Bataia si umilinta, metode de antrenat campioane. Cand pretul aurului este prea mare

Autor: Marius Doroftei, Editor Ziare.com
Joi, 02 Iunie 2016, ora 07:35
5626 citiri
Bataia si umilinta, metode de antrenat campioane. Cand pretul aurului este prea mare

Cartea Mariei Olaru face valuri chiar daca inca n-a fost lansata oficial. Pasajele devenite publice, in care fosta mare gimnasta dezvaluie o parte din metodele de pregatire specifice de la Deva, au provocat discutii destul de aprinse.

In cartea sa, fosta campioana europeana, mondiala si olimpica povesteste, printre multe altele, cum obisnuia sa fie jignita si chiar lovita in timpul sedinteor de pregatire de catre antrenorii lotului national.

Daca in materialele de presa s-a pus accentul doar pe ce au facut Octavian Bellu si Mariana Bitang, cei mai buni tehnicieni din istoria gimnasticii, situatia era, potrivit cartii, una generalizata, si ceilalti antrenori "stapanind" foarte bine aceasta metoda de pregatire.

Retrasa e foarte lunga perioada de timp si ajunsa la 34 de ani, Maria Olaru a impartit cumva Romania interesata de acest subiect in doua. De o parte sunt cei care o sustin si care ii condamna pe antrenori, iar de cealalta sunt cei care spun ca tocmai cu aceste metode de pregatire Olaru a castigat medalii la cele mai importante competitii si ca dezvaluirile trebuiau facute atunci.

Ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc.

Este foarte bine ca o gimnasta de succes a decis sa vorbeasca deschis despre ce se intampla acum 15 ani la lotul feminin de gimnastica. E cutremurator sa afli cum fete de 14, 15, 16 ani erau lovite si jignite constant, fortate sa se antreneze cu probleme medicale, umilite. Vorbim, pana la urma, de niste copii, copii care, iata, au fost marcati pe viata de acele experiente.

Iar celor care spun ca dezvaluirile trebuiau facute atunci nu le cer decat sa se puna in postura unor fete aflate in pragul adolescentei, plecate de acasa cu lunile, cazate intr-un internat pe care il puteau parasi numai cu bilet de voie si inconjurate de adulti care erau si antrenori extrem de cunoscuti. As vrea sa-l cunosc pe cel care ar fi avut taria de caracter sa iasa in fata in acele conditii si sa vorbeasca public despre regimul de la Deva.

Pe de alta parte, nimeni nu poate contesta faptul ca antrenorii aratati cu degetul au avut rezultate de exceptie. Chiar Maria Olaru a devenit, sub palma lor grea si sub valul de injurii, campioana europeana, mondiala si olimpica, primind dupa aceste performante si o renta viagera pe viata. Da, nu neaga nimeni aceste lucruri.

Intrebarea care se pune este daca se putea si altfel si ce putem face acum pentru ca aceste lucruri sa nu se mai repete.

Asta pentru ca nu e deloc in regula sa lovesti si sa jignesti copii, indiferent de cate medalii iti aduc aceste metode ce par desprinse din vremuri de trista amintire.

Sigur, nu vor fi putini cei care vor spune ca, iata, renuntandu-se la aceste metode, gimnastica romaneasca a ajuns la un nivel neasteptat de slab. Discutia despre caderea abrupta si parca fara oprire a acestui sport, dar admitand ca singura cauza este renuntarea la bataie si jigniri, poate spune cineva ca este rau?

Daca pretul unei medalii olimpice este agresarea fizica si psihica a unor copii, mie unuia mi se pare un pret mult prea mare si nu pot decat sa ma bucur ca nu mai este platit de alte fetite de 14, 15 sau 16 ani pentru ca unul sau altul, privind din afara, sa aiba un motiv in plus de a se declara mandru ca este roman.

Cu toate acestea, cred ca performanta se poate face si altfel. Iar daca domnul Bellu, doamna Bitang si colaboratorii lor au obtinut performante doar in acest mod, nu inseamna ca alti tehnicieni nu pot avea metode non-violente de stimulare a sportivilor.

De aceea este bine ca Maria Olaru a scris aceasta carte chiar si atat de tarziu, dupa atatia ani. Pentru ca trebuie sa ne asumam greselile trecutului si sa invatam sa nu le mai repetam. Pentru ca alte fetite sa nu mai treaca prin ce a trecut ea, chiar cu riscul de a nu deveni campioana europene, mondiale si olimpice.

Citeste si:
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Patru primari din Giurgiu, plecați din PSD pentru a candida din partea PNL, se reîntorc în PSD spunând că sunt „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”....
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...