Jocurile Olimpice de la Beijing, un spectacol unic

Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 09:44
4729 citiri
Jocurile Olimpice de la Beijing, un spectacol unic

A 29-a editie a Jocurilor Olimpice de vara a oferit un spectacol unic in cele 16 zile de competitii.

Chiar presedintele Comitetului International Olimpic, Jaques Rogge, a declarat ca pe durata Olimpiadei, lumea a aflat mai multe despre China, iar China a aflat mai multe despre lume, lansand totodata la festivitatea de inchidere si invitatia peste patru ani, la editia cu numarul 30 a Jocurilor Olimpice de vara, de la Londra.

Totul a inceput si s-a incheiat intr-o maniera deosebita, organizarea propusa de chinezi radicand stafeta la un prag greu de atins de urmatoarele gazde ale JO.

Festivitatea de inchidere si cea de deschidere au fost concepute de regizorul chinez Zhang Yimou. Si desi s-a tot spus ca o parte din spectacolul vazut la televizor a fost realizat pe computer, ca un copil care a cantat a fost inlocuit cu unul care facea doar play-back si altele, momentul de triumf al inceperii Jocurilor, ramane aparitia fostului gimnast Li Ning suspendat sub acoperis si alergand in jurul partii superioare a arenei, inainte de a aprinde marea torta olimpica.

In final a fost randul englezilor sa isi prezinte viitoarea olimpiada, pornind de la motivul unui autobuz rosu, supraetajat si beneficiind de sprijinul vedetelor Jimmy Page, chitaristul solo al legendarei trupe Led Zeppelin, cantareata pop Leona Lewis si normal David Beckham.

In rest, pentru marile puteri ale sportului mondial, Jocurile Olimpice s-au vazut ca o lupta apriga pentru a aduna cat mai multe medalii. La acest capitol au stat foarte bine americanii care si-au trecut in posesie un numar total de 110 medalii la Beijing, in timp ce foarte aproape s-au situate gazdele Jocurilor, China adunand un total de 100 de medalii.

La numarul titlurilor olimpice, chinezii au dominat cu un impresionant total de 51 de prezente pe cea mai inalta treapta a podiumului. Statele Unite au terminat normal pe pozitia a doua cu 36 de medalii de aur, in timp ce podiumul a fost completat de Rusia cu 23 de titluri olimpice.

Reprezentantii urmatoarelor Jocuri Olimpice de la Londra au fost foarte aproape de podiumul clasamentului pe natiuni de la Beijing, incheind, in cele din urma, pe un extraordinar loc 4, cu o recolta foarte buna de 47 de medalii, dintre care 19 de aur, 13 de argint si 15 de bronz.

Este cea mai buna clasare britanica dupa JO de la Anvers, din 1920, cand s-au cucerit 14 medalii de aur, si asta in conditiile in care la Atlanta in 1996, Marea Britanie ocupa un incredibil loc 36, cu o singura medalie de aur.

Cat despre prezenta romaneasca la Beijing, tara noastra a participat cu cea mai mica delegatie din istoria prezentelor sale din ultimele 4 decenii, cu numai 102 sportivi. Doar la Ciudad de Mexico, in 1968, am avut o delegatie mai mica (doar 87 de sportivi), dar si numarul disciplinelor din programul olimpic de atunci a fost sensibil mai mic (19 sporturi, fata de 28 acum).

Fata de editia precedenta, de la Atena-2004, cand Romania a cucerit 19 medalii (8-5-6), totalul medaliilor de la Beijing-2008 (8 medalii - patru de aur, una de argint si trei de bronz) este dramatic mai scazut, sub 50 la suta.

Bilantul romanesc la JO de la Beijing tradus in cele 4 medalii de aur (Alina Dumitru, la judo categoria 48 kg, echipajul de canotaj 2 rame fara carmaci alcatuit din Georgeta Andrunache si Viorica Susanu, la marator Constantina Dita-Tomescu si Sandra Izbasa, in finala de la sol la gimnastica artistica), una de argint (Ana Maria Branza, la scrima in proba de spada) si cele 3 de bronz (Mihai Covaliu, la scrima in proba de sabie, echipa feminina de gimnastica si echipajul feminin de 8+1 la canotaj), aduc insa un loc in primele 20 de tari ale lumii, greu de spus daca la situatia actuala este mult sau putin.

Alina Dumitru

Prima campioana olimpica a Romaniei de la Beijing si primul titlu olimpic in turneul de judo pentru Alina Dumitru, care a oferit o adevarata mostra de profesionalism cu victorii clare, medalia de aur obtinuta fara dubii, valoare recunoscut si forma de zile mari, sub pregatirea atenta, inteligenta si indelungata a antrenorului Florin Bercean.

Nascuta pe 30 august 1982 la Bucuresti, Alina Dumitru s-a impus pentru prima oara la campionatele europene de la Maribor (in Slovenia), la numai 20 de ani, cu un bronz care va da semnalul unei serii neintrerupte de 5 titluri europene, in 2004 - la Bucuresti, 2005 - la Rotterdam, 2006 - la Tampere, 2007 - la Belgrad si 2008 - la Lisabona. La Jocurile Olimpice de la Atena, in 2004, a incheiat pe locul 5, dupa ce a ratat o medalie pentru cateva secunde de neatentie.

La Campionatele Mondiale are doua medalii de bronz, titlul mondial fiind de acum singurul trofeu important care ii lipseste din palmares, performanta perfect posibila in viitor, dupa ce la Super Cupa Mondiala de la Moscova, din 2007, a reusit sa termine pe primul loc iar la 4 editii ale Cupei Mondiale a repetat aceeasi isprava.

