O lectie de aur pentru orgoliul romanesc umilit (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 14 Mai 2012, ora 22:43
2741 citiri
O lectie de aur pentru orgoliul romanesc umilit (Opinii)
Foto: Daylife

Performanta gimnastelor noastre la Campionatele Europene, de unde fetele s-au intors cu patru medalii de aur din cinci posibile, plus doua de argint, e o gura de aer pentru orgoliul romanului atat de batjocorit in ultimul timp.

De fapt, in adancul sufletului sau, pana la locul unde traieste ultima speranta, cred ca am reusit performanta budista de a ne lecui de orice asteptari si iluzii.

Intrebati orice cunoscut, cu care doriti sa schimbati doua trei idei, ce viseaza sau ce se asteapta sa-i aduca viitorul. In cel mai bun caz, cand nu va va spune ca nimic bun, veti auzi ca sanatatea e ultima dorinta. Nu o viata mai buna, nu iesirea din criza - stim cu totii prea bine ca de aici ori se evadeaza personal, ori mai avem o sansa doar cand intreaga Europa isi va reveni definitiv - ci un trai la limita supravietuirii.

Dupa ce echipa Romaniei de gimnastica a cucerit aproape tot ce se putea la Europenele de la Bruxelles, s-a putut vedea si mai bine cat de jos am ajuns de fapt cu asteptarile de la viitor. Romania a stralucit in ultimii 40 de ani la gimnastica si daca a fost ceva unde cu adevarat am fost cei mai buni din lume, aici s-a intamplat.

Cel putin de la performanta Nadiei Comaneci de la Montreal din 1976, Romania a tinut decenii la rand locul unu ocupat.

Am mai fost si la handbal masculin campioni mondiali si am facut spectacol, putin la tenis cu Nastase, pe la canotaj cu Patzaichin si Lipa si cam asta a fost cu marile performante sportive. La fotbal, din punctul meu de vedere, nici macar generatia de aur a lui Gica Hagi nu a reusit vreo mare lovitura la nivel international. Acea infrangere cu Suedia de la Campionatul Mondial din SUA, din 1994, a pus cruce singurului moment cand am fi putut urca pe podium. N-a fost sa fie, cum spune romanul. Si nici nu cred ca va mai fi sa fie. La fotbal.

In schimb, la gimnastica feminina, generatii dupa generatii au tinut Romania la cel mai inalt nivel. Asta spune multe si despre antrenorii care s-au ocupat de aceste fete minunate si cate ceva si despre cat de indragit este inca acest sport in randul copiilor. Si despre sacrificiile fetelor si standardele atat de ridicate impuse de antrenori. De aici si porcariile aparute in presa, deliciul nebunilor si al hienelor.

Orice spirit cat de cat obisnuit cu munca si performanta a auzit cel putin despre, daca nu a fost tentat si sa puna in practica, durerea pe care orice performanta cu adevarat mare o cere drept tribut. Nu exista nimic grandios in lume, nu exista performanta care sa uimeasca lumea si sa aduca fericirea si implinirea fara sange, sudoare si renuntari dureroase.

In sport ca si orice alta activitate, marea performanta se obtine doar printr-o munca diabolica, dusa la extrem. Oricat talent ar exista, oricate Nadii Comaneci s-ar ascunde intr-o fetita de 14 ani, fara un efort aproape supraomenesc nu va exista niciodata aur pe linie la europene, mondiale si Olimpiada.

Aceasta lectie ar trebui predata in scoli la capitolul - "solutii pentru vindecarea umilintelor milenare ale romanilor". Lectia sacrificiului si a muncii sustinute ar trebui poate predata in mod obligatoriu si nu numai scolarilor. Ci tuturor celor care zi de zi isi plang soarta, destinul si nu fac nimic sa il schimbe.

Abia dupa ce vor fi renuntat la bocetul traditional si vor da totul pentru un vis, abia apoi vor putea sa invoce destinul ca izvor al tuturor napastelor care ii coplesesc.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#aur gimnastica Romania europene, #medalii aur Romania gimnastica , #gimnastica