Mandru ca sunt roman: Iolanda Balas, doamna care a stapanit atletismul

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 15:20
13695 citiri
Mandru ca sunt roman: Iolanda Balas, doamna care a stapanit atletismul

Atunci cand vorbesti despre Iolanda Balas, devenita Balas Soter dupa casatoria cu omul care i-a marcat cariera, este obligatoriu sa iti cauti bine cuvintele pentru ca, desi limba romana este una foarte bogata, putine sunt frazele care pot descrie performantele fostei atlete fara a le umbri catusi de putin.

Pentru a incepe cu inceputul, trebuie spus ca Iolanda Balas, Jolan Balasz in maghiara natala, s-a nascut in Timisoara, pe 12 decembrie 1936. In Romania mare, deci. Insa parintii ei erau etnici maghiari, tatal atletei luptand chiar in armata Ungariei, fiind capturat si detinut in Uniunea Sovietica. Mama, Etel Bozo, a incercat sa reuneasca familia la finalul razboiului, ajungand chiar la stadiul de a-i scoate micutei Iolanda, pe atunci in varsta de 11 ani, pasaport maghiar. Autoritatile le-au refuzat totusi plecarea in tara vecina.

Doamna atletismului romanesc a inceput sportul in Timisoara, la clubul local "Electrica", o pepiniera extraordinara a sportului de la noi. La nici 16 ani paraseste orasul natal pentru a ajunge tocmai in Bucuresti, la Clubul Central al Armatei, viitorul Steaua. In Capitala intra pe mana celui care avea sa ii marcheze iremediabil cariera si viata, antrenorul Hansi Soter, secretul din spatele recordurilor romancei.

Hansi, fost atlet la randul lui, primul roman care reusise sa depaseasca bariera celor 2 metri la saritura in inaltime, era un tehnician recunoscut de sportivi pentru severitate si pentru duritatea sedintelor de pregatire. In Hasi Soter a gasit Iolanda omul perfect pentru a o modela si a o face campioana absoluta a probei timp de un deceniu.

Un singur an de antrenamente cu viitorul sot a avut nevoie sportiva pentru a scoate capul in lumea sportului. A inceput, deloc timid, in 1953, pe cand nu implinise 17 ani, cu un record national. Sarise 1,55 metri, cu 2 centimetri peste fosta performanta. Ce a urmat a uimit pe toata lumea. Aproape imediat, Iolanda a dus recordul mai sus cu un centimetru. Apoi inca unul. S-a oprit putin cand a ajuns la un metru si saizeci de centimetri si cand specialistii incepeau sa isi puna intrebari despre fetiscana inalta din Timisoara, care nu se opreste din batut recorduri.

Prima iesire in afara granitelor tarii a avut loc anul urmator, la sfarsitul lui mai 1954, atunci cand a confirmat la Budapesta performantele din tara. Lumea incepea sa vorbeasca despre noua stea din Estul Europei. La inceput timid si mai mult susotit.

Primul record mondial

Dar a venit si ziua de 14 august 1956. Atunci, romanca Iolanda Balas sarea peste bara inaltata la 1,75 metri, stabilind un nou record mondial al probei. Toata lumea era in delir mai ales, ca peste numai cateva luni, ea urma sa reprezinte Romania la Jocurile Olimpice de la Melbourne si o medalie extrem de stralucitoare se intrevedea.

Numai ca regimul comunist a decis ca e timpul sa ii puna o piedica. Autoritatile nu i-au dat voie lui Hansi Soter sa mearga alaturi de eleva lui in Australia de teama ca tehnicianul ar putea ramane in tara in care avea rude. Fara sprijinul, sfaturile si tehnica de pregatire a lui Hansi, Iolanda Balas a dezamagit pe taram australian. A sarit abia 1,67 metri, desi era constienta ca putea mult mai mult, terminand concursul pe pozitia a cincea. Ba chiar campioana olimpica, Mildred McDaniel, din SUA, ii bate si recordul mondial.

Daca altcineva ar fi fost dezamagit de un asemenea concurs, pe Iolanda esecul a ambitionat-o si mai mult. Asa cum a povestit la ani buni dupa retragerea din activitate, pe drumul spre Romania, venind de la Melbourne, a desenat pe un caiet, folosindu-se de o moneda, cele cinci cercuri olimpice. Le-a colorat asa cum trebuie iar sub ele a scris apasat cuvantul care avea s-o urmareasca patru ani de zile - REVANSA.