Constantina Dita-Tomescu

Maratonista Constantina Dita-Tomescu ne-a oferit o imagine pe care o vom uita cu greu, prin mare surpriza la sosirea in proba probelor, maratonul. A fost cea mai clara campioana olimpica a editiei de la Beijing, fiind evident cu o ora inaintea incheierii cursei de 42,195 km din capitala chineza ca ea va castiga.

Constantina Dita-Tomescu (Romania), campioana olimpica la maraton - cea mai varstnica medaliata cu aur a delegatiei noastre (va implini 39 de ani pe 23 ianuarie, fiind nascuta in 1970, in comuna Turburea din judetul Gorj), Constantina Dita fosta si actuala Tomescu face parte din formidabila echipa feminina romaneasca in proba-probelor atletismului, maratonul, alaturi de Catuna, Simon sau Olaru.

Gorjeanca stabilita in SUA are un palmares de mare clasa intr-o proba in care victoriile sunt rare, deoarece si participarile sunt rare: s-a impus in celebrul maraton de la Chicago (in 2006), medalie de bronz la Mondialele de la Helsinki (2006), are record european pe 15 km, este campioana mondiala de semimaraton (in 2005, la Edmonton) si este legitimata ca si Lidia Simon, la CS Dinamo Bucuresti.

Viorica Susanu si Georgeta Andrunache

Pentru canotajul romanesc, alaturi de formidabilul echipaj-regina de 8+1, barca standard de 2 rame fara carmaci, continua sa aduca medaliile importante la Jocurile Olimpice. Viorica Susanu si Georgeta Andrunache, ambele multiple campioane olimpice de 4 si respectiv 5 ori, au devenit o echipa de neinvins.

Viorica Susanu s-a nascut pe 29 octombrie 1975 la Galati, este de 4 ori medaliata cu aur la Jocurile Olimpice, atat la 2 rame fara carmaci cat si in barca de 8+1, de 5 ori campioana mondiala si de remarcat ca a debutat direct campioana a lumii, in 1997 la mondialele din Franta.

Georgeta Damian-Andrunache este nascuta pe 14 aprilie 1976, la Botosani si a obtinut cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, prima treapta a podiumului din toate timpurile in istoria sportului romanesc, fiind alaturi de Nadia Comaneci si de Elisabeta Lipa, posesoare a 5 medalii de aur la intrecerea suprema.

Sandra Izbasa

Nascuta la 18 iunie 1990, la Bucuresti, Sandra Izbasa a reusit, in ultimul moment, la ultimul aparat, in ultima evolutie din cadrul concursului de gimnastica al Jocurilor Olimpice de la Beijing 2008 sa respecte traditia acestei discipline din Romania si a adus o medalie de aur in finala de la sol.

In ultimii 32 de ani, de la Nadia la Montreal si Moscova, gimnastica romaneasca a urcat pe prima treapta a podiumului olimpic, iar Sandra Izbasa si-a confirmat valoarea cucerind titlul suprem la sol, la Beijing, intr-o competitie dominata normal de gazde.

Momente unice la Beijing

Jocurile Olimpice au ramas in amintire si printr-o serie de momente unice pe arenele in care s-a concurat.

Toata lumea l-a admirat pe jamaicanul Usain Bolt doborand recordul mondial la 100 m. Constient ca va castiga titlul olimpic, in fata unui stadion in delir, atletul si-a lovit pieptul cu pumnul in semn de triumf pe ultimii metri ai cursei, gest care nu l-a impiedicat sa doboare recordul lumii la 9'69/100.

Usain Bolt a doboarat si recordul mondial la 200 m al lui Michael Johnson. Cu mult inainte de linia de sosire, Bolt a stat cu ochii pe cronometru pe toata linia dreapta, insa de data aceasta si-a sarbatorit triumful mai cumpatat insa intr-un stil de mare campion.

Cine nu il stie daja pe inotatorul Michael Phelps urland in triumf, cum nu a facut-o la probele individuale, in momentul in care coechipierul Jason Lezak devansa in ultimul schimb stafeta Frantei, pentru titlul olimpic la 4x100 m liber, pastrand viu visul lui de a bate recordul de 7 medalii de aur al lui Spitz de la JO din 1972, vis care a fost realizat.

Magie si frumusete pentru rusoaica Elena Isinbaeva, care a transformat "Cuibul de pasare" in propriul spectacol, captivand multimea de 91.000 de oameni.

Dupa ce a petrecut cea mai mare parte a concursului de saritura in inaltime concentrandu-se sub un prosop, in asteptarea momentului de exceptie, Elena Isinbaeva si-a doborat propriul record mondial, cu o saritura de 5,05 m.

Emotia si promisiunea halterofilului german Matthias Steiner, in momentul in care saruta fotografia fostei sale sotii Susann, exact in timp ce i se decerna medalia de aur, plangand apoi dupa implinirea visului olimpic.

Supergreul isi indeplinea astfel promisiunea facuta Susannei la capataiul patului de spital pe care se afla aceasta si pe care urma sa moara, dupa un accident grav de circulatie in 2007.

Sunt momente unice in sport, momente si trairi care ajung la apogeul intensitatii lor, odata la patru ani, atunci cand lumea se opreste in loc pentru a sarbatorii frumusetea naturii umane. Va asteptam in 2012 la Londra.

Bogdan Predescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#retrospectiva JO 2008, #JO Beijing , #box