Trei sportive de top și-au acuzat fostul antrenor de violență sexuală: ”Le-a fotografiat nude mai mult de un deceniu”

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 17:14
3567 citiri
Trei sportive de top și-au acuzat fostul antrenor de violență sexuală: ”Le-a fotografiat nude mai mult de un deceniu”
Rosey Fletcher

Trei foste componente ale lotului naţional american de snowboard l-au dat în judecată pe fostul lor antrenor, Peter Foley, pentru violenţă sexuală, relatează Le Figaro.

Cele trei sportive, Rosey Fletcher, Erin O’Malley şi Callan Chythlook-Sifsof care îşi dau în judecată fostul antrenor sub acuzaţia de „violenţă sexuală”, acuză în acelaşi timp şi Federaţia de schi americană, dar şi Comitetul Naţional Olimpic care, potrivit acestora, au acoperit aceste acţiuni, conform documentelor deţinute de instanţă.

Fletcher, O’Malley şi Chythlook-Sifsof au fost audiate joi, într-un tribunal din Los Angeles. Acestea îl acuză pe Foley de „agresiune sexuală” şi „vătămare corporală gravă” împotriva lor şi a altor femei, timp de „aproape 20 de ani” cu „complicitatea, autorizarea şi aprobarea” Comitetului Naţional Olimpic şi Paralimpic (USOPC) şi a Federaţiei de schi şi snowboard (USSS), spun ele.

Reclamantele, care solicită despăgubiri, consideră că fostul lor antrenor a abuzat de relaţia sa de încredere cu sportivii pentru a-i „constrânge să comită acte sexuale” prin „forţă, manipulare, violenţă psihologică, intimidare şi ameninţare cu represalii”.

„Acţiunile lui Foley au fost raportate în mod repetat conducerii USSS şi USOPC de către mai mulţi sportivi care au fost antrenaţi de Foley, dar nu au fost luate nici un fel de măsuri până în prezent”, potrivit depoziţiei celor trei sportive.

„Suntem la curent cu procesele intentate”, a răspuns USSS într-un comunicat, adăugând că „nu a primit încă plângerea şi nu a avut ocazia să o examineze în întregime”.

„Deşi încă nu am primit plângerea şi nu putem comenta în acest stadiu, luăm foarte în serios fiecare acuzaţie de violenţă sexuală”, a mai declarat USOPC.

Callan Chythlook-Sifsof a menţionat deja pe reţelele de socializare, în februarie 2022, violenţa sexuală de care s-ar fi făcut vinovat Foley, în timp ce participa la Jocurile de la Beijing în calitatea sa de antrenor. „Peter Foley a fotografiat sportive nude mai mult de un deceniu”, a scris ea.

Suspendat în urma acestor acuzaţii, Peter Foley a fost demis din funcţiile sale de antrenor de către Federaţia Americană de Schi.

Una din cele trei sportive, Rosey Fletcher, a fost medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de iarnă din 2006.

Citește și:
Schimbare de antrenor la cea mai puternică națională din lume
Schimbare de antrenor la cea mai puternică națională din lume
Federaţia de Rugby din Noua Zeelandă a anunţat, marţi, că l-a ales pe Scott Robertson ca antrenor al echipei All Blacks din 2024, relatează Le Figaro. Robertson este în prezent...
Antrenorul de la PSG l-a ”deranjat” pe Leo Messi. Ce decizie extremă a luat argentinianul
Antrenorul de la PSG l-a ”deranjat” pe Leo Messi. Ce decizie extremă a luat argentinianul
Fotbalistul argentinian Lionel Messi ar fi părăsit un antrenament al lui PSG, iritat de un exerciţiu propus de tehnicianul Christophe Galtier, informează RMC Sport. Messi nu s-a antrenat joi...
#sportive, #antrenor, #violenta sexuala , #stiri din sport