Deces în lumea sportului. Fostul șef al atletismului a murit

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 11:43
1676 citiri
Deces în lumea sportului. Fostul șef al atletismului a murit

Fostul şef mondial al atletismului Lamine Diack a murit joi-vineri noaptea, la vârsta de 88 de ani, la Dakar, unde s-a întors în mai, după ce a fost deţinut ani de zile în Franţa pentru un caz de corupţie, relatează AFP.

Lamine Diack a condus Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) în perioada 1999-2015.

S-a întors în Senegal în mai, pentru prima dată din 2015. El a fost reţinut în Franţa de ani de zile din cauza unui presupus caz de corupţie în jurul dopajului în Rusia.

Lamine Diack fusese, în septembrie 2020, condamnat de justiţia franceză la patru ani de închisoare şi la o amendă de 500.000 de euro pentru corupţie. El făcuse apel împotriva acestei condamnări şi rămânea de stabilit o dată pentru un nou proces.

El a fost condamnat pe 16 septembrie 2020 la Paris, în special pentru că a ascuns cazuri de dopaj în Rusia sau a mânat sancţiuni împotriva sportivilor ruşi dopaţi în schimbul finanţării şi pentru promovarea negocierilor de sponsorizare cu Rusia.

Rechizitoriul său într-un alt dosar, încă nejudecat, îl împiedicase să se întoarcă în Senegal. Paşaportul îi fusese confiscat în cadrul controlului judiciar impus de judecători.

În acest al doilea dosar, Diack fusese inculpat încă din 27 martie 2019, tot pentru corupţie, în cadrul atribuţiilor Jocurilor Olimpice-2016 de la Rio şi 2020 de la Tokyo, dar şi în procesele de atribuire a CM de Atletism de la Beijing în 2015, apoi Mondialele din 2017 şi 2019, la care Qatar a fost candidat.

udecătorul care se ocupă de investigaţii îi ridicase, înainte de întoarcerea sa în Senegal în luna mai, interdicţia de a părăsi teritoriul francez îcontra plăţii unui depozit de 500.000 de euro corespunzător amenzii efectuate şi cu condiţia ca acesta să respecte în continuare citaţia judecătorească..

Un celebru club de fotbal din Senegal, Jaraaf de Dakar (prima divizie), vânduse o parte din terenurile sale pentru a plăti depozitul. Lamine Diack a fost de două ori preşedinte al Jaraaf, în anii 1970 şi 2000.

Citeste si:
Pastila Pfizer, eficientă și împotriva Omicron. Cât de mult reduce riscul de spitalizare și de deces pilula Paxlovid
Pastila Pfizer, eficientă și împotriva Omicron. Cât de mult reduce riscul de spitalizare și de deces pilula Paxlovid
Studiile realizate de Pfizer arată că Paxlovid, medicamentul dezvoltat de compania farmaceutică împotriva noului coronavirus, este eficient și împotriva variantei Omicron. Paxlovid, care a...
Primul deces din România ca urmare a infectării cu tulpina Omicron
Primul deces din România ca urmare a infectării cu tulpina Omicron
O femeie de 75 de ani, nevaccinată, cu comorbidități importante, este primul pacient din România decedat oficial ca urmare a infectării cu tulpina Omicron. Cazul s-a înregistrat la Iași....