Scandal urias de dopaj in sportul romanesc: Reactia oficialilor si a unor fosti mari campioni olimpici

Sambata, 28 Mai 2016, ora 11:35
6469 citiri
Scandal urias de dopaj in sportul romanesc: Reactia oficialilor si a unor fosti mari campioni olimpici
Foto: Ziare.com

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a transmis prima reactie oficiala dupa izbucnirea celui mai mare scandal de dopaj din istoria recenta a tarii noastre, in care intreg lotul de kaiac-canoe a fost depistat pozitiv cu meldonium si nu va merge la Jocurile Olimpice de la Rio.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a comentat informarea primita de la Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD), subliniind ca se asteapta si proba B.

"Suntem socati de aceasta informare oficiala a ANAD, in conditiile in care au mai fost probleme si in urma cu cateva zile, tot la Federatia Romana de Kaiac-Canoe. Vom solicita investigatii amanuntite acolo, mai ales la nivel de lot olimpic, pentru a vedea ce se intampla cu adevarat, pentru ca nu este posibil ca toti sportivi care sunt calificati sa pice testul antidoping.

Daca si aceasta proba B va iesi pozitiva vom cere investigatie la cluburi si federatie pentru a descoperi cine din anturajul sportivilor le-a procurat substantele. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman nu are niciun fel de toleranta pentru cei care incearca sa pacaleasca sportul prin aceste metode si nu doreste ca numele acestei institutii olimpice sa fie asociat cu dopajul.

Nu ne luptam cu sportivii, ci cu dopingul. Inca o data spun, toti sportivii care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Rio vor fi testati, pentru ca dorim sa ne pastram curata imaginea olimpica", a spus Dobrescu, potrivit site-ului COSR.

Acesta a precizat, la Dolce Sport, ca sportivii sunt suspendati temporar si ca "ei decid daca vor sa faca si proba B".

"Toate controalele astea sunt cerute de Comitetul Olimpic. Noi facem asta dupa Jocurile Olimpice de la Sydney. Am cerut controale repetate. Avem informatii ca fenomenul de dopaj a luat o dimensiune mult marita.

Doua barci sunt calificate si s-ar putea schimba sportivii. Dar credeti ca avem alti sportivi care sa nu faca figuratie? Daca vom ajunge in situatia asta, voi cere ca echipajele sa fie excluse din delegatia olimpica. Deja e o pierdere foarte mare de prestigiu si bani. Lucrurile astea nu ne pot lasa reci. Am declansat cruciada impotriva dopajului. E vorba de sanatate si de imaginea tarii noastre", a mai spus Dobrescu.

Totodata, acesta a facut un apel la cluburile de la care provin sportivii, cei mai multi de la Steaua, sa faca propriile investigatii in acest caz. In plus, reprezentantul COSR a mentionat ca "este evident ca in spatele sportivilor s-a aflat cineva care i-a coordonat si i-a aprovizionat cu medicamente interzise".

Ce spun Elisabeta Lipa si Ivan Patzaichin

La randul sau, ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Liba, a spus pentru Gazeta Sporturilor ca este prima oara cand aude despre dopaj in grup.

"E pentru prima oara in viata mea cand aud de dopaj in grup. Daca se confirma, voi cere o analiza completa tuturor celor implicati, pentru a gasi vinovatii", a precizat Lipa, multipla campioana olimpica la canotaj.

Generalul George Boroi, comandantul CSA Steaua, a comentat la randul sau informatia ca sase dintre sportivii care nu au trecut testul antidoping fac parte din clubul militar.

"Imi e greu sa spun cui ii apartine vina, dar e dureros. E altceva ca erau calificati la Jocurile Olimpice. In primul rand, erau niste copii in care CSA Steaua a investit. Sunt copii frumosi si tineri si o spun cu amaraciune. (...) Sunt chiar mahnit, pentru ca e vorba de niste copii a caror cariera si viata e intrerupta vremelnic. O sa condamn intotdeauna acest lucru si o sa am in vedere ca cei care au gresit sa plateasca", a spus Boroi, citat de Digi Sport.

De asemenea, fostul mare campion olimpic la kaiac-canoe Ivan Patzaichin a spus pentru Dolce Sport ca "dopajul e inconstienta total".

"Eu nu accept asa ceva. Asta inseamna furt. Mie nu mi s-a intamplat niciodata, nici ca sportiv, nici ca antrenor. In perioada mea eu eram foarte atent la rezultate. O surpriza te pune pe ganduri", a adaugat Patzaichin.

Leonid Carp (caiac simplu si caiac dublu), Andrei Stefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) si echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu si Petrus Gavrila sunt cei sapte sportivi prinsi dopati la ultimul control. Cei sapte sunt cele mai noi aparitii pe o lista deschisa in urma cu cateva saptamani de canoistii Liviu Dumitrescu si Victor Mihalachi, si ei calificati la Olimpiada.

Cu totii au consumat meldonium, o substanta interzisa de la 1 ianuarie 2016, care imbunatateste capacitatea fizica a sportivilor. Este aceeasi substanta folosita si de Maria Sharapova.

Citeste mai multe detalii despre cel mai mare caz de dopaj din istoria recenta a Romaniei.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#reactii dopaj kaiac canoe, #Patzaichin reactie dopaj canoe, #Lipa reactie dopaj canoe, #sportivi romani canoe dopati , #canotaj