Beatrice Mahler, despre riscul ca pacienții să rămână fără mâncare în contextul scumpirilor: ”Meniu de 11 lei, simplu, sărac în vitamine” FOTO

Luni, 28 Martie 2022, ora 23:20
2331 citiri
Beatrice Mahler, despre riscul ca pacienții să rămână fără mâncare în contextul scumpirilor: ”Meniu de 11 lei, simplu, sărac în vitamine” FOTO
Spitalele primesc 11 lei pentru a le asigura pacienților trei mese pe zi FOTO Facebook / Beatrice Mahler

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, a avertizat luni, 28 martie, în legătură cu impactul pe care îl vor avea scumpirile alimentelor asupra pacienților.

Avertismentul vine în contextul în care, în prezent, norma de hrană pe zi este de 11 lei pentru un pacient, bani din care spitalele trebuie să asigure trei mese.

Medicul a atras atenția că, în urma scumpirilor, furnizorii ar putea refuza să mai livreze marfă, întrucât preţurile din acordurile-cadru nu mai corespund pieţei.

”În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să îşi aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăţ de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Mâncarea din spital rămâne un subiect veşnic de actualitate, pentru că fără o alimentaţie corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”, a scris Mahler pe Facebook, unde a postat și imagini cu mâncarea primită de pacienți.

Medicul apreciază că anul 2021 a adus o ”schimbare” - Hotărârea 470/21.04.2021 creşte suma alocată pentru un bolnav, cu un leu.

”Poate unii dintre voi îmi veţi spune că există soluţia fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanţat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Aşa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocaţi de stat fiecărui bolnav din spital. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…”, a mai scris managerul de la ”Marius Nasta”.

Medicul subliniază că alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne.

”Cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziţia de alimente în familie a crescut pentru aceeaşi cantitate. În spital, în scurt timp, furnizorii care au acorduri-cadru încheiate pentru alimente, vor renunţa la acestea, pentru că preţurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când preţurile la materiale sanitare au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…şi este o reacţie normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi, când încă livrarea se face la preţurile vechi, calitatea şi diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, a mai scris managerul.

”Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteţi asigura acasă trei mese?”, a adăugat Beatrice Mahler.

Eveniment Quarterly Report

Românul care câștigă lunar "în jur de 23-24 de mii de euro pe PFA. Să știți că am câștigat și mai mult" VIDEO
Românul care câștigă lunar "în jur de 23-24 de mii de euro pe PFA. Să știți că am câștigat și mai mult" VIDEO
Dr. Virgil Ionescu, Medic Primar în Radiologie – Imagistică Medicală și Doctor în Științe Medicale, este un nume celebru în domeniul medical, recunoscut pentru contribuțiile sale...
Rafila caută sprijin american pentru a combate corupția din sistemul medical autohton
Rafila caută sprijin american pentru a combate corupția din sistemul medical autohton
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi secretarul de stat Alexandru Rogobete se află la Washington, unde au programate mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului SUA, pe tema...
#spitale, #meniu spitale, #beatrice Mahler, #marius nasta, #scumpiri alimente , #spital