Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Tineretului si Sportului clarifica in ce conditii vor mai primi sportivii rente viagere

Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 15:10
4639 citiri
Ministrul Tineretului si Sportului clarifica in ce conditii vor mai primi sportivii rente viagere
Foto: Facebook / Federatia Romana De Canotaj

Marius Dunca, ministrul Tineretului si Sportului, anunta si clarifica noile reglementari privind acordarea de rente viagere sportivilor, anuntand ca va fi impus un prag de varsta in vederea obtinerii acestor rente.

Intr-un interviu acordat agentiei de presa Agerpres, Dunca a anuntat ferm ca se va impune un prag de 30 de ani pentru rentele viagere acordate de statul roman marilor performeri: "Pragul de varsta pentru rentele viagere va fi la 30 de ani. Vrei sa te lasi de sport la 17 ani, e problema ta. Ar fi extraordinar si o pregatire in paralel a sportivului. Pentru ca marii sportivi pot deveni antrenori. Dar asta trebuie sa le oferim noi, pentru ca avem in subordine si Centrul de perfectionare a antrenorilor. Pentru ca se poate intampla ca un sportiv sa se accidenteze dupa 10-15 ani si atunci trebuie sa il integram, sa nu se duca undeva sa lucreze ca agent de vanzari", puncta in prima faza Dunca.

Initiativa a venit dupa ce in ultima vreme mai multi sportivi cu medalii au anuntat faptul ca prefera sa se retraga din activitatea sportiva si sa isi depuna dosarul pentru a primi o renta.

Un exemplu ar fi cateva sportive din barca de 8 plus 1 a Romaniei la canotaj, care recent au devenit campioane mondiale. E vorba de Mihaela Petrila (26 de ani) si Adelina Bogus (29 de ani), ambele componente ale barcii de 8+1 medaliata cu aur la CM si CE, dar si de Laura Oprea (23 de ani), aceasta fiind dubla medaliata cu aur, si 8 plus 1, dar si doua rame.

"Eu sunt foarte revoltat. Gimnastica n-o sa imbratiseze aceasta idee, pentru ca ei spun ca se apuca de sport la 4 ani si la 20 de ani se incheie cariera. Si au dreptate, dar nimeni la 20 de ani nu castiga 8.000, 10.000 sau 14.000 de lei... nicio categorie sociala. Ca sportiv, la 20 de ani poti sa te apuci de facultate, faci studii si la 30 de ani primesti renta viagera. Daca facem o analiza vedem ca putine tari ofera renta viagera. Intr-adevar, poate premierile sunt mult mai mari afara. Eu vreau sa premiem performanta, dar vreau sa constientizam ca e o investitie a statului, iar statul nu cere nimic", incheia acest interviu ministrul.

Un alt exemplu, avand in vedere ca Marius Dunca a amintit mai sus gimnastica, ar fi Larisa Iordache, cea care si-a depus la finele lui decembrie actele pentru obtinerea rentei, dar a anuntat in acelasi timp ca nu vrea sa se retraga, obiectivul fiind revenirea pentru JO de la Tokyo 2020.

D.A.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Ministru Dunca clarifica renta viagera, #Dunca despre prag 30 de ani, #Dunca declaratii renta sportivi 30 , #stiri din sport