Cine va administra spitalul construit din donațiile a 350.000 de români: "Va trebui să se ridice la înălțimea acestui proiect"

Marti, 24 Mai 2022, ora 13:06
5075 citiri
Cine va administra spitalul construit din donațiile a 350.000 de români: "Va trebui să se ridice la înălțimea acestui proiect"

Oana Gheorghiu, cofondatorul asociației care se ocupă de construcția Spitalului Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, primul de acest tip din România, a anunțat că lucrările au intrat pe ultima sută de metri.

Aceasta estimează că spitalul ar urma să fie gata în lunile august-septembrie și a amintit că va fi gestionat de statul român.

"În ultimul timp aud tot mai des întrebările "când terminați spitalul?" și "cine îl va gestiona?" Și trebuie să recunosc că de câte ori le aud mi se strânge stomacul... e o reacție la stres, bănuiesc...

Am fi vrut să terminăm spitalul de mult. Ne propusesem să fie gata în 2020, așa ziceam noi când ne-am apucat de proiect, în 2018. Pe atunci însă proiectul avea 3 etaje, vreo 4.000 de mp iar noi nu știam cu ce provocări vom avea de-a face. Am vorbit puțin despre ce a fost greu, pentru că nu ne place să ne plângem dar și pentru că au fost multe, multe ce păreau mărunte, ce și cui să le mai spui?

Au fost și câteva uriașe, ce păreau de netrecut, după ce le-am trecut ce sens ar mai fi avut.

Azi, cele 9 niveluri, cu o suprafață totală de 12.000 de mp sunt sus, se instalează mobilierul, se fac retușuri, apoi pe mobilier se montează aparate electrice și echipamente, apoi iar niște retușuri. Acum, în această etapă discuțiile sunt despre mm, 5 mm mai sus, 5 mm mai jos, acum se vede fiecare mm în plus sau în minus și habar n-aveți cât de mult contează chiar și un mm.

Spitalul e aproape gata (ultima sută de metri pare fără de sfârșit, cred că așa o resimt și maratoniștii), dar nu e cu adevărat gata până ce nu se termina canalul tehnic, subteran, de vreo 7 m lățime, prin care trec toate instalațiile posibile și imposibile și ce-a de-a doua clădire la care lucrăm din toamna trecută și în care va fi centrala termică, rezervoare uriașe de apă și tot ce înseamnă birouri și spații tehnice.

Când ne-am apucat noi de proiect, habar n-aveam că va trebui să facem o nouă centrală termică, nu știam că cea veche e așa de veche încât nu mai poate mare lucru. Nu știam că pe lângă cei 12.000 de mp vom mai face o clădire de 2.400 de mp. Multe nu știam atunci.

Ne-am apucat și de proiectul unei stații de ozonare fără de care niciun spital nu ar trebui să funcționeze... Sperăm să obținem repede, repede autorizația de construire.

Când va fi gata spitalul? August-septembrie, probabil. Până atunci stomacul rezistă."

Cine va gestiona spitalul

"Cine va gestiona spitalul? Statul român. E un proiect realizat pe terenul statului și aparține de drept statului. Nu e un spital privat, nu fuge nimeni cu el de acolo, așa cum am mai auzit prin "târg".

Statul va trebui însă să se ridice la înălțimea acestui proiect, construit de 350.000 de români, va trebui să-și deschidă mintea și să facă loc unui parteneriat care să aducă schimbarea în bine pentru personal, pentru pacienți și chiar și pentru ei, politicienii români.

Noi sigur vom merge înainte. Și știm că și voi, cei care ați pus umărul la acest proiect, o veți face.

Sunt ultimele zile în care puteți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Pe site-ul nostru vă ia 3 minute să completați formularul. Vă mulțumim", a scris Oana Gheorghiu pe pagina sa de pe Facebook.

Citeste si:
Microbuz răsturnat în Caraș-Severin. Nouă persoane, printre care patru copii, au ajuns la spital. A intervenit și elicopterul SMURD
Microbuz răsturnat în Caraș-Severin. Nouă persoane, printre care patru copii, au ajuns la spital. A intervenit și elicopterul SMURD
Un microbuz s-a răsturnat, luni, în afara părţii carosabile, în zona localităţii Pojejena, judeţul Caraş-Severin, iar în urma accidentului nouă persoane, printre care patru copii, au...
Simptome de toxiinfecţie alimentară la mai mulți copii aflaţi într-o tabără. Ambulanţele au fost chemate de urgență
Simptome de toxiinfecţie alimentară la mai mulți copii aflaţi într-o tabără. Ambulanţele au fost chemate de urgență
Aproximativ 20 de copii care se aflau în tabără la o pensiune din Lacu Roşu, judeţul Harghita, au simptome de toxiinfecţie alimentară, acolo fiind trimise mai multe ambulanţe. Potrivit...