Scandal monstru in gimnastica: Bela si Martha Karolyi, acuzati de abuzuri fizice si emotionale

Sambata, 24 Februarie 2018, ora 10:21
20558 citiri
Scandal monstru in gimnastica: Bela si Martha Karolyi, acuzati de abuzuri fizice si emotionale
Foto: usagym.org

Un nou scandal de proportii e pe cale sa izbucneasca in gimnastica mondiala.

Celebrii antrenori romani Bela si Martha Karolyi sunt acuzati de abuzuri fizice si emotionale de catre 13 foste gimnaste si trei antrenori, se arata intr-un amplu material publicat sambata de Associated Press.

Conform declaratiilor acestor foste gimnaste, cei doi antrenori le-ar fi fortat sa se antreneze chiar si atunci cand aveau fracturi sau alte accidentari.

Scandalul vine la doar cateva saptamani distanta de la dezvaluirile in cazul fostului doctor al echipei de gimnastica a SUA, Larry Nassar, condamnat recent la ani grei de inchisoare pentru ca a agresat sexual mai multe gimnaste.

De altfel, martorii din procesul lui Larry Nassar considera ca acesta a putut sa profite de gimnaste din cauza stilului opresiv al sotilor Karolyi, care a creat un mediu toxic.

"Era ca o marioneta a lor. Ne lasa sa ne antrenam accidentate. Ei au obtinut ce au vrut. El a obtinut ce a vrut", a spus Jeanette Antolin, fosta componenta a lotului de gimnastica feminina a SUA.

"M-a batut atat de tare incat am facut pe mine"

O alta gimnasta, Dana Beck, sustine ca a fost lovita de mai multe ori de care Bela Karolyi, atunci cand gresea la antrenamente. "O data m-a batut atat de tare incat am facut pe mine", mai dezvaluie fosta gimnasta americana.

Mai mult, Dana afirma ca gimnastele erau atat de infometate si ajungeau sa caute mancare in cosurile de gunoi.

Daca Bela si Martha Karolyi stiau sau nu despre abuzurile lui Nassar "e inca neclar", sustine sursa citata.

Metodele de antrenament ale sotiilor Karolyi sunt insa catalogate drept "abuzive si provenite din Romania anilor '80".

Sotii Karolyi au refuzat sa raspunda acestor acuzatii, singura reactie venind din partea avocatului lor: "Nu au abuzat pe nimeni", s-a limitat a spune Gary Jewell.

Marta si Bela Karolyi au fost antrenorii lotului national de gimnastica feminina al Romaniei la mijlocul anilor 70. In 1981 au emigrat in SUA si au fost cooptati la conducerea tehnica a lotului feminin american, unde au stat pana in 2000 (Bela Karolyi), respectiv 2016 (Martha Karolyi).

41 de medalii olimpice a castigat echipa feminina de gimnastica a SUA sub comanda sotilor Karolyi.

I.G.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#gimnaste acuze sotii Karolyi , #gimnastica