A reinceput mai decisa ca niciodata antrenamentele cu Hansi Soter, n-a ratat o singura zi, povestind cum s-a pregatit chiar si pe 1 ianuarie, cand toata lumea se odihnea dupa petrecerea de Revelion. Munca aceasta extraordinara a inceput sa se vada. In 1958, an in care castiga si un titlu european, recordul mondial cade de doua ori, spulberat de romanca. Prima data ridica stacheta la 1,82 metri, urcand-o dupa cateva luni cu inca un centimetru. Anul 1959 vine cu un nou record al lumii, 1,84 metri.

Cum a sfidat regimul comunist

In sfarsit, vine si anul de gratie 1960. Se apropie Olimpiada de la Roma iar Iolanda este in forma maxima, fiind principala favorita la medalia de aur, daca nu chiar la stabilirea unui nou record modial si olimpic. Din nou, membrii partidului ii interzic lui Hansi Soter sa iasa din tara si sa mearga alaturi de sotia si eleva lui la Olimpiada. Simtind ca lipsa antrenorului de la competitie ar fi fata pentru ea, Iolanda isi ia inima in dinti si sfideaza regimul.

Era intr-o vineri. Delegatia Romaniei pleaca spre Roma fara "regina inaltimilor". Iolanda Balas, inca de atunci un nume cunoscut in tara, isi lasa colegii sa ia drumul Italiei si se indreapta spre biroul lui Gheorghiu Dej. Nu se uita in stanga si in dreapta si intra de-a dreptul in audienta la liderul comunist.

Prima reactie a acestuia este, asteptat, una de uimire totala. Prima intrebare adresata sportivei este de o inocenta infioratoare: "Dar dumneavoastra cum de nu sunteti la Olimpiada?" Pastrandu-si sangele rece, sportiva ii da o replica incredibila pentru acele vremuri: "Nu am cum sa reprezint tara care nu are incredere in mine si in sotul meu!"

Ii explica lui Dej faptul ca lui Hansi Soter nu i-a fost permisa participarea la competitie si insista ca acesta sa o insoteasca. Liderul partidului comunist, inca buimac, ii primite ca o sa rezolve situatia si chiar asa se intampla.

La Jocurile Olimpice de la Roma Iolanda Balas si Hansi Soter au ochit din prima clipa aurul. Prima incercare l-a saritura in inaltime a venit ca o lovitura de maciuca pentru adversare, 1,73 metri. Cu toate ca era lidera in clasament si nu mai putea fi ajunsa, avand titlul asigurat, romanca isi continua concursul. In a doua saritura ajunge la 1,77 metri. A treia incercare o duce la un incredibil 1,85 metri. Asta se traduce prin titlu olimpic, diferenta fara de a doua clasata fiind de 14 centimetri!

Peste alti patru ani, la Jocurile Olimpice de la Tokio, Iolanda Balas, sub bagheta atenta a lui Soter, castiga al doilea titlu olimpic consecutiv, ridicand stacheta la 1,90 metri. Din nou, concurenta de pe locul doi si medaliata de argint termina concursul la mare distanta in spate cu un "amarat", 1,80 metri.

O cariera de exceptie

Cariera Iolandei Balas Soter se traduce, scurt, printr-un total de 14 recorduri mondiale, doua medalii de aur la Jocurile Olimpice, doua medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene si doua medalii de aur la Universiade.

Ultimul ei record mondial, 1,91 metri, a rezistat din 1961, atunci cand a fost stabilit, pana in 1971, atunci cand austriaca Ilona Gusenbauer l-a depasit. Era insa epoca in care tehnologia incepea sa ajute tehnica sariturii iar medicatia isi facea efectul din plin.

Sportiva din Romania figureaza si in Cartea Recordurilor cu o performanta aproape imposibil de egalat - 150 de concursuri consecutive castigate in perioada 1957-1966.

Admisa in Hall of Fame

Cariera exceptionala i-a adus Iolandei Balas introducerea in Hall of Fame-ul atletismului mondial in 2012, in timpul ceremoniei de sarbatorire a 100 de ani de exista a Federatiei Internationale de Atletism (IAAF).

Fosta sportiva s-a aflat intre primii 24 de atleti admisi in galeria fostelor glorii internationale, alaturi de alti reprezentanti de renume ai acestui sport, precum Fanny Blainkers-Koen, Serghei Bubka, Stefka Kostadinova, Carl Lewis sau Michael Johnson.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Iolanda Balas, #Iolanda Balas atletism, #Iolanda Balas Olimpiada, #Iolanda Balas prajina, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #atletism