Cât costă internarea într-o rezervă de lux la spitalele din România. Mai scump ca la hotel!

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 14:53
4000 citiri
Cât costă internarea într-o rezervă de lux la spitalele din România. Mai scump ca la hotel!
Pacient internat în spital FOTO Pexels

Pacienții vor putea, de la 1 iulie, să opteze, contra-cost, pentru internarea în spitalele publice din țară în rezerve cu condiții cu grad ridicat de confort. Prețurile nu sunt deloc mici.

O zi de spitalizare poate costa până la 300 de lei. Cel puțin acestea sunt informațiile obținute de jurnaliștii economedia.ro, care au solicitat spitalelor din țară date cu privire la costul internării în rezerve de lux.

Spre exemplu, tariful de cazare în rezervă cu grad ridicat de confort în cadrul Spitalului Militar din Bucureşti este de 280 de lei pe zi, în timp ce la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu" Timişoara tariful de cazare în salon cu un pat care are confort ridicat e de 70 de lei pe zi, au spus oficialii unităţilor sanitare pentru Economica.net.

Reglementarea unui plafon maxim al tarifului perceput la cererea asiguraţilor pentru cazare în saloane cu grad ridicat de confort e prevăzută în proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a HG pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, începând cu 1 iulie 2023.

„Asiguraţii suportă, în cazul spitalizării continue, contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea acestora.

Prin confort standard în ceea ce priveşte cazarea se înţelege salon cu minimum 3 paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare şi fără dotări suplimentare (televizor, radio, telefon, frigider şi altele asemenea), iar în ceea ce priveşte masa, cea acordată la nivelul alocaţiei de hrană stabilite prin acte normative.

Contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu grad ridicat de confort se stabileşte de fiecare unitate sanitară furnizoare de servicii spitaliceşti, cu obligaţia asigurării accesului asiguraţilor la servicii medicale spitaliceşti acordate în condiţii hoteliere standard.

Contravaloarea serviciilor de cazare cu grad ridicat de confort nu poate depăși cuantumul de 300 de lei pe zi. Tariful pentru servicii de cazare nu se percepe pentru ziua externării”, reiese din proiectul normelor de aplicare a Contractului-cadru din sistemul sanitar, aplicabil din 1 iulie, consultat de Economica.net.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava sunt două secţii cu saloane cu grad ridicat de confort. Cazarea în aceste saloane costă 100 de lei pe zi de persoană.

Tot 100 de lei costă internarea într-un salon cu grad crescut de confort la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Facilităţile oferite în acest salon sunt: baie proprie, televizor, frigider, fotoliu, dulap, măsuţă”, au răspuns oficialii unităţii sanitare la solicitarea Economica.net.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara tariful de cazare în salon cu un pat care are confort sporit e de 70 de lei pe zi.

Prețul pentru cacao a crescut de trei ori în ultimul an. Consumatorii încep să simtă impactul
Prețul pentru cacao a crescut de trei ori în ultimul an. Consumatorii încep să simtă impactul
Consumatorii ar putea începe să simtă impactul creşterii preţurilor pentru cacao, care au urcat marţi peste 10.000 de dolari tona, pentru prima oară, pe măsură ce lumea se confruntă cu...
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
#spital, #internare, #rezerva lux spital, #pret, #cheltuieli spitalizare , #spitale