Suferintele sportului romanesc

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 22:24
6332 citiri
Suferintele sportului romanesc

Candva, un hit al celebrei formatii EL&P facea furori in topurile de specialitate. Se numea "Blestemul babei Yaga" (The Curse of Baba Yaga). Pesemne ca o asemenea ocara cu efect a fost lansata peste tara odata cu eliminarea fizica a titularei cabinetului 2, de Craciunul lui '89.

Unul din domeniile decazute din drepturile obligatorii ale unei societati sanatoase este sportul sau, ma rog, educatia fizica, asa cum i se mai spunea. Acea "Daciada" de tip intrecere comsomolista adoptata de la Rasarit avea totusi un rol benefic, trebuie sa recunoastem.

Ne place sau nu, pepiniera atat de necesara performantei exista si dadea roade. Pe podiumurile de premiere ale diferitelor competitii internationale urca un numar de sportivi romani net superior celui prezent. Fireste, nu am reusit sa ne impunem nici atunci, cu exceptiile de rigoare, marilor forte numite SUA, China, URSS, Marea Britanie, RFG etc.

Eram insa acolo, prin apropiere. In unele discipline chiar bine situati: atletism, gimnastica, handbal, box, lupte, canotaj. Dupa amar de vreme, sportul romanesc se afla intr-o continua proba de coborare. Individual si pe echipe. A plecat de undeva, de pe partiile de la Clabucet, si se va impotmoli in nisipul de la Constanta.

Cauzele sunt foarte multe si dificil de combatut. Orele de educatie fizica din scoli si licee au devenit "una" pe saptamana. Si aceea sarita printr-o simpla scutire medicala, ca sa nu faca elevul guturai. S-au infiintat tonetele de mancat pripit (fast food), surse de obezitate cu garantie. Intr-un numar ce-l depaseste pana si pe cel al institutiilor din Educatie.

Centrele de "pitici" si junior au devenit raritati si sunt pe cale de disparitie. Subfinantarea sportului este o ecuatie pe care nimeni nu se imbulzeste s-o rezolve. Iar daca in fruntea ministerului de resort sta cocotat un exemplar ca Monica Iacob Ridzi, esecul e asigurat.

Culmea, in comunismul romanesc sportivii aveau in meniu "Eugenia" si mai rar ciocolata. Diplomele si trofeele sub forma unor cupe erau singurele recompense primate de la stat. Doar stelistii din '86 au obtinut cate un ARO la initiativa lui Valentin Ceausescu. Actualmente, premiile sunt in cecuri consistente, insa nu se prea mai ajunge la ele.

Tehnica de ultima generatie este un alt adeversar redutabil al miscarii in aer liber pentru copii si adolescenti. Tinerii sufera cronic de comoditate, preferand sa devina staruri pe web decat sa-si masoare fortele in arene, desi adrenalina are alta valoare in fata unor tribune cu oameni in carne si oase.

E drept, maidanele de odinioara, adevarate sali de antrenament pentru multi dintre campionii Romaniei, au disparut in urma invaziei nemiloase a blocurilor si garajelor. S-a facut loc astfel importului de sportivi in cautarea rezultatelor imediate. In timp ce ai nostri abia de-si mai gasesc rost in distributiile unor tari pentru care sportul, sanatatea natiunii conteaza enorm.

Viitorul nu suna bine. Aproape ca nu vine nimic din urma, iar motivele enumerate sunt doar cateva ce determina lungul sir al neimplinirilor. Este foarte posibil ca imnul Romaniei sa fie intonat din ce in ce mai rar in cadrul competitiilor de anvergura.

Sindicaliștii din sport pichetează sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor: "25% pentru performanță, 0% pentru ignoranță!"
Sindicaliștii din sport pichetează sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor: "25% pentru performanță, 0% pentru ignoranță!"
Sindicatul Național Sport și Tineret a anunțat luni, 22 aprilie, că va picheta marți Ministerul Muncii. Mitingul vine în contextul unui protest care durează deja de o lună, iar...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#sportul romanesc, #analiza sport romanesc, #sport Romania comunism , #stiri din sport