Reguli

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 15:29
1897 citiri
Reguli

Ziare.com va prezinta, mai jos, cateva informatii utile despre sistemul de organizare si desfasurare al Campionatului European:.

Turneul Final

In faza finala a Campionatului European s-au calificat ocupantele primelor doua locuri din cele sapte grupe preliminare, UEFA renuntand la obisnuitele meciuri de baraj, plus cele doua echipe organizatoare, in cazul nostru Austria si Elvetia.

Pentru a patra oara in istoria Campionatului European, cele 16 echipe au fost impartite de UEFA in patru grupe, acest sistem fiind aplicat incepand cu turneul final organizat in Anglia 1996.

In vederea tragerii la sorti cele 16 echipe participante au fost distribuite in patru urne valorice in functie de coeficientul obtinut in ultimele doua preliminarii. Potrivit regulilor UEFA printre capii de serie s-au numarat Grecia, ca detinatoare a titlului, cele doua echipe organizatoare, Austria si Elvetia, si echipa cu cel mai bun coeficient din preliminarii.

Astfel sortii au asezat cele 16 echipe in patru grupe a cate patru echipe, partidele urmand a se disputa dupa sistemul fiecare cu fiecare, trei puncte fiind oferite la victorie, cate un punct la meci egal si niciun punct la infrangere.

Primele doua echipe din fiecare grupa se califica in sferturile de finala, urmand ca invingatoarele acestei faze sa dispute semifinalele, iar mai departe echipele castigatoare sa joace marea finala.

In caz de egalitate de puncte dupa faza grupelor echipele in cauza vor fi departajate dupa urmatoarele criterii, luate prin eliminare de la 1 la 8, dupa cum urmeaza:

1) numarul de puncte obtinute in meciurile directe;

2) diferenta de goluri din meciurile directe;

3) numarul de goluri marcate in meciurile directe (regula se aplica doar in situatia de egalitate intre mai mult de doua echipe din aceeasi grupa);

4) golaverajul general;

5) numarul total de goluri marcate;

6) coeficientul de tara obtinut ca urmare a ultimelor preliminarii;

7) situatia fair-play de la turneul final;

8) tragerea la sorti.

Situatia cartonaselor

Comitetul Executiv al UEFA a decis ca incepand de la turneul final al Campionatului European din Austria si Elvetia avertismentele jucatorilor sa fie sterse dupa sferturile de finala si nu dupa faza grupelor, cum se intampla pana in prezent.

Aceasta noua regula nu se aplica decat in cazul in care un jucator a primit un singur cartonas galben in meciurile din primul tur si in sferturile de finala. Daca a primit doua, va fi automat suspendat pentru meciul urmator. De exemplu, daca un fotbalist primeste un avertisment in primul meci, iar apoi in sferturile de finala, va fi suspendat in semifinale, daca echipa sa se califica.

Pana in prezent, avertismentele erau sterse dupa faza grupelor in marile competitii internationale, cu riscul de a vedea jucatori suspendati pentru finala, dupa ce au acumulat doua cartonase galbene in meciurile eliminatorii.

Fara goluri de aur sau de argint

Dupa experimentele din 1996, 2000 si 2004 cand regula golului de aur sau argint a dus la departajarea echipelor in fazele superioare ale Campionatului European, UEFA a decis sa revina in 2008 la sistemul clasic disputare a prelungirilor.

Regula golului de aur a fost introdusa prima data la turneul final din Anglia 1996, principala beneficiara a acestei inovatii fiind chiar campioana Germania, care a castigat titlul dupa ce Oliver Bierhoff a marcat in minutul 95 al prelungirilor cu Cehia.

Patru ani mai tarziu sistemul 'mortii subite' a fost din nou experimentat si tot in ultimul act al turneului. Condusa inca din debutul partii secunde dupa golul lui Delvecchio, Franta lui Deschamps si Zidane a egalat in ultimul minut al timpului regulamentar prin Wiltord, pentru a da lovitura de gratie Italiei in minutul 103, cand David Trezeguet a reusit golul de aur.

La turneul final din Portugalia 2004 oficialii UEFA au schimbat regula golului de aur care se transforma in 'golul de argint'. In situatia in care o echipa marca in timpul primei reprize de prelungiri meciul nu se oprea imediat, ci continua pana la finalul respectivei reprize, oferind astfel sansa echipei conduse sa incerce egalarea.

Grecia a beneficiat de acest nou sistem in semifinala cu Cehia, dar golul de argint marcat de Traianos Dellas in minutul 105 (ultimul al primei reprize de prelungiri) s-a dovedit a fi un veritabil gol de aur pentru echipa condusa de Otto Rehhagel.

In aceste conditii, pentru faza eliminatorie a competitiei din Austria si Elvetia (sferturi, semifinale si finala) in caz de egalitate dupa cele 90 de minute regulmantare se vor juca doua reprize suplimentare a cate 15 minute fiecare, indiferent de cate goluri se marcheaza. Daca egalitatea persista si dupa 120 de minute, atunci echipa invingatoare va fi decisa in urma executarii loviturilor de la 11 metri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#reguli, #Euro 2008, #Campionatul European , #box