Mandru ca sunt roman: Genialul campion de la Monte Carlo

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 08:57
13263 citiri
Mandru ca sunt roman: Genialul campion de la Monte Carlo

In 2012 se implinesc 108 ani de la prima cursa de automobile desfasurata in tara noastra, pe ruta Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti, un concurs de viteza care a asezat Romania intre primele sase state din lume care au organizat astfel de competitii.

In ciuda acestei realizari, motorsportul romanesc a inregistrat foarte putine succese internationale de-a lungul timpului, cele mai importante fiind obtinute in perioada interbelica. Intr-o era dominata de piloti si marci din tari precum Germania, Italia si Franta, doar cativa romani s-au remarcat si au beneficiat de recunoastere la nivel european.

Unul dintre acestia este Petre Cristea, care in anul 1936 s-a impus intr-una dintre cele mai cunoscute curse din lume, raliul Monte Carlo.

Campionul de la Monte Carlo

Nascut in 1909, la Bucuresti, Petre Cristea a luat contact cu automobilul de la o varsta frageda, frecventand des atelierele de reparatii ale firmei Leonida, principalul importator de automobile din Romania. Obtine permisul de conducere la doar 16 ani, declarand ca are 18, iar in 1931 concureaza pentru prima data la Raliul Monte Carlo, cu un Dodge Victory Six, clasandu-se pe pozitia a 11-a. Incepand cu 1934, participa la competitie cu un Ford V8 si obtine locurile 18, respectiv 15 in 1935.

Un an mai tarziu reuseste sa castige Raliul Monte Carlo, avandu-l copilot pe Ionel Zamfirescu, devenind primul si singurul roman care realizaza aceasta performanta. In acelasi timp, aduce primul trofeu de la Monaco in vitrina celor de la Ford, companie care avea sa mai castige competitia de inca cinci ori.

"Genialul campion Pierre-Gregoire Cristea", asa cum a fost numit de presa franceza, se impune si la editia urmatoare, insa pierde prima pozitie, dupa ce este penalizat din cauza dimensiunilor necorespunzatoare ale aripilor si se claseaza pe locul al saptelea in clasamentul revizuit.

Pana la inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial urmeaza inca doi ani de performante remarcabile la nivel international pentru Cristea. In 1938, obtine locul 1 la categoria sport in Marele Premiu al Portugaliei, in Austria se claseaza pe locul secund, iar la Bucuresti inregistreaza un nou succes.

Anul 1939 ii aduce o mare victorie la Nurburgring, la clasa 2.000 cmc, stabilind, la bordul lui BMW 328 modificat personal, recordul de viteza medie. Acesta a fost batut abia 14 ani mai tarziu de celebrul Stirling Moss.

Tot in acelasi an, iese al doilea in Marele Premiu al Finlandei, al saselea in Marele Premiu al Luxemburgului si al doilea in Marele Premiu al Bucurestiului, unde este devansat de renumitul Hans Stuck.

Dupa terminarea razboiului, Cristea a concurat doar in Romania. In cariera sa a totalizat 80 de competitii, bifand 30 de victorii si alte 26 de clasari pe podium. Dupa ce s-a retras din activitate, a fondat revista Autoturism si a scris mai multe carti, printre care "Cum sa devii campion" si "Arta de a conduce autoturismul". A murit in 1995, la varsta de 89 de ani, la Bucuresti.

Jean Calcianu si visul francez

In aceeasi perioada, alaturi de Petre Cristea s-a remarcat si Jean Calcianu, un pilot al carui nume a ramas in Hall of Fame-ul motorsportului romanesc.

Nascut in 1893, in Dobrogea, Calcianu se muta in Bucuresti in 1909, pentru a invata mecanica auto, iar in 1914 pleaca in Franta, unde se angajeaza la firma Renault. Revine in tara in timpul Primului Razboi Mondial, dar se intoarce apoi in "Hexagon" pentru a repara masini in ateliere private.

Dezvolta intre timp o obsesie pentru Bugatti, un automobil celebru construit in localitatea Molsheim. Nu trece multa vreme si Calcianu reuseste sa concureze pe un Bugatti Type 37.

Imbunatateste de unul singur performantele automobilului, prin ingroparea suruburilor caroseriei si lustruirea vopselei, si bate recordul pe autodromul Miramas.

Impresionat de rezultatul romanului, care ii devansase pe celebrii piloti de uzina Constantini, Groux si Friederich, proprietarul Ettore Bugatti il angajeaza pe Calcianu la fabrica din Molsheim.

Din pacate, acesta n-a avut niciodata dreptul sa participe la curse oficiale pentru Bugatti, dar a ramas alaturi de marca franceza timp de sase ani, perioada in care a absolvit Scoala Superioara Tehnica.

Castiga intre timp doua curse cu Talbot la Laffrey si la Miramas. Calcianu aduce primele automobile Bugatti in Romania dupa ce obtine licenta. In 1931, o masina pregatita de roman castiga locul 1 la categoria 2 litri in Marele Premiu de la Lemberg. Calcianu stabileste un nou record in cursa Bucuresti-Paris, dar la bordul unui Buick.

Cativa ani mai tarziu, pilotul roman il invinge in cursa de coasta de la Feleac pe celebrul Hans Stuck, de trei ori campion european. Pana la startul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Calcianu castiga majoritatea curselor nationale.

Din anul 1973 se acorda Cupa Jean Calcianu, insa trofeul dispare odata cu desfasurarea curselor din Bucuresti.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Petre Cristea, #Petre Cristea Monte Carlo, #Romania victorie Monte Carlo, #Raliul Monte Carlo, #piloti romani celebri, #ne mandrim cu ei , #stiri din sport