Cum ar răspunde România în cazul unui cutremur major. Andrei Baciu, despre spitalele vulnerabile din București

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 21:02
3264 citiri
Cum ar răspunde România în cazul unui cutremur major. Andrei Baciu, despre spitalele vulnerabile din București
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății FOTO / Facebook Andrei Baciu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat într-un interviu pentru Digi24 că multe din spitalele din România vor beneficia de fonduri din PNRR pentru a-și consolida structura astfel încât să reziste în fața unui cutremur.

Întrebat care este planul României în cazul unui cataclism precum cel din Turcia, Andrei Baciu a explicat pentru sursa citată că toate sunt „gestionate de DSU. Există un plan de răspuns la cutremur. Prevede desfășurarea tuturor resurselor necesare pentru asistență și victime”.

Mai departe, secretarul de stat a fost chestionat cu privire la spitalele din România care ar putea supraviețui unui cutremur de peste 7,4 grade. Acesta a amintit că mare parte din spitalele din România au fost construite în anii 60-70 și că situația variază foarte mult, în funcție de când a fost construită clădire, tipul, dacă sunt renovări și cum au fost păstrate.

Andrei Baciu a explicat apoi că în prezent există un risc în sistemul de sănătate, însă a dat exemplul Institutului Clinic Fundeni și cel al Institutului Național de Urgențe Cardiovasculare C.C. Iliescu, care ambele funcționează în clădiri vechi.

„O clădire a fost reamenajată și ranforsată undeva în anii 2000 și este suficient de solidă iar cealaltă nu a beneficiat de amenajările necesare. Cele două instituții au căutat soluții. Pentru Institutul de Boli Cardiovasculare, acesta are de câțiva ani deja de finalizat un soi de plan de fezabilitate. Pentru a nu-și mai desfășura activitatea astfel, este aprobat în lista care va fi finalizată în curând cu finanțare din PNRR, astfel că pentru acest institut se va construi o clădire nouă”, a mai explicat acesta.

„Dacă mâine ar fi un cutremur, Fundeniul ar cădea”

„Asta pentru că există clădiri care au beneficiat de reparații și ranforsări structurale și e o varietate foarte mare de situații. Sunt foarte puține clădiri noi. Realitatea de acum nu este foarte diferită ca realitatea de acum 5 ani, 10 ani, 20 ani, 30 de ani. Cu o singură diferență, realitatea de peste cinci ani va fi diferită? De ce? Pentru că se injectează sume aproape fără precedent în infrastructura de sănătate. Nu sunt chestiuni care se vor întâmpla nu știu când. Au termene foarte clare de finalizare. Proiectele ar trebui să fie gata în 3 ani. Totul trebuie să fie gata, altfel nu vei putea să-ți rambursezi banii din fonduri europene”, a mai notat secretarul de stat.

În ce privește situația spitalelor noi, Andrei Baciu a explicat că este vorba de 27 de unități sanitare noi, de diverse tipuri, finanțate prin PNRR. Selecția finală ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare, iar mai apoi urmează să se semneze contractele de construcție, mai arată acesta.

„Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu va fi o clădire nouă cap coadă. Ei au un studiu de fezabilitate gata de câțiva ani, de vreo 5-6 ani. L-au actualizat. Un alt exemplu diametral opus se referă la extinderi de secții, pavilioane. Altele vor fi modernizate, unele dotate. Aici vorbim de unități funcționale. Ideea era să ai proiecte care să fie gata. Sunt 3 ani de zile, nu e foarte mult. Dacă clădirea e foarte veche și din punct de vedere tehnic nu merită să fie renovată și trebuie refăcută de la zero. La Timișoara nu există un centru mare regional oncologic. Asta este unul dintre pilonii principali. Vorbim de mai multe secții, pavilioane care vor fi construcții noi dar nu tot spitalul de la zero. Ideea de bază e că acolo unde construiești un spital să poți să-l faci funcțional.

Ideea nu e să faci o clădire și să pui acolo tot ce ai nevoie și după aia să te gândești de unde aduc asistente, doctori și personal. La CC Iliescu vor construi o clădire nouă, o dotează cu tot ce trebuie și activitățile se vor mute din clădirea respectivă în noua clădire. Nu este un spital suplimentar. Nu ai de unde să scoți personalul medical. Durează două generații cât să ai atât de mult personal medical suplimentar să te gândești că îl faci de la zero și fără să iei în calcul cine va lucra acolo. Dacă nu sunt gata până în 2026, nu intră la finanțare. Selecția finală de 27 de spitale finanțate PNRR cel mai probabil va fi aprobată săptămâna viitoare și din acel punct încolo se pot semna contractele de construcție”, a conchis Andrei Baciu.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#spitale, #cutremur, #Bucuresti, #Fundeni, #Andrei Baciu, #ministerul sanatatii , #spitale