Un american a murit la Giurgiu, "cu zile". Romanii anonimi patesc la fel (Opinii)

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 10:38
2461 citiri
Un american a murit la Giurgiu, "cu zile". Romanii anonimi patesc la fel (Opinii)

Un tanar baschetbalist american a murit la Giurgiu, dar, din spusele catorva specialisti in neurochirurgie intervievati de mass-media, el ar fi putut fi salvat daca era operat la timp. Cum sistemul medical din Romania este praf si pulbere, sansa la viata a pacientilor autohtoni tine mai mult de noroc, hazard sau de grosimea buzunarului.

Dincolo de implicatiile tragice ale cazului de la Giurgiu, in care un baschetbalist american a murit in urma unei altercatii cu un interlop local, raman cateva constatari care ar trebui sa ne dea de gandit. Cand auzi ca acel tanar, care plecase din SUA din cauza saraciei, nimerind intr-unul dintre cele mai sarace orase ale Romaniei, a murit cu zile din cauza deficientelor sistemului medical din Romania, mai ca-ti pui intrebarea ce s-ar intampla cu tine daca te-ai afla in aceeasi situatie.

Din informatiile difuzate in presa, se pare ca baschetbalistul a fost transportat, dupa altercatia din clubul giurgiuvean, la Spitalul Judetean de Urgenta din orasul resedinta de judet. Aici, a fost primit la camera de garda dar, cum ditamai spitalul de urgenta giurgiuvean nu dispune de un neurochirug si nici nu are in dotare un computer tomograf, tanarul american a zacut in inconstienta vreo patru ore pana cand medicii de la Giurgiu si-au dat seama ca nu-i beat si nici nu-si va reveni de la sine. Si cand te gandesti ca asta e spitalul care ar trebui sa deserveasca un judet intreg.

Americanul a fost trimis de urgenta la Bucuresti, dar deja operatia implica multe riscuri si prognosticul medicilor era rezervat. Evident, pacientul moare in urma complicatiilor survenite intr-o operatie atat de complicata, precum cea pe creier.

Ulterior, medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni, unde s-a efectuat interventia, au declarat ca in asemenea cazuri pacientul trebuie operat de urgenta, nicidecum tinut patru ore pe masa in speranta ca-si va reveni singur. Americanul ar fi avut sansa sa scape de moarte, dar statul roman i-a refuzat dreptul la viata. Si-mi pun o intrebare tampa: de ce ne-ati mai facut scut antiracheta?

Extrapoland putin, mi-aduc aminte cum, in urma cu un si ceva, un copil de prin zona Olteniei, destul de departe de Craiova, a inghitit un bob de fasole care i-a blocat caile respiratorii. A fost transprtat la cel mai apropiat spital, dar acolo nu exista un banal bronhoscop, un aparat care in Occident se afla in dotarea celui mai periferic dispensar regional. Singurul bronhoscop la acea vreme se afla tocmai la Craiova, fiind posibil ca si acum situatia sa nu fie alta.

Saptamana trecuta, presa relata cazul unui barbat din judetul Galati cara s-a inecat cu o bucata de mar. Transportat de urgenta la Spitalul de Urgenta "Sfantul Andrei" din Galati, barbatul a constatat ca banalul bronhoscop ii pune la indoiala sansele de supravietuire. Noroc ca, pe parcursul drumului catre un spital din Bucuresti, ambulanta a nimerit intr-o groapa si, din cauza miscarii bruste a masinii, bucata de mar a sarit din gatul ghinionistului. Mana lui Dumnezeu a actionat de aceasta data.

Anomaliile din sistemul medical romanesc nu se opresc insa aici. Citim intr-o informatie publicata in presa despre chirurgii romani care aduc medicamente cu servieta din Ungaria. Astfel, pentru a reusi sa salveze vietile pecientilor, specialistii in chirurgie cardiovasculara cumpara medicamente din Ungaria.

Ministerul Sanatatii a dat licenta unui singur furnizor pentru medicamentul Protamina, dar acesta nu l-a mai putut aduce in Romania. Chirurgii din toata tara au gasit o solutie: periodic unul dintre acestia merge in Ungaria de unde cumpara, din bani proprii, medicamentul salvator. Acestea sunt declaratiile acordate de dr. Horatiu Moldovan, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara a Institutului C.C.Iliescu, ziarului Ring.

Politicienii nu au alta treaba, cautand mereu vinovatii de falimentarea sistemului de sanatate. De la Traian Basescu si pana la seful CNAS, toata lumea gaseste cate un tap ispasitor, dar, dupa ce sunt facute declaratiile, romanii continua sa moara cu zile, cum ar spune bunica. Chiar si "cazul Giulesti" a fost trecut in adormire, desi era evident ca vina era a sistemului care nu a putut asigura un banal detector de fum pentru camera in care au ars de vii bebelusii nascuti prematur.

Deocamdata in acest caz plateste o asistenta, despre care s-a spus la acea vreme ca ar fi mancat prea mult tort de ziua ei onomasica. Din pacate, rudele americanului ucis la Giurgiu il deplang si e trist pentru ca sunt foarte multi anonimi in aceasta tara care patesc la fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#baschetbalist ucis giurgiu, #sistem sanatate Romania , #baschetbalist american ucis