Marius Vizer despre situatia critica in care a ajuns judoul romanesc si ce trebuie facut

Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 11:05
3287 citiri
Marius Vizer despre situatia critica in care a ajuns judoul romanesc si ce trebuie facut
Foto: worldjudo2014.ru

Cunoscutul Marius Vizer, in prezent presedinte al Federatiei Internationale de Judo, a lansat o scrisoare deschisa in care a tinut sa isi exprime parerea sa despre cum isi poate reveni judo-ul romanesc si care ar putea fi solutiile legate de strategia pe viitor a Fedratiei de profil din Romania.

Vizer a tinut sa isi exprime un punct de vedere dupa incheierea unui ciclu olimpic, din pacate nereusit pentru Romania la acest sport, la judo bilantul de medalii fiind 0 la Rio, pentru tara noastra.

Iata mai jos scrisoarea lui Vizer:

"Avand in vedere ca s-a incheiat un ciclu olimpic de succes pentru sportul nostru la Rio, ca suntem la sfarsit de an si ca presedintele actual al Federatiei Romane de Judo (FRJ), Florin Lascau, s-a retras, as dori sa va transmit cateva ganduri care sa contribuie la destinul judoului romanesc, destin pe care l-am servit ca antrenor alaturi de voi, mai apoi ca fondator si sustinator al clubului de judo Liberty Oradea (care in anul 1999 a castigat Cupa Campionilor Europei pe echipe) si, ulterior, ca presedinte al FRJ (actualmente presedinte de onoare al FRJ).

In calitatea de presedinte al Uniunii Europene de Judo (UEJ) si presedinte al Federatiei Internationale de Judo (FIJ) am sprijinit judoul romanesc in conformitate cu etica si principiile sportului nostru si a codului deontologic care se impunea. In calitate privata am sustinut FRJ de cate ori a fost nevoie.

Din momentul in care am infiintat clubul de judo Liberty si pana astazi nu mi-am insusit niciodata vreun venit sau vreun beneficiu din sportul care m-a consacrat, ci, dimpotriva, am investit privat milioane de dolari in proiectele de dezvoltare si sociale ale judoului romanesc, european si international.

Tocmai de aceea am avut mereu libertatea de exprimare in cadrul organizatiei pe care o reprezint pe plan mondial, la fel si in toate organizatiile si nivelurile de structura ale sportului mondial. Intotdeauna am trait pentru sport si nu din sport. Sper sa ii inspir si pe alti lideri in sport la toate nivelurile.

Casa dumneavoastra in sport este Federatia Romana de Judo; de la cel mai tanar copil practicant si pana la cel mai intelept veteran, fiecare reprezinta o caramida din casa numita FRJ. Este casa noastra, a tuturor, si trebuie sa o administram si aparam cu cinste. Atunci cand FRJ nu mai este credibila, va asigur ca si dumneavoastra, toti, v-ati pierdut credibilitatea pe plan national si international, iar consecintele vor fi automat un buget redus, sponsori care nu mai vin si o medie care nu mai este interesata.

Cam in aceasta situatie ati reusit unii sa aduceti federatia la momentul actual. Cauze: lipsa de management si transparenta din anumite perioade, corelate cu izbucnirea unui conflict intre domnii Balgradean si Bercean care au transformat FRJ intr-un camp de batalie al intereselor personale si al egoului, fara sa tina cont de toate realizarile acestei federatii si fara respect fata de ceea ce au creat pionierii judoului romanesc si toti aceia care au contribuit intr-un fel sau altul la sustinerea si dezvoltarea judoului romanesc.

S-au calcat in picioare realizarile si traditia judoului romanesc care au fost cladite cu eforturile si sacrificiile atator generatii si care sunt convins ca asista consternati la aceasta tragedie.

In acest moment, FRJ este divizata in doua sau chiar mai multe grupari cu lipsa de viziune, traiectorie si strategie.

In aprilie urmeaza sa aiba loc alegeri pentru conducerea federatiei, perioada pana la care mai sunt 3 luni si chiar nu inteleg disperarea de a avea alegeri anticipate prin vot de neincredere fata de actuala conducere a federatiei, care, probabil ca nu este infailibila, dar nu a facut decat sa puna in aplicare o hotarare a Ministerului Tineretului si Sportului prin care un sportiv poate fi decontat de catre un singur club. Aceasta decizie a generat nemultumiri datorita faptului ca a lezat interesele anumitor structuri care au practicat dubla si tripla legitimare la aceeasi categorie de varsta.

Consider ca asocierile pot avea loc intre cluburi pe directie ierarhica de varsta. Consider, de asemenea, ca FRJ in momentul actual poate sa isi revina doar printr-o pozitie si o strategie inteleapta a tuturor membrilor, in care noul presedinte sa fie unul neutru, sa nu provina din niciuna dintre gruparile actuale.

In primul rand, noul presedinte trebuie sa fie capabil sa atraga fonduri suplimentare, pe langa cele de buget, catre FRJ, sa aiba in spate o medie puternica ce trebuie sa redea credibilitatea si sa promoveze judoul romanesc pe plan national si international, sa fie o persoana de notorietate, cu veleitati de manager, cu viziune si strategie transparenta, productiva si impartiala.

Este unica solutie de a reuni membrii federatiei si de a aduce organizatia pe un drum respectabil, de a deveni o federatie solida, credibila, care sa contribuie la consolidarea reformelor pentru dezvoltarea si promovarea intregului sport romanesc", se arata in scrisoarea pe care o puteti citi mai pe larg pe site-ul Federatiei Romane de Judo.

Romania a castigat ultimul titlu olimpic la judo in 2008, la JO de la Beijing, prin Alina Dumitru.

D.A.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Marius Vizer situatie judo romanesc, #Vizer scrisoare deschisa judo Romania , #judo