Intreceri rurale basce

Duminica, 20 Aprilie 2008, ora 12:49
1060 citiri
Intreceri rurale basce

Sporturile bascilor sunt cunoscute sub numele de Herri Kirolak, sintagma care defineste o serie de intreceri rurale cu o lunga traditie in stilul de viata al acestui neam din inima Europei. Caracteristica acestor competitii stravechi este forta pe care se bazeaza participantii. Traditional, competitorii castigau bani din pariuri, premiile pentru castigatori fiind introduse abia in secolul XX.

In 2006, Eusko Jaurlaritza, Guvernul Tarii Bascilor, chiar a indentificat 18 sporturi rurale autohtone, pe care le-a inclus intr-un plan de promovare denumit H18K. Iata cateva dintre cele mai interesante:

Pilota

Poate cel mai cunoscut sport basc este pilota, o varianta a jocurilor cu minge din familia squash-ului si tennis-ului. Inovatia bascilor consta in faptul ca jucatorii se afla pe acelasi teren si lovesc mingea de un perete. Aceasta particularitate face jocul unul indirect pentru ca adversarul trebuie sa reactioneze la mingea venita din perete nu la una trimisa direct de oponent.

Aizkolaritza

Acesta competitie, in traducere, "testul toporului", consta in taiatul cat mai rapid a unor trunchiuri de copac. Intrecerea este similara cu altele provenite din tarile nordice, diferenta constand in faptul ca sportivul basc trebuie sa taie cat mai multi copaci, nu doar unul. Traditia provine din comunitatile care traiau de pe urma vanzarii copacilor, sau a folosirii lor pentru a produce carbuni.

Giza-abere probak

Acest sport rural testeaza puterea oamenilor si a animalelor lor de a trage greutati grele. Participantii trebuie sa tarasca un obiect greu cat mai repede pe o anumita distanta sau sa faca cat mai multe tururi ale unui circuit, acelasi lucru urmand sa fie facut si de animalul sau. Aceasta competitie are loc pe un teren special amenajat.

Harri jasotzea

In traducere "ridicarea pietrelor" este una dintre cele mai cunoscute intreceri basce, in afara Tarii Bascilor, datorita recordurilor stabilite aici. De obicei doi adversari concureaza in acelasi timp, incercand sa ridice cat mai multe pietre. O ridicare este considerata corecta cand sportivul reuseste sa tina piatra pe umeri. Greutatile, realizate de obicei din granit, sunt rectangulare, cilindrice, sferice sau patrate, fiecare dintre aceste forme necesitand o tehnica diferita. Pietrele au de obicei intre 100 si 212 kilograme.

Harri zulaketa

O competitie foarte indragita de basci este gauritul rocilor. Echipe de cate trei oameni trebuie sa faca o gaura cat mai mare, cu ajutorul unor unelte de metal in roci de dimensiuni mari. Un sportiv face munca propriu-zisa, un altul toarna apa pe gaura pentru a facilita procesul, in timp ce al treilea se odihneste, asteptandu-si randul.

Sega jokoa

Competitia consta in taierea ierbii de pe o suprafata cat mai mare, intr-un interval de o ora. O alta varianta consta in acordarea unei suprafete egale fiecarui participant, castigatorul fiind cel care reuseste sa termine cel mai repede. In acest sport s-au stabilit foarte multe recorduri, dar acestea nu au putut fi omologate din cauza particularitatilor terenului pe care s-a organizat intrecerea.

Soka-muturra

Acest sport este o varianta autohtona a celebrei curse de tauri de la Pamplona. Competitia deriva dintr-un ritual traditional, cand animalele legate cu o franghie erau duse spre taiere. Astfel, uneori un taur scapa din legatura si alerga salbatic pe strazi. Din secolul XIV, animalele au inceput sa fie lasate libere intentionat.

In prezent, variante ale sporturilor rurale basce pot fi intalnite in mai multe probe ale concursurilor de forta "Iron Man".

Separatiștii de stânga, rezultat istoric în alegerile din Ţara Bascilor. Partidul e considerat urmașul mișcării ETA, vinovată de moartea a peste 850 de persoane
Separatiștii de stânga, rezultat istoric în alegerile din Ţara Bascilor. Partidul e considerat urmașul mișcării ETA, vinovată de moartea a peste 850 de persoane
Considerat moştenitorul ramurii politice a ETA, partidul separatist de stânga EH Bildu a marcat o realizare electorală istorică duminică, în alegerile regionale din Ţara Bascilor, în nordul...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#tara bascilor, #sporturi rurale, #competitii , #box