Oameni de afaceri cercetați de DNA într-un dosar de corupție, avertizați de un colonel SRI că sunt interceptați. Cum se fură documentele ”Strict Secret”

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 21:38
8598 citiri
Oameni de afaceri cercetați de DNA într-un dosar de corupție, avertizați de un colonel SRI că sunt interceptați. Cum se fură documentele ”Strict Secret”
Foto: Arhiva

Tribunalul Militar București a respins acordul de recunoaștere a vinovăției cerut de colonelul SRI, acum în rezervă, Aurelian Costea în dosarul în care era acuzat de divulgarea informațiilor secrete de stat.

Fostul ofițer bătuse palma cu procurorul DIICOT să scape cu o pedeapsă de doar 8 luni de închisoare și două luni de muncă în folosul comunității, deși faptele de care este acuzat sunt extrem de grave.

Aurelian Costea a fost deferit justiției, acuzat că a oferit informații unor oameni de afaceri cercetați de Direcția Națională Anticorupție. Tribunalul Militar București a decis, pe 15 noiembrie 2023, că pedeapsa aranjată în baza acordului de recunoaștere a vinovăției este prea blândă. În plus, instanța militară a apreciat că procurorul nu și-a făcut treaba complet, reținând ca acuzație față de colonelul SRI doar divulgarea informațiilor secrete nu și sustragere sau distrugere de înscrisuri, fapte care ar fi atras o pedeapsă mult mai mare. Ca atare, Tribunalul Militar București a decis să retrimită rechizitoriul la parchet pentru continuarea urmăririi penale.

Colonelul SRI (r) Aurelian Costea era membru al comisiei de distrugere a documentelor. Conform procedurilor, astfel de acte care au caracter secret sunt distruse mecanic, la tocătorul de hârtii. Profitând de funcție, dar și de faptul că ceilalți membri ai comisiei respective erau ocupați cu alte activități, Costea a sustras şi, ulterior, a transportat la domiciliul său câteva zeci de documente care nu erau încă desecretizate, având pe le aplicată marcajul de securitate pentru documente din clasa secretelor de stat, respectiv “STRICT SECRET“.

Printre acestea se aflau informații care vizau oameni de afaceri din domeniul construcțiilor vizați într-un dosar de corupție, documentele având ca destinatar oficial Direcția Națională Anticorupție. ”(…) în documente erau prezentate explicit măsurile legal autorizate și operaționalitate de către S.R.I., precum și perimetrele în care au fost puse în aplicare, rezultând, totodată, și unitățile implicate în documentarea acțiunilor cu potențial de prejudiciere a intereselor de securitate națională”, se arată în rechizitoriu.

Documentul respectiv, ce conținea informații secrete de stat, nivel „strict secret”, a fost listat de către colonelul SRI pe calculatorul personal, de la locuința sa, şi l-ar fi prezentat/ divulgat fără drept unei persoane care făcea afaceri în domeniul construcțiilor, şi care avea în curs de executare contracte cu o anume primărie.

De asemenea, în cursul lunii iunie 2021, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu administratorul firmei, colonelul SRI l-ar fi avertizat că este ținta unui ”mandat de ascultare” -în fapt, un mandat de securitate națională, potrivit procurorilor - informaţie considerată secret de stat, pe care o cunoştea datorită atribuţiilor sale de serviciu.

La percheziții, care au avut loc la domiciliul ofițerului SRI, au fost descoperite în laptopul său 32 de documente ce conţin informaţii secrete de stat pe care nu avea dreptul să le dețină.

Ancheta a relevant faptul că ofițerul Aurelian Costea se întorcea la biroul lui din cadrul SRI, după terminarea programului de lucru, și fotografia cu un telefon mobil documentele cu informații secrete de care era interesat.

Colonelul Aurelian Costea a fost reținut pentru 24 de ore și ulterior cercetat în stare de libertate.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum au acaparat trei personaje întreaga scenă politică dintr-un mare oraș, făcând PSD-ul irelevant în fostul său fief electoral
Cum au acaparat trei personaje întreaga scenă politică dintr-un mare oraș, făcând PSD-ul irelevant în fostul său fief electoral
Traseismul politic nu este nicidecum o noutate pe scena din România, iar pregătirea alegerilor din 2024 nu face excepție. Situația de la PNL Timiș sau altele din țară sunt amplu dezbătute,...
Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit marţi, 27 februarie, despre decizia coaliţiei PSD-PNL de a merge pe listă comună la alegerile europarlamentare. Kelemen Hunor a declarat, la Prima...
#SRI, #strict secret, #ofiter SRI DNA , #sri