Incepe Olimpiada de Iarna 2010, la Vancouver

Joi, 11 Februarie 2010, ora 00:00
3560 citiri
Incepe Olimpiada de Iarna 2010, la Vancouver
Foto: Daylife

Olimpiada de Iarna din 2010 debuteaza vineri 12 februarie, la Vancouver. Competitia, care dureaza pana pe 28 februarie, este gazduita pentru a treia oara de Canada, care si-a deschis portile pentru sporturi si in vara lui 1976, la Montreal, si in iarna lui 1988, la Calgary.

Fostul primar al orasului Vancouer, Sam Sullivan, a primit Steagul Olimpic la finalul Jocurilor din 2006 de la Torino. Steagul a fost ridicat in Canada pe 28 februarie 2006 in cadul unei ceremonii speciale.

Dictatura Olimpiadei la Vancouver

La Jocurile de Iarna din 2010 vor avea loc 86 de probe din diferite sporturi: 8 sporturi din categoria sporturilor pe gheata (bob, sanie, hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj viteza, patinaj short-track si curling), 3 sporturi din categoria sporturilor alpine (schi alpin, schi acrobatic si snowboarding), 4 sporturi din categoria sporturilor nordice (biatlon, schi fond, sarituri cu schiurile si combinata nordica).

Romania, participare cu "cantec"

Tara noastra va fi reprezentata la Vancouver de 28 de sportivi, acestia fiind prezentati la inceputul lunii februarie. Cu doar cateva zile inainte de startul competitiei, amanunte incredibile despre selectie au iesit la iveala, un nou scandal fiind aproape de a izbucni in sportul romanesc.

Campioana nationala en titre, Madalina Vlad, nu a fost inclusa in lotul olimpic de bob, desi a obtinut cele mai bune performante dintre romani in ultimul sezon. Alaturi de Carmen Radenovici, ea a obtinut locul 5 in Cupa Europei si o clasare pe locul 17 in Cupa Mondiala, asigurand practic prezenta Romaniei la proba de bob 2 persoane, la feminin, la Jocurile Olimpice.

In aceeasi situatie se afla si Mircea Nicolescu, sportivul fiind exclus din lotul olimpic fara a primi vreun avertisment scris inaintea luarii acestei decizii. Accidentat dupa obtinerea locului 16 la Cupa Mondiala de la Salt Lake City, Nicolescu a fost inlocuit pentru Jocurile Olimpice de la Vancouver dupa ce a fost aproape ignorat de doctorul lotului olimpic.

Cu tot acest inceput de scandal, Romania spera ca cateva clasari foarte bune, Eva Tofalvi, care va fi si port-drapelul delegatiei tarii noastre, sau Paul Pepene putand emite pretentii la locuri fruntase si, de ce nu, chiar la o medalie, daca vor avea foarte mult noroc.

Iata cei 28 de sportivi ce vor reprezenta Romania la Olimpiada de la Vancouver:

Biatlon: Reka Ferencz, Sabina Mihaela Purdea, Elena Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Raluca Alexandra Stoian.

Schi alpin: Edit Miklos, Gabriel Ioan Nan, Dragos Staicu.

Schi fond: Monika Gyorgy, Petrica Hogiu, Constantin Paul Pepene.

Bob: Danut Ioan Dovalciuc, Florin Craciun, Nicolae Istrate, Ionut Andrei, Alina Savin, Carmen Radenovici.

Sanie: Andrei Anghel, Cosmin Chetroiu, Paul Ifrim, Raluca Stramaturaru, Violeta Stramaturaru, Mihaela Chiras, Valentin Cretu, Taran Ionut.

Skeleton: Maria Marinela Mazilu.

Patinaj artistic: Zoltan Kelemen.

Patinaj viteza, short-track: Kristo Katalin.

Unde se tin competitiile?

Un element spectaculor pentru Jocurile de Iarna este faptul ca mai multe arene de competitie sunt la nivelul marii. Mai mult, Vancouver, cel mai populat oras care a organizat pana acum Olimpiada de Iarna are in februarie o temperatura medie de 4,8 grade Celsius.

Zapada, mutata de pe un munte pe altul pentru Olimpiada de la Vancouver

Competitiile se vor tine in orasele Vancouver, Whistler, Richmond si Vancouverul de Vest, astfel:

Vancouver: Canada Hockey Place (hochei pe gheata), Vancouver Olympic Centre (curling), Pacific Coliseum (patinaj artistic, short track), UBC Thunderbird Arena (Hochei pe gheata).

Whistler: The Whistler Sliding Centre (bob, sanie, skeleton), Whistler Creekside (schi alpin), Whistler Olympic Park (biatlon, schi fond, sarituri cu schiurile, combinata nordica).

Richmond: Richmond Olympic Oval (patinaj viteza).

Vancouverul de Vest: Cypress Mountain (schi acrobatic, snowboard).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Jocurile Olimpice de Iarna 2010, #sportivi romani JO iarna 2010, #Jocuri Olimpice 2010 Vancouver , #box