Romani in Romania: Ei sunt sportivii care canta imnul cu lacrimi in ochi

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 12:43
4893 citiri
Romani in Romania: Ei sunt sportivii care canta imnul cu lacrimi in ochi

Poate parea ciudat, pentru unii, sa vada 22 de colosi, barbati in adevaratul sens al cuvantului, tinandu-se in brate si plangand ca niste copii. Si totusi acest lucru s-a intamplat, componentii echipei nationale de rugby impresionand pe toata lumea inaintea meciului cu Uruguay.

Sambata, 27 noiembrie 2010. Dupa egalul din deplasare, Romania este obligata sa invinga Uruguayul pentru a se califica la Campionatul Mondial de rugby, ce va fi gazduit de Noua Zeelanda. Sportul cu balonul oval, aproape deloc promovat in tara noastra, a atras totusi la stadion peste 6.500 de spectatori, care au umplut micul stadion de la Arcul de Trimf.

22 de romani, dintre cei mai buni, pasesc pe gazon. 15 poarta echipamentul nationalei - titularii - iar 7 sunt in treninguri, urmand a lua loc pe banca. Conform protocolului, merg la mijlocul terenului si formeaza practic un lant uman. Romanesc.

Fanfara incepe primele acorduri ale imnului national. "Stejarii" canta din strafundul plamanilor "Desteapta-te romane". Nu i-a rugat nimeni. Nu s-au facut campanii de presa pentru a-i sensibiliza. Nu i-a invatat nimeni versurile. Imnul e in ei, si ei il canta. Multi au lacrimi in ochi. Suprinzator, poate, intr-o tara in care marea majoritate a locuitorilor si-a pierdut speranta, in care si mai multi habar n-au care este imnul de stat, 22 de barbati cu fizic impresionant lacrimeaza in timp ce canta imnul national.

Pe banca de rezerve, un al doilea lant romanesc, mai mic ce-i drept, dar la fel de inimos. Si ei canta. In mijloc, presedintele federatiei, Alin Petrache, omul care a salvat practic rugbyul din Romania. Lacrimi i se scurg pe obraji, dar nu pare sa observe. Este "ocupat" cu imnul Romaniei.

In tribune lumea este in picioare. Multi si-au descoperit capul si asculta fanfara. Destul de multi canta in acelasi cu timp cu jucatorii. Nimeni nu sparge seminte, nu injura vreun jucator sau antrenor. Nu, sunt 6.500 de romani care nu si-au pierdut identitatea, ba chiar si-o afirma in cel mai pur mod cu putinta, fara patetism, fara a incerca sa iasa in fata.

Au trecut 3 zile de atunci. Romania a invins Uruguayul si s-a calificat la Campionatul Mondial.

"Pentru noi, rugbystii, imnul e sfant", spune Alin Petrache si ne face sa ne intrebam, intr-un intai decembrie ploios si friguros, stricat de zeci de discursuri mincinoase, cati dintre romani mai simt acest lucru si cati se mai regasesc in aceasta afirmatie.

Fanfara Jandarmeriei intra pe gazon pentru a intona cele doua imnuri de stat, inaintea meciului Romania - Uruguay.

Jucatorii Romaniei, la mijlocul terenului, canta "Desteapta-te romane".

Cei aflati pe banca de rezerve le urmeaza exemplul, ca si spectatorii din tribune.

Foto: frr.ro

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#romani in Romania, #echipa nationala rugby, #imn national Romania Uruguay, #jucatori rugby canta imnul, #Ziua Nationala Romania , #rugby