Medicină personalizată pentru pacienții din România. Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis

Miercuri, 24 Mai 2023, ora 18:40
2720 citiri
Medicină personalizată pentru pacienții din România. Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Pacientă în spital FOTO Pixabay

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 24 mai, actul normativ pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003.

Potrivit legii, pacientul are dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale.

”Prin medicină personalizată se înţelege îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care foloseşte caracterizarea fenotipurilor şi genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient”, prevede actul normativ.

Legea stipulează că, în vederea asigurării respectării dreptului la medicină personalizată, medicul specialist are obligaţia de a pune la dispoziţia pacientului informaţii fiabile, pertinente şi uşor de înţeles referitoare la opţiunile privind intervenţiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate şi riscurile acestora.

”Consimţământul pacientului este obligatoriu pentru fiecare intervenţie medicală specifică medicinei personalizate. Colectarea, partajarea, gestionarea şi standardizarea datelor necesare pentru dezvoltarea şi aplicarea medicinei personalizate se realizează în conformitate cu legislaţia privind protecţia datelor”, mai stipulează actul normativ.

Legea va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Unde este mediul privat? București, rușinea țării!
Unde este mediul privat? București, rușinea țării!
Daca va regasiti in povestea de mai jos, veti aprecia mai mult propria munca si a celor care muncesc mai mult decat altii. Pe scurt... Tatal meu a fost internat acum peste zece ani intr-o...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#spitale Romania, #pacienti, #medicina personalizata, #lege promulgata, #Klaus Iohannis presedinte , #spital