Sputnik.md, organul oficial de propaganda al Moscovei, a fost blocat în România. Site-ul, închis prin ordin al Serviciului de Informații din Republica Moldova

Sambata, 26 Februarie 2022, ora 10:58
10567 citiri
Sputnik.md, organul oficial de propaganda al Moscovei, a fost blocat în România. Site-ul, închis prin ordin al Serviciului de Informații din Republica Moldova
Sputnik a fost înființat în noiembrie 2014 FOTO presshub.ro

Sputnik.md, principalul organ de propagandă rusească pentru Republica Moldova și România a fost închis printr-o decizie a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Site-ul lăuda politica lui Putin, dar și, în România, pe Diana Șoșoacă, pe liderii AUR și pe jurnaliștii care militau împotriva Occidentului și pentru figuri locale corupte.

„Operațiune specială rusă în Ucraina. Scopul: demilitarizarea”, „Ministrul rus de externe: Rusia va fi mereu pregătită de dialog”, „Crimele autorităților ucrainene împotriva civililor”, „MAE rus: nu este începutul războiului, este o încercare de a preveni un război global”, sunt câteva dintre titlurile publicate de Sputnik până să fie închis, scrie presshub.ro.

Sputnik intra în România prin intermediul Republicii Moldova, acolo unde are o stație radio și ține un site de știri cu o audiență ridicată pentru Republica Moldova.

Sputnik este un hibrid dintre fostul post de radio Vocea Rusiei și departamentul de externe al agenției ruse de știri RIA Novosti.

A fost înființat în noiembrie 2014, la doar câteva luni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și servește totalmente propagandei de stat a Rusiei.

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a emis sâmbătă un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conţinut online, promotoare de informaţii ce incită la ură şi război, în condiţiile stării de urgenţă.Este vorba despre portalurile www.sputnik.md şi www.gagauznews.md.

Ordinul ce conţine indicaţii cu caracter obligatoriu a fost transmis Registratorului naţional al domeniului de nivel superior „md” şi furnizorilor de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice, pentru a bloca, în condiţiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menţionate, se arată pe pagina de Facebook a Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Potrivit SIS, în procesul de colectare de date despre surse cu conţinut online care instigă la ură, război sau la violenţă a fost identificat şi portalul web www.vkurse.md, ce distribuie pe teritoriul Republicii Moldova informaţii de provenienţă externă, la bază fiind materialele difuzate de agenţiile de presă din exteriorul ţării care justifică agresiunea militară contra puterii legal alese din Ucraina.

Eveniment Quarterly Report

Cine e singurul gimnast din România calificat la Jocurile Olimpice
Cine e singurul gimnast din România calificat la Jocurile Olimpice
Sportivul Andrei Muntean s-a calificat, duminică, la Jocurile Olimpice de la Paris, în urma rezultatelor de la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Antwerp. Potrivit FR...
Veste neplăcută pentru gimnastica românească. Ce s-a întâmplat la Mondiale
Veste neplăcută pentru gimnastica românească. Ce s-a întâmplat la Mondiale
Echipa masculină a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor, ocupând locul 15 după prima zi de calificări în competiţia masculină la Campionatele Mondiale de...
#Sputnik, #blocat, #Romania, #Republica Moldova, #razboi ucraina rusia , #Razboi Ucraina