Proiectul economic de un lux extrem "care va schimba totul". Cum arată Colombo Port City VIDEO

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 03:32
6965 citiri
Proiectul economic de un lux extrem "care va schimba totul". Cum arată Colombo Port City VIDEO

”Un proiect economic care va schimba totul” este modul în care oficialii descriu Colombo Port City, o metropolă strălucitoare care se ridică din apă de-a lungul falezei capitalei srilankeze.

Lângă cartierul de afaceri din Colombo, imensa întindere de nisip recuperată de la mare este transformată într-un oraș de înaltă tehnologie, care va găzdui un centru financiar internațional offshore, zone rezidențiale și un port, stârnind comparații cu Dubai, Monaco sau Hong Kong.

„Acest teren oferă Sri Lankăi o şansă de a redesena harta și de a construi un oraș de proporții și funcționalitate de clasă mondială – și să concureze cu Dubai sau Singapore”, a declarat pentru BBC Saliya Wickramasuriya, membru al Comisiei Economice a orașului-port Colombo.

Însă criticii se întreabă cât de mult va accelera economia Sri Lankăi. Pentru început, pentru a cei 2,6 kilometri pătrați de teren nou, țara avea nevoie ca China Harbour Engineering Company (CHEC) să investească 1,4 miliarde de dolari. În schimb, firma a primit 43% din teren, pe un contract de închiriere de 99 de ani.

După câțiva ani de dragare, activitatea de construcții ia amploare și noul oraș prinde contur.

Macarale uriașe supravegheate de ingineri chinezi mută plăci de beton, în timp ce excavatoarele umplu camioanele cu tone de nisip. Un râu care trecea pe acest teren a fost deja dragat, permițând accesul ambarcațiunilor și iahturilor mici.

Sri Lanka, îndatorată Chinei

Oficialii estimează că va dura aproximativ 25 de ani ca proiectul, primul de acest fel din Asia de Sud, să fie finalizat.

Sri Lanka spune că terenul aflat sub controlul său și suprafața dată chinezilor vor fi închiriate firmelor multinaționale, băncilor și altor companii. Guvernul poate percepe și o taxă pe veniturile lor.

Autorităţile estimează că aproximativ 80.000 de oameni vor locui în noul oraş, care va oferi scutiri fiscale pentru cei care investesc și fac afaceri acolo. Toate tranzacțiile din zona economică specială, inclusiv salariile, vor fi în dolari americani.

Proiectul a fost dezvăluit oficial în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Colombo, în 2014, la un an după ce și-a lansat Inițiativa Centura şi Drumul - un plan ambițios de a construi legături rutiere, feroviare și maritime în Asia și Europa pentru a stimula comerțul.

Sri Lanka a apelat la China pentru ajutor financiar pentru reconstrucție după un război lung cu separatiștii tamili, încheiat în 2009. Națiunile occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la încălcările drepturilor omului.

Sub guvernul din 2017, Sri Lanka a predat portul Hambantota controlului chinez, după ce s-a străduit să plătească datoria către firme chineze, o parte din banii câștigați fiind folosiți pentru a plăti alte datorii.

Astfel că nu este surprinzător că nu toată lumea din Sri Lanka împărtășește entuziasmul oficialilor pentru proiectul oraşului-port. Preocupările cu privire la schemă sunt numeroase și includ impactul asupra mediului al unui proiect de această dimensiune.

Alții se tem că de beneficiile unei astfel de dezvoltări nu va profita țara atât de mult pe cât sugerează susținătorii că o va face.

Datoriile externe ale Sri Lankăi au crescut la peste 45 de miliarde de dolari, pe fondul pandemiei, 8 miliarde de dolari doar faţă de China.

Citeste si:
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș s-a răzgândit: nu mai rupe partidul. Fostul premier nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii proveniți din vechiul PLUS să-l urmeze într-un nou...