Sprijin financiar consistent pentru mediul de afaceri oferit de Eximbank. Care sunt condițiile

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 16:15
5783 citiri
Sprijin financiar consistent pentru mediul de afaceri oferit de Eximbank. Care sunt condițiile
site-eximbank-program

Companiile mari și întreprinderile mici și mijlocii - IMM cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei în 2019, care nu erau în dificultate la data de 31.12.2019, pot beneficia de susținere financiară din fonduri publice și în prima jumătate a anului în curs.

Astfel, EximBank anunță prelungirea Programului guvernamental de susținere financiară pentru companiile mari până în data de 30 iunie 2022.

Pentru a putea primi banii, o companie trebuie să îndeplinească mai multe criterii cumulative de eligibilitate, după cum urmează:

Criteriile de eligibilitate

Astfel, solicitantul nu are decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau deciziile emise au fost executate, nu se află în executare silită, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială.

În plus, solicitantul nu face obiectul niciunei cereri adresate instanțelor judecătorești competente de deschidere a procedurii de concordat preventiv sau de insolvență și nu înregistrează datorii restante la bugetul general consolidat al statului ne-reglementate.

Solicitantul nu se află în litigiu cu EximBank sau cu Ministerul Finanțelor Publice și trebuie să nu figureze în centrala incidentelor de plăți - CIP cu incidente majore (cecuri și bilete la ordin) începând cu data de 01.12.2019 (criteriu îndeplinit dacă Beneficiarul declară pe propria răspundere că incidentele au apărut după 16.03.2020, ca urmare a pandemiei COVID-19).

Solicitanții trebuie să fie persoane juridice de drept privat organizate conform Legii 31/1990 republicată cu modificările și completările ulterioare și să prezinte serviciul datoriei de tip A,B sau C începând cu 01.12.2019 conform CRC (criteriu îndeplinit dacă Beneficiarul declară pe propria răspundere că întârzierile la plată au apărut după 16.03.2020, ca urmare a pandemiei COVID-19).

Peste 500 de solicitări venite din partea mediului de afaceri

Eximbank anunță că, de la lansarea schemei de ajutor de stat COVID-19 dedicată societăților mari și IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019, au beneficiat de garanții de stat și finanțări cu dobândă subvenționată companii cu o cifră de afaceri totală de 28,5 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate atât pentru asigurarea necesarului de capital pentru desfășurarea activității, cât și pentru investiții.

Banca deținută de Stat a înregistrat peste 500 de solicitări venite din partea mediului de afaceri, valoarea totală a facilităților de finanțare și garantare acordate fiind de aproximativ 4 miliarde de lei.

În cadrul schemei de ajutor de stat, societățile comerciale pot accesa credite de investiții și credite pentru capital de lucru la rate de dobândă subvenționată precum și garanții de stat care acoperă necesarul de garantare până la 90% pentru credite noi sau deja acordate de băncile comerciale pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente a companiilor beneficiare.

Acces la suma maximă permisă de Comisia Europeană

Prin acest program, lansat de EximBank în octombrie 2020, se asigură un nivel de susținere similar cu companiile europene pentru toate firmele românești eligibile interesate, care pot avea acces ca sprijin la suma maximă permisă de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.

EximBank se implică activ de 30 de ani în susținerea și promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale prin produsele sale specifice de finanțare, garantare și asigurare.

Pentru că acționează ca agent al Statului pe piața de garanții și asigurări, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispoziție de Statul român, susțin dezvoltarea durabilă a economiei.

Quarterly Report - Editia 4

ASUS dezvăluie specificațiile pentru ROG Ally X, noul PC Handheld de gaming
ASUS dezvăluie specificațiile pentru ROG Ally X, noul PC Handheld de gaming
ASUS nu a oferit încă detalii oficiale despre ROG Ally X, noua revizie a PC-ului handheld de gaming lansat anul trecut. Cu toate acestea, specificațiile au ajuns deja online, sugerând...
Urgențele sectorului agricol românesc în anul electoral 2024. „Trăim pe 18 cm de scoarță și la mila apei”
Urgențele sectorului agricol românesc în anul electoral 2024. „Trăim pe 18 cm de scoarță și la mila apei”
Deși România se situează pe primele locuri din Uniunea Europeană la exportul de grâu și porumb, importurile de alimente și materii prime agricole rămân o problemă majoră, ajungând la 3...
#sprijin financiar eximbank afaceri , #fonduri europene