S-a gasit vinovatul in cazul mortii lui Kobe Bryant

Marti, 09 Februarie 2021, ora 21:15
7940 citiri
S-a gasit vinovatul in cazul mortii lui Kobe Bryant
Kobe Bryant

Pilotul elicopterului care s-a prabusit anul trecut in sudul Californiei, accident in urma caruia si-au pierdut viata Kobe Bryant, fiica lui, Gianna, de 13 ani, si alti sase pasageri, a comis o eroare importanta zburand prin norii grosi, care au ajuns sa-l dezorienteze, au declarat, marti, oficiali de securitate aeriana din SUA, in timpul unei audieri care a avut ca scop identificarea cauzelor probabile ale accidentului, informeaza AP.

Pilotul Ara Zobayan a incalcat standardele federale care ii cereau sa poata vedea unde se indreapta, au spus membrii Comitetului National pentru Siguranta in Transporturi (NTSB). Zobayan a fost printre cele noua persoane ucise in accident.

Pilotul a devenit dezorientat spatial in norii grosi, o afectiune care li se poate intampla pilotilor in conditii de vizibilitate redusa, atunci cand acestia nu isi pot da seama unde este solul sau discerne in ce directie opereaza o aeronava, au spus membrii consiliului.

Chiar inainte de prabusirea din 26 ianuarie 2020, Zobayan le-a spus controlorilor de zbor ca elicopterul urca si ca aproape a trecut de plafonul de nori. Anchetatorii NTSB au spus insa ca elicopterul Sikorsky S-76 vira de fapt si incepea sa coboare cu o viteza crescanda

Intre 2010 si 2019 au avut loc 184 de accidente ale unor aparate de zbor care au implicat dezorientarea spatiala, inclusiv 20 de accidente mortale de elicopter, a precizat NTSB.

Nu a existat niciun semn de defectiune mecanica si se crede ca prabusirea a fost un accident, a declarat anterior NTSB. Elicopterul nu dispunea de "cutii neagre", care nu erau necesare.

Probleme cu orientarea

In ultimul an, expertii au speculat ca prabusirea ar putea duce la necesitatea instalarii pe elicoptere a unor sisteme de avertizare a apropierii de obstacole, Terrain Awareness and Warning Systems, dispozitive care semnalizeaza atunci cand aeronavele sunt in pericol de prabusire.

Aparatul in care zbura Bryant nu avea sistemul pe care NTSB l-a recomandat ca fiind obligatoriu pentru elicoptere.

FAA, administratia federala in aviatie, il cere doar pentru ambulantele aeriene. Cu toate acestea, investigatorul NTSB Bill English a declarat, marti ca sistemul nu ar fi fost de ajutor in scenariul in care elicopterul lui Bryant s-a prabusit. Terenul deluros, combinat cu dezorientarea spatiala a pilotului in nori ar fi fost "un factor confuz", a spus English. "

"Pilotul nu stie care este drumul in sus", a afirmat English.

Anchetatorii federali au spus ca Zobayan, un pilot cu experienta care a zburat de multe ori cu Bryant, poate ca a "perceput gresit" unghiurile in care cobora si vira, situatie care poate aparea atunci cand pilotii se dezorienteaza in vizibilitate redusa.

Anchetatorii il considera, de asemenea, vinovat pe Zobayan pentru ca a virat la stanga in loc sa urce drept, in timp ce incerca sa iasa din vremea rea.

In urma cu un an, Bryant, Gianna si alti sase pasageri zburau din Orange County la un turneu de baschet pentru tineret la Academia Mamba Sports din Ventura County, cand elicopterul a intalnit ceata groasa in San Fernando Valley, la nord de Los Angeles.

Aparatul a zburat mai intai de-a lungul unei autostrazi, inainte ca pilotul sa le spuna controlorilor ca vrea sa urce deasupra norilor pentru a avea mai multa vizibilitate. In schimb, elicopterul a luat viteza si s-a prabusit pe dealurile din Calabasas.

Cate procese sunt pe rol la un an de la disparitia lui Kobe Bryant. Ancheta autoritatilor e aproape de final

S-a implinit 1 an de la moartea dramatica a lui Kobe Bryant. Cum a fost posibila tragedia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#cauza accident elicopter kobe bryant , #stiri din sport