Familia unei paciente care a decedat după ce ar fi contractat o infecție nosocomială cere daune de 150.000 de euro unui spital din Ardeal

Autor: N.G.
Marti, 30 Mai 2023, ora 21:15
1878 citiri
Familia unei paciente care a decedat după ce ar fi contractat o infecție nosocomială cere daune de 150.000 de euro unui spital din Ardeal
Foto Arhivă Ziare.com

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a fost dat în judecată de familia unei paciente care a decedat după ce ar fi contactat o infecție nosocomială cât a stat internată în spital.

Femeia ar fi fost internată în perioada 9 februarie 2022 – 28 aprilie 2022. Fiica și nepoata acesteia au mers în instanță și cer daune morale și materiale din partea unității medicale.

În data de 24 mai 2023, la Tribunalul Alba, magistrații au analizat dosarul și au decis că acțiunea este de competența Judecătoriei Alba Iulia.

Familia femeii a precizat că cere daune care se ridică ”la suma de 150.000 euro, pentru prejudiciul cauzat de decesul mamei respectiv bunicii reclamantelor în urma unei infecţii nosocomiale care a agravat starea de sănătate a acesteia şi i-a generat decesul, precum şi obligarea la plata unor daune materiale de 30.000 lei”.

”În motivarea cererii, reclamantele au arătat că sunt fiica și nepoata defunctei, decedată la data de 28.04.2022. în cadrul Spitalului. Defuncta, mama reclamantei și bunica reclamantei a fost internată în 09.02.2022 în Spitalul din Alba Iulia pentru multiple episoade de hematemeza, scaune melenice dureri abdominale, alterarea stării generale.

În timpul spitalizării a contactat o infecție nosocomială conform Buletinului de analize Medicale al Medlife. Având în vedere vârsta și afecțiunile defunctei infecția nosocomială s-a extins, i-a afectat major starea de sănătate și a generat decesul acesteia.

Având pregătire medicală și-a dat seama că în urma spitalizării mama sa se simte mai rău, iar starea sa nu se ameliorează deoarece după prima spitalizare din intervalul 09.02.2022-24.02.2022 starea mamei sale s-a înrăutățit, aceasta fiind teoretic perioada în care a contactat infecţia.

La scurt timp după externare, defuncta s-a simțit tot mai rău, astfel că i-a făcut un set de analize la clinica Medicală Medlife, din rezultatele căruia rezultă că deja defuncta era infectată cu o infecție nosocomială, care este specifică mediului intraspitalicesc. Defuncta a necesitat o spitalizare de urgență din 16.03.2022, după care bacteria s-a dezvoltat și i-a afectat major organismul pacientei care a murit în spital.

După data de 18.03.2022, văzând din buletinul de analize că mama sa a contactat o infecție nosocomială și a stat bolnavă inclusiv în locuința familiei sale, a fost nevoită să facă dezinfecție, să zugrăvească și să schimbe integral mobilierul din camera în care a stat mama sa ca să elimine bacteria din locuință pentru a nu afecta sănătatea membrilor familiei mai ales că fiica sa are un băiețel de aproximativ 2 anișori, iar riscul unor alte îmbolnăviri în familie trebuia eliminat”, se arată în motivarea instanței din Alba Iulia, potrivit alba24.ro.

Poziția reprezentanților Spitalului din Alba Iulia

Reprezentanții unității medicale au precizat că, consultul medicului de garda de pe Secţia Interne, pe baza semnelor clinice şi examinărilor paraclinice, confirmă de asemenea diagnosticul de stare septică şi în infecţie cutanată membre inferioare prezente încă de la prezentarea în UPU.

”Consultul medicului de gardă de pe Secţia Gastroenterologie si Nefrologie efectuat în UPU confirmă de asemenea starea septică şi infecţia de la nivelul membrelor inferioare.

Probele biologice recoltate in UPU arata prezenta sindromului infecţios şi a stării septice la sosirea în UPU. Buletinul de analiză recoltat de la nivelul leziunilor membrelor inferioare la internare pe Secţia Medicină Internă arată o infecţie cu STAPHYLOCOCCUS COAGULASE NEGATIVE rezema la data internării (16.03.2022)

Pe durata internării toate materialele sanitare, pansamentele utilizate au fost complet sterile şi corespunzătoare standardelor si au etichetele de control lipite în foaia de observaţie. Cu certitudine, din analiza actelor medicale întocmite pacientei se poate constata că nu există nicio dovada a contactării unei infecţii asociate asistentei medicale (nosocomială) în cursul internărilor pe secţia medicina internă”, se mai arată documentul citat.

Eveniment Quarterly Report

Spital obligat să plătească despăgubiri de 1 milion de euro după ce medicii au pus un diagnostic greșit: ”Era soțul, tatăl, bunicul nostru”
Spital obligat să plătească despăgubiri de 1 milion de euro după ce medicii au pus un diagnostic greșit: ”Era soțul, tatăl, bunicul nostru”
Un pacient în vârstă de 72 de ani, internat într-un spital din Italia, a murit după ce medicii i-au pus un diagnostic greșit, astfel că unitatea medicală a fost nevoită să plătească...
Actorul care i-a dat viață lui Dumbledore din seria Harry Potter a murit la 82 de ani. Anunțul familiei
Actorul care i-a dat viață lui Dumbledore din seria Harry Potter a murit la 82 de ani. Anunțul familiei
Actorul Michael Gambon, cunoscut pentru interpretarea personajul Albus Dumbledore, directoruli Școlii Hogwarts, din seria Harry Potter s-a stins din viață la 82 de ani. În anunțul...
#spital, #daune, #deces, #infectie nosocomiala , #spital