Lovitura neasteptata primita de Belarus: drapelul tarii a fost inlocuit. Scandal urias in lumea sportului

Marti, 25 Mai 2021, ora 18:55
8358 citiri
Lovitura neasteptata primita de Belarus: drapelul tarii a fost inlocuit. Scandal urias in lumea sportului
Drapelul opozitiei din Belarus

Federatia Internationala de Hochei pe Gheata (IIHF) a protestat marti, in zadar, impotriva deciziei primariei din Riga de a inlocui drapelul oficial al statului Belarus cu cel folosit de opozantii regimului aflat la conducere, in timpul actualei editii a Campionatului Mondial, care are loc in Letonia, informeaza AFP, conform news.ro.

Cu o zi inainte, Belarus a ordonat expulzarea ambasadorului leton si a intregului personal al ambasadei de la Minsk, acuzand Riga de schimbarea acestor steaguri, decizie la care Letonia a raspuns cu o masura identica.

Intr-un comunicat, IIHF si-a exprimat dezacordul fata de "masurile luate cu o zi inainte de catre primarul din Riga si de ministrul leton de externe de a folosi drapelul unei tari care participa la Campionatul Mondial de hochei pe gheata din 2021 ca mesaj politic".

Potrivit federatiei internationale, "actiunile guvernului din Belarus sunt diferite de cele ale jucatorilor care concureaza sub drapelul din Belarus la acest turneu".

In cazul unui raspuns negativ din partea primariei, IIHF i-a cerut primarului din Riga sa "retraga urgent" drapelul IIHF, precum si pe cel al Campionatului Mondial, reamintind ca este vorba despre "o organizatie sportiva apolitica".

"Am facut alegerile mele si vom proceda la retragerea drapelelor IIHF", a raspuns primarul Martins Stakis pe Facebook. "Nu putem uita ca la doar cateva sute de kilometri distanta un avion al UE este deturnat, oameni sunt torturati si ucisi", a spus Stakis.

Primaria a pus in aplicare aceste decizii a doua zi dupa ce Belarus a interceptat un avion de linie si a arestat un jurnalist al opozitiei, aflat la bord.

Primarul a acuzat regimul din Belarus ca "a comis crime si s-a comportat ca un bandit la nivel national si international". Stakis a asigurat ca drapelele Belarusului sunt inca "prezente", dar ca acestea sunt "steagurile alb-rosu-alb ale Belarusului liber", in locul celor rosii-verzi, pe care le considera "steagurile Lukasenko".

Campionatul Mondial de hochei pe gheata, care a inceput, vineri, la Riga, ultimul eveniment important pentru acest sport inaintea Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing, din 2022, urma sa fie gazduit initial in comun de Riga si Minsk.

Turneul are loc in cele din urma doar in Letonia, in urma represiunii in forta a regimului autoritar al lui Alexander Lukasenko asupra protestelor in masa dupa controversata sa realegere din august 2020.

Oana Roman i-a dat răspunsul lui Selly, care a atacat-o dur: ”Demagoagă, vorbește gura fără ea, băgătoare de seamă”
Oana Roman i-a dat răspunsul lui Selly, care a atacat-o dur: ”Demagoagă, vorbește gura fără ea, băgătoare de seamă”
Oana Roman, fiica lui Petre Roman, se află de mai mult timp într-un conflict al declarațiilor cu Selly, celebrul creator de conținut. În cadrul unei emisiuni TV, Selly a spus despre Oana...
Încă o lovitură primită de FC Barcelona după eșecul dramatic din marele derby
Încă o lovitură primită de FC Barcelona după eșecul dramatic din marele derby
Frenkie de Jong, mijlocaşul central al clubului spaniol FC Barcelona, s-a accidentat în derby-ul de duminică, pierdut în compania echipei Real Madrid, scor 2-3, şi va lipsi de pe teren până...
#Belarus, #lovitura, #drapel, #scandal , #stiri din sport