Elogiul unui tânăr român pentru angajații spitalului de stat în care s-a operat: "Nimeni nu mi-a lăsat senzația că așteaptă ceva"

Marti, 14 Februarie 2023, ora 12:40
5664 citiri
Elogiul unui tânăr român pentru angajații spitalului de stat în care s-a operat: "Nimeni nu mi-a lăsat senzația că așteaptă ceva"
Pacient în Spitalul de Urgență "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" București FOTO Facebook/ Ionuţ Vlad

Românii sunt obișnuiți să se gândească cu groază la situațiile care ar putea implica internarea într-un spital de stat, de teama condițiilor proaste sau a șpăgilor pe care s-au obișnuit să le ofere.

Totuși, în unele instituții medicale din România situația s-a schimbat. Personalul medical nu primește atenții și se comportă frumos cu pacienții. Este experiența unui tânăr, relatată pe Facebook, în urma unei intervenții chirurgicale dintr-un spital din Capitală.

"Mă așteptam la tot felul de probleme"

"Acum vreo 3 săptămâni, am decis să nu mai amân o intervenție chirurgicală minoră. După un periplu pe la Sanador și Regina Maria, unde mi s-au cerut între 1000 și 2000 de euro, după câteva săpături, m-am decis la un spital de stat, anume Gerota, din București.

Azi am venit la internare. Cam haos, mă așteptam la tot felul de probleme.

A venit să mă preia o infirmieră tare caldă care s-a purtat cu mine ca o bunică, și-a dat seama că nu prea sunt plimbat prin spitale. Salonul, absolut decent, 3 paturi, baie împărțită cu încă un salon, dar totul curat.

Au venit pe capul meu 3 asistente tinere, foarte binevoitoare și profi, una completa chestionar, alta punea branula, altă EKG. Nu știu în restul spitalului, dar la mine pe secție este o atmosfera pozitivă de azi dimineață. Totuși, toată lumea știe ce are de făcut și își da silința."

"Toată lumea spirt, dar cu glumele la purtător"

"În blocul operator, la fel, toată lumea spirt, dar cu glumele la purtător. Stăteam în camera preoperatorie cu un tip prăpăstios, vine medicul "aoleu, sunteți doi? Intrați amândoi odată? Sper să fiu atent să tai ce trebuie la fiecare, să nu va încurc".

Vine o asistență, mă întreabă cum sunt, îi spun că îmi e foame, vreau o pizza, zice că și ea vrea, merg în toga de pe mine sau îmi da o pelerină până la restaurant? ".

În sala de operații, fiecare era în filmul lui, fără glume inițial. Apoi, atmosfera s-a destins. Anestezista vine și se uită la mine cu ochi calzi și îmi pune mâna pe umăr, vede că sunt amuzat, mă întreabă dacă chiar sunt sau mimez. Îi spun că sunt sincer, atunci se destinde și ea și îmi explică cu lux de amănunte ce are ea de făcut și cum o să fie pentru mine. La finalul intervenției, medicul îmi spune că a terminat, îmi zâmbește, spune că ne vedem mâine și îmi urează o zi ușoară."

"S-au purtat exemplar până mi-am revenit"

"La ATI, am stat câteva ore, inițial mi s-a făcut rău de la anestezie, au apărut instant medicul și 3 asistente care s-au purtat exemplar până mi-am revenit. Ulterior, la jumătate de ora veneau să mă întrebe cum mă simt, chiar dacă era totul afișat pe monitor.

Le-am rugat să îmi facă o glucoză, pentru că îmi e foame, s-au ocupat rapid. Până în salon m- a dus un tânăr foarte amuzant și binedispus. Îl întreb cum reușește, mai ales că lucrează pe ATI, îmi răspunde prompt că nu îl ajută cu nimic să fie încruntat.

Întors în salon, am încercat să negociez o banană cu medicul de gardă, mi-a explicat frumos de ce nu e indicată mâncare solidă până mâine. M-am ales cu un iaurt. Eu, inocent, spun că nu mi-au adus și lingură, asistenta se uită zâmbind la mine și spune că trebuia să vin de acasă cu ea, aici nu se dau. Dar că se duce să caute una pe la chirurgie. Vine după 15 minute cu o lingură. Ceva mai devreme a venit o altă asistentă care mi-a spus că, dacă am nevoie de orice, să apăs pe butonul de la pat."

"Absolut nimeni nu mi-a lăsat senzația că așteaptă ceva"

"Cel mai important, de azi dimineață, absolut nimeni nu mi-a lăsat senzația că așteaptă ceva, fie bani sau o atenție.

Am scris toate astea pentru că, în general, am o părere execrabilă despre sistemul de sănătate de stat din România. Însă mi se pare important să semnalăm și când întâlnim situații când lucrurile stau altfel, când sunt... firești pentru anul în care suntem. Să arătăm că nu e imposibil.

Cu excepția anumitor finisaje și poate dotări ceva mai vechi, azi nu am simțit nicio diferență față de un spital privat. Și nu, nu sunt privilegiat, am 2 oameni simpli în salon, din provincie, cu care se poartă la fel. Aceeași situație și la ATI. Unul dintre colegii de celulă a mai fost, l-am întrebat dacă și cui a dat până acum, mi-a zis că niciodată nici măcar un leu. Oameni implicați și dedicați. O picătură într-un ocean. Dar este", a scris acesta pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
#spitale de stat, #Romania, #pacienti, #experienta, #medici, #asistente, #interventie chirurgicala, #spaga , #spitale