Investigatie fara precedent in SUA: Sute de gimnaste au fost abuzate sexual

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 10:00
25733 citiri
Investigatie fara precedent in SUA: Sute de gimnaste au fost abuzate sexual

Pornind de la acuzatiile aduse lui Bela si Martei Karolyi, o publicatie din SUA a scos la iveala amanunte socante despre calvarul la care au fost supuse gimnastele americane in ultimele doua decenii.

Cel putin 368 de gimnaste au fost abuzate sexual pe intreg teritoriul SUA de antrenorii lor in ultimii 20 de ani, conform unei investigatii jurnalistice a celor de la Indy Star, preluata de Mundo Deportivo.

Aceasta ancheta a inceput ca urmare a informatiilor aparute recent despre Bela Karolyi, acuzat ca a tolerat un sistem in care gimnastele erau abuzate fizic si sexual de ceilalti antrenori.

Cei de la Indy Star au mers mai departe si au verificat astfel mii de cazuri pe intreg teritoriul SUA. Iar ce au descoperit este socant!

Cel putin 368 de gimnaste au fost abuzate sexual si fizic in ultimii 20 de ani. Dintre victime, jumatate erau copii de ambele sexe, iar cealalta jumatate erau femei care evoluau la profesionisti.

Acestea sunt doar cazurile in care s-au facut plangeri la Federatie, insa nu se stie cate au ramas doar traume pentru tinere ce isi doreau sa-si croiasca un drum in viata prin sport.

Mai grav este ca, desi la Federatia de Gimnastica din SUA s-au facut numeroase plangeri, nu s-a luat nicio masura. De cele mai multe ori, parintii care depuneau plangerile nu primeau nici macar raspuns.

De ce au fost tolerate aceste cazuri? Sub protectia anonimatului, anumiti sefi ai unor sali au sustinut ca s-au temut ca vor pierde finantarile de la Federatie daca aceste cazuri ar fi devenit publice.

Din investigatia jurnalistica a celor de la Indy Star ies la iveala si cateva cazuri socante: O gimnasta de 14 ani a fost violata aproape zilnic de unul dintre antrenori ei, fara ca nimeni sa intervina.

Mai mult, unii antrenori obisnuiau sa fotografieze tinerele gimnaste complet dezbracate.

In ce consta implicarea sotilor Karolyi

In aceasta toamna, legendarii antrenori Bela si Marta Karoliy au fost dati in judecata de o fosta gimnasta care sustine ca a fost abuzata fizic si emotional. Gimnasta a dat in judecata si un medic american, pe care il acuza de abuz sexual.

Tanara in varsta de 24 de ani, al carui nume nu este cunoscut, sustine ca fostul medic Larry Nassar a abuzat-o sexual.

Ea pretinde ca le-a spus antrenorilor despre acest caz, dar Bela si Marta Karolyi au preferat sa nu faca nimic. Contactat de postul american CBS, Bela Karolyi a refuzat sa comenteze.

Conform sursei citate, gimnasta a sustinut ca a fost abuzata in perioada 2006-2011.

De asemenea, fosta gimnasta ii acuza pe cei doi oameni care si-au pus amprenta in mod deosebit asupra acestui sport in tara noastra ca au "instituit un regim de intimidare si teama".

Ea pretinde ca sotii Karolyi le-ar fi lovit pe gimnaste si au refuzat sa le ofere hrana si apa.

De asemenea, sotii Karolyi mai sunt acuzati ca le-au spus gimnastelor ca sunt grase si le-au dezbracat in fata colegelor pentru a le face de rusine.

Bela Karolyi are un rol important in dezvoltarea gimnasticii din tara noastra. El a fost antrenorul Nadiei Comaneci, iar din 1981 s-a stabilit in SUA, unde coordoneaza lotul olimpic al SUA.

C.S.

Citeste si:
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Ciprian Ciubuc, deputat în Parlament din partea AUR, a postat pe Facebook o listă de măsuri pe care România ar trebui să le ia în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Unele din...
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL. Însă Dîncu este...