Ingerii din umbra: Cine-i ajuta pe marii campioni ai Romaniei, cand statul nu face mare lucru

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 20:14
5344 citiri
Ingerii din umbra: Cine-i ajuta pe marii campioni ai Romaniei, cand statul nu face mare lucru
Foto: Fundatia Olimpica Romana

Observam adesea cum marii campioni ai Romaniei ajung in situatii delicate in lipsa unui sistem care sa le asigure linistea la batranete sau dupa accidente. Iesiti din centrul atentiei publice odata cu trecerea anilor, multi campioni traverseaza un drum lung al suferintei, insa exista si cazuri mai fericite.

Anul trecut, peste 30 de sportivi romani au beneficiat de sprijin financiar pentru procurarea medicamentelor, de pensii sociale si ajutoare de sarbatori prin intermediul Fundatiei Olimpice Romane.

Infiintata in urma cu aproape doua decenii de Ion Tiriac, fundatia este condusa astazi de fosta mare gimnasta Andreea Raducan, care si-a dedicat ultimii ani cauzelor sociale.

Prin intermediul fundatiei, Andreea Raducan coordoneaza proiectul "Impreuna pentru sportivii Romaniei", menit sa-i ajute pe sportivii aflati in suferinta.

Conform datelor primite de Ziare.com din partea Fundatiei Olimpice Romane, printre sportivii ajutati anul trecut ii regasim pe Geta Pitica, Andreea Chelaru, Bogdan Cretu, Toma Pradatu, George Balta, Moldovan Titus, Gheorghe Ionescu, Herghiligiu Spiridon, Popa Maria, Dumitru Betiu, Petre Ganea, Paul Stoichita si Nicoale Istrate.

Acestia au primit pensii sociale lunare cuprinse intre 300 si 450 de lei, sume menite pentru a-i ajuta in procurarea medicamentelor. Sunt oameni care au scris istorie pentru Romania sau a caror cariera a fost curmata la o varsta frageda, victime ale unui sistem ce lasa de izbeliste sportivii aflati in suferinta, indiferent de trecutul lor.

Dintre multiplele povesti emotionante ale sportivilor ajutati de Fundatia Olimpica Romana, cazul fostei gimnaste Andreea Chelaru iese oarecum in evidenta.

Ea traieste o adevarata drama de 15 ani, de cand era o mare speranta a gimnasticii romanesti. La varsta de 14 ani, o aterizare direct pe spate pe salteaua de sarituri avea sa-i schimbe definitiv viata, ramanand paralizata. Primeste o pensie de invalid de cateva sute de lei din partea statului, iar ajutorul primit din partea fundatiei ii face viata mai usoara.

Reprezentantii Fundatiei Olimpice Romane spun ca ajutorarea fostilor sportivi "a reprezentat un obiectiv inca de la infiintare", fapt dovedit si de ajutoarele pentru interventii chirurgicale in tara si strainatate sau ajutoare funerare.

In cadrul proiectului au fost cooptati si fosti mari sportivi, printre care si campioana mondiala la canotaj si Valeria Racila van Groningen, dar si sponsori precum Telekom, Unicredit Bank sau Ursus Cooler.

Fundatia Olimpica Romana doreste sa continue campaniile pentru ajutorarea fostilor sportivi si lanseaza, pe aceasta cale, un apel catre cititorii Ziare.com. Astfel, daca doriti sa aduceti in atentie cazul unor fosti sportivi aflati in suferinta puteti contacta Fundatia Olimpica Romana la numarul de telefon +4 021 312 5973 sau prin e-mail, la adresa office@fundatiaolimpica.ro.

Conform legii sportului, doar sportivii medaliati la Olimpiade sau cei medaliati cu aur in probleme olimpice la turneele mondiale si europene au dreptul sa primeasca renta viagera, echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#ajutoare sportivi Fundatia Olimpica Romana, #donatii Fundatia Olimpica Romana, #Impreuna pentru Sportivi fundatie Tiriac , #stiri din sport