foto: captură document cia.gov

Spionii CIA erau foarte prezenți în România anilor ’50, ani în care regimul comunist era preocupat de reprimarea propriilor cetăţeni care încă se mai opuneau regimului totalitar instaurat la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Americanii colectau asiduu informaţii detaliate despre trupele staţionate în toate oraşele României, despre transportul de muniţie care traversa gările, despre fabricile de armament, despre zăcămintele de minereuri şi gaze şi, nu în ultimul rând, despre condiţiile de detenţie din închisori şi despre dizidenţii care erau încarceraţi acolo. Traficul de informaţii se desfăşura prin reţele bine puse la punct şi utilizând cerneala invizibilă.

De asemenea, în loc de imagini din satelit, agenţii CIA şi informatorii lor desenau cu aproximaţie poziţionarea trupelor din unităţile militare sau amplasarea fabricilor de armament. Toate acestea apar în documente desecretizate și făcute publice de agenția de spionaj a SUA. CIA acorda atenţie sporită deţinuţilor care au aparţinut unor organizaţii, cum ar fi Garda de Fier sau alte organizaţii de tineret din perioada anterioară comunismului.

„Printre prizonierii politici internaţi la Aiud se află câţiva membri ai organizaţiei Garda de Fier, care nu mai există. În fruntea listei se află Nicolae Petraşcu, fostul secretar general al Gărzii de Fier. În primii ani de după Al Doilea Război Mondial, Petraşcu a colaborat intens cu guvernul comunist al ţării sale. Chiar şi acum, din închisoare, încearcă încă să colaboreze. De mai multe ori a întrebat conducerea închisorii dacă ar putea organiza cursuri de reeducare în ceea ce priveşte opiniile politice ale deţinuţilor. Este interesat ca la curs să participe doar foşti membri ai Gărzii de Fier, acum deţinuţi, care ar putea fi interesaţi să se alăture Partidului Comunist“, se preciza într-o notă transmisă către centrala CIA.

Condiții inumane în celule

O notă cenzurată referitoare la un prizonier al cărui nume a rămas protejat, arată condiţiile în care era încarcerat acesta. „Podeaua era acoperită cu nisip şi era un miros neplăcut. Era dus la toaletă de două ori pe zi, dar aceasta era insuficient. Celula nu era curăţată niciodată. Erau şobolani mari în celulă şi el a fost infestat cu păduchi. Unul dintre pachetele de la prizonierii politici din fericire a inclus pudră DDT care l-a ajutat pentru o vreme. În orice caz, precum o celulă obişnuită, nu avea paturi suprapuse şi din moment ce închisoarea nu oferea niciodată pături, cele mai multe dintre celule erau foarte aglomerate. O celulă era de cinci pe cinci metri și conţinea 10 oameni. Cu excepţia unui spion al poliţiei, nimeni nu l-a vizitat niciodată în celula întunecoasă“.

Într-o altă notă sunt amintite cele două tipuri de arest: regim sever şi regim simplu. Regimul sever consta în alternarea meselor zilnice cu diete bazate doar pe pâine şi apă.

„Înainte, doar criminalii erau internaţi în închisoarea de la Aiud, dar acum prizonierii politici sunt, de asemenea, ţinuţi acolo. Sunt 3.000 de deţinuţi politici internaţi în închisoare, mulţi dintre ei nefiind încă judecaţi. Sunt puşi la muncă, unii în interiorul închisorii, alţii în împrejurimi, iar alţii sunt trimişi să ajute la construcţia canalului Dunăre-Marea Neagră. Vorbind în general, toţi prizonierii politici sub 45 de ani, consideraţi sănătoşi sunt forţaţi să muncească. Tipul de muncă pe care îl fac depinde de tipul de sentinţă primit. Cei condamnaţi la mai mult de zece ani sunt trimişi la minele de plumb, cei condamnaţi la mai puţin de zece ani sunt trimişi la Canal, dar majoritatea sunt angajaţi în tot felul de ateliere ale închisorii. Doar criminalii de drept comun au voie să muncească în afara închisorii, la altceva decât la mine sau la Canal“, se susţinea în documentul citat.

Citește și:
Destinații din România unde toamna este superbă. Imaginile pe care nu le vei uita niciodată
Destinații din România unde toamna este superbă. Imaginile pe care nu le vei uita niciodată
Ne-am despărțit cu greu de sezonul cald, de plaje, bronz și haine lejere, iar acum toamna și-a intrat în drepturi. A venit cu multă răcoare și ploaie. Însă toamna are și ea...
Casa Albă condamnă o decizie ”catastrofală” a justiţiei în Arizona, care ar interzice aproape complet avortul VIDEO
Casa Albă condamnă o decizie ”catastrofală” a justiţiei în Arizona, care ar interzice aproape complet avortul VIDEO
Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, Karine Jean-Pierre, a condamnat vineri ceea ce a numit ”consecinţele potenţial catastrofale, periculoase şi inacceptabile” ale